Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 17/01/2022

Na de teleurstellende 1-ste week van januari werd de hoop gevestigd op een betere 2-de week waarin de stieren die valse start zouden kunnen wegwerken. De zwarte candle van de vrijdag ervoor gaf de stieren op maandag uiteindelijk voldoende vertrouwen om in de aanval te gaan. Uiteindelijk, omdat het er in eerste instantie niet op leek. Na de opening werd eerst weer negatief gehandeld maar gaandeweg de dag draaide het sentiment naar positief en konden de stieren kleine stapjes vooruit zetten. Er kon positief worden afgesloten ook al was het slechts een kleine stap omhoog.

De positieve maandag (hoe klein ook) trok wat meer vertrouwen in de markt waardoor de stieren zowel op dinsdag als woensdag zeer goed gemutst aan de start verschenen.

Op dinsdag werd hoger geopend en meteen de aanval gezocht zodat een grotere herstelstap kon worden gezet. Die stap werd op woensdag opgevolgd door een nog wat stevigere stap waarbij de zilverprijs oprukte tot het 50 d. MA. Het MA werd onder vuur genomen en zelfs even gebroken maar het slot kon er toch niet boven tot stand worden gebracht. In de 2-de week van januari brachten de stieren zich zo opnieuw in een positie om een doorbraak van het 50 d. MA te kunnen bewerkstelligen.

Met spanning werd uitgekeken naar de donderdag die iets lager startte dan het slot van woensdag. Direct na de opening werd een aanval op touw gezet waarbij het de stieren weer lukte om boven het 50 d. MA te geraken. Opnieuw wisten de beren echter genoeg tegengas te geven om de doorbraak terug te draaien en drukten ze de zilverkoers weer wat verder terug beneden het MA. Voor de 2-de dag op rij konden de beren dus een doorbraak van het MA tegenhouden. Dit ontmoedigde de stieren gelukkig niet, op vrijdag werd vanaf de start weer de aanval gezocht en weer werd het 50 d. MA gebroken, zilver steeg naar een stand van $23.34. Toen al gehoopt werd op 3 x is scheepsrecht kwamen de beren alsnog tevoorschijn en werd de zilverprijs de rest van de dag onder druk gezet totdat deze weer in negatief gebied terecht kwam. Het slot op vrijdag vond, helaas, opnieuw beneden het 50 d. MA plaats zodat ook de derde doorbraakpoging werd geneutraliseerd.

Het 50 d. MA blijkt voor beide partijen een belangrijke horde te zijn. Als de stieren er in slagen een succesvolle doorbraak te plaatsen zou er een versnelling in de stijging kunnen optreden zodat het 200 d. MA weleens zeer snel bereikt zou kunnen worden.

Waar de € dag-grafiek het lange tijd relatief beter deed dan de $ grafiek zagen we afgelopen week het omgekeerde. De zilverkoers wist hier pas op de slotdag van de week het 50 d. MA te bereiken en aan te vallen maar tot een doorbraak daarvan kwam het niet.

Aanstaande week zullen de stieren hier flink aan de bak moeten om een doorbraak te forceren.

In de langere termijngrafiek hadden de stieren voor afgelopen week de lastige opdracht om de steunzone te houden en om vervolgens de zilverprijs opnieuw boven de weerstandszone te tillen.

Die opdracht bleek bij nader inzien toch eenvoudiger dan gedacht. Vanaf de steunlijn werd meteen een stijging gestart die de zilverprijs in 3 stappen weer boven de weerstandzone bracht tot aan het 50 d. MA. Doordat het MA als een sta-in-de-weg fungeerde beleef de zilverprijs vervolgens hangen rond de bovenste lijn van de weerstandzone. Aanstaande week krijgen de stieren een nieuwe kans om het MA te overbruggen waarbij de steunzone kan worden omgevormd tot steunzone. De knauw die de technische gesteldheid vorige week heeft opgelopen is grotendeels gerepareerd.

 • De RSI is weer opgeklommen tot boven de 50 en zal die nu als steun moeten terug-testen
 • De Koop- en Verkoopkracht zijn weer naar elkaar toe gekropen zodat een koopsignaal snel gerealiseerd zou kunnen worden
 • De MACD die omlaag dreigde af te buigen is omgedraaid en heeft de 0 lijn nu binnen handbereik. Een doorbraak daarvan geeft een belangrijk koopsignaal
 • De Geldinstroom was opgeveerd vanaf de 50 maar heeft daarna een lager topje gemaakt. De RSI zal nu opnieuw steun moeten ondervinden van het 50 niveau
 • Het Sentiment/Momentum heeft een V-bodem gemaakt beneden de 50 en is opnieuw opgeklommen tot tegen de extreem positieve zone.

Het begin van afgelopen week heeft de technische gesteldheid veel goed gedaan zodat de vooruitzichten zijn verbeterd. Dat, gecombineerd met de huidige stand van de zilverprijs schept wat positieve verwachtingen voor aanstaande week.

Gezien het overall beeld lijkt een definitieve doorbraak van het 50 d. MA opnieuw op tafel te liggen, het zal aan de stieren zijn om daar meteen vanaf maandag werk van te gaan maken.

