Columns & Artikelen

Nieuws week 3: vrijdag 21 jan

by Wilge on 21/01/2022

Vrijdag 21 januari – 9.45uur uitgebreide update

Algemeen marktbeeld

Traders en bezitters van cryptovaluta schrikken doorgaans niet zo van een procentje meer of minder koersstijging/daling per dag. Maar vanmorgen was het toch wel even schrikken. Niet alleen door de de daling van 7 tot 10%, maar ook dat Bitcoin nu onder de $40.000 kwam en ethereum, dat toch wel standvastig leek, onder de $3000. Optimisten denken een gouden koopkansen, pessimisten aan de verdere aftakeling van de crypto’s.

Bij goud en de andere edelmetalen kwam er juist een flinke hap bij. Dat bracht de optimisten gelijk weer in de jubelstemming, zie je wel, daar gaan we…. inderdaad: we gaan het zien, of niet…. We zijn wel vaker verrast door de marktontwikkelingen. Op moment van schrijven is het al weer rood op de edelmetaalborden.

Olie zakt weer ondr dde $85 en de AEX opent flink in het rood. Wat gaat deze dag ons brengen?

Crypto’s: NL-talige video’s en artikelen

CashCow: Bitcoin knettert (verder) omlaag
Met een verlies van 7,5% is bitcoin vanmorgen beneden de steun van 40.000-41.000 dollar gekomen op 38.703 dollar. Er worden diverse redenen aangevoerd: tapering, waardoor minder overtollig geld naar dit soort van producten kan vloeien, angst voor de inflatie en daarbij horende hogere rente, het negatieve sentiment op de aandelenmarkten