In de Bollinger Bandengrafiek zakte de koers vorige week door de belangrijke midden-band zodat de positieve verwachtingen als sneeuw voor de zon verdwenen. Een snel herstel was nodig om een val tot aan de onderste band te voorkomen en dat is precies wat de stieren wisten te doen.

Op dinsdag wisten ze de koers terug te zetten boven de midden-band waarna er op woensdag nog een schep bovenop werd gedaan richting de bovenste band. Die bovenste band werd niet bereikt maar op de 2-rode dagen (donderdag en vrijdag) kon de midden-band als steun fungeren waardoor de zilverprijs in het bovenste deel van de banden bleef. Als de stieren dit positieve sentiment kunnen vasthouden zal er komende week een aanval op de bovenste band worden gepleegd waarmee deze naar boven kan worden gedwongen.

 

Ook in de slotstandengrafiek hadden de stieren na de teleurstellende vorige week een zware taak voor de boeg, ze moesten de koers weer terug zien te zetten boven de $23 zone.

In de grafiek zien we dat deze opgave niet geheel is volbracht. De zilverprijs is heel even boven de zone uit gestegen met de slotkoers van woensdag maar is door de ontwikkelingen op donderdag en vrijdag weer teruggezakt tot in de zone. De weerstandzone is nog steeds niet overwonnen. Komende week zullen de stieren de onderste lijn van de weerstandzone als steun moeten gebruiken voor een nieuwe uitbraakpoging boven de zone.

De eerste week van het nieuwe jaar werd een forse teleurstelling omdat de zilverprijs niet door het 17 w. MA wist te breken maar in plaats daarvan een flinke stap achteruit zette. Met deze stap achteruit hadden de stieren het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt voor afgelopen week. Er moest uit een ander vaatje worden getapt om een verdere daling richting de $21.41 te voorkomen.

Gelukkig konden de stieren doen wat van hun werd verwacht, een verdere daling naar de recentste bodem werd voorkomen door een zwarte candle te produceren. Deze zwarte candle is even boven het 17 w. MA geweest maar sloot er uiteindelijk toch beneden af op $22.92. Met een 17 w. MA dat zich momenteel rond $23.27 bevindt lijkt een hernieuwde aanval op het MA niet al te ver weg te zijn.

De technische gesteldheid staat nog steeds negatief al is er wel wat verbetering zichtbaar

 • De RSI is weer voorzichtig naar boven gedraaid en kijkt nu richting het 50 niveau
 • De MACD bevindt zich ook deze week nog beneden de signaallijn in negatief gebied en beweegt zijwaarts
 • De Geldinstroom is naar boven gedraaid en heeft het 50 niveau nu binnen schootsafstand

Komend week zullen de stieren de volgende stap moeten zetten, een doorbraak van het 17 w. MA, waardoor de technische gesteldheid eveneens positief zal kunnen draaien.

 

In de € weekgrafiek was vorige week de teleurstelling nog groter dan in de $ weekgrafiek omdat de koers zich hier al boven het 17 w. MA had weten te nestelen en dat vorige week werd teruggedraaid.

De opgave voor de stieren was het heroveren van het 17 w. MA

De zwarte candle van afgelopen week begon goed met een doorbraak van het MA maar de 2 laatste de dagen van de week zorgden ervoor dat de koers toch beneden het MA afsloot. De eerste poging tot een doorbraak is daarmee mislukt maar er zal komende week een herkansing kunnen volgen.

Net als in de $ weekgrafiek is de technische gesteldheid iets verbeterd al staat die ook hier nog steeds overwegend negatief

 • De RSI heeft een draai naar boven gemaakt en kan nu weer richting de 50 gaan bewegen
 • De MACD beweegt nog steeds zijwaarts iets beneden de 0 lijn
 • Het Sentiment/Momentum is wel iets weggezakt en is beneden de signaallijn gevallen

 

In de $-€ grafiek nam de correctie de vorm aan van een vlagpatroon wat een voortzettingspatroon is met een potentieel koersdoel van rond de 0.95.

Om dit koersdoel te activeren moet de koers binnen het vlagpatroon blijven en uiteindelijk aan de bovenkant uitbreken. Afgelopen week kwam het patroon onder grote druk te staan, de koers brak namelijk aan de onderzijde uit het patroon, testte de steunlijn maar sloot er uiteindelijk net weer binnen. De uitbraak is te beschouwen als een waarschuwingsschot voor de boeg. Er zal nu een opwaarts beweging moeten volgen binnen het vlagpatroon anders is de kans groot dat er een tweede uitbraak naar beneden komt waarmee het vlagpatroon wordt geneutraliseerd.

De technische gesteldheid geeft aan dat de neerwaartse druk nog steeds aanwezig is zodat de stieren het lastig zullen krijgen om het patroon intact te houden.

 • De RSI is nog wat verder gezakt naar de 50 maar heeft nog steeds dalingsruimte over
 • De MACD heeft een voorzichtig verkoopsignaal afgegeven door nipt beneden de signaallijn te zakken
 • Het Sentiment/Momentum zakt verder weg richting de 50 maar heeft dit nog niet bereikt

Tenzij de stieren actie ondernemen is de kans aanwezig dat het vlagpatroon volgende week de prullenbak in kan.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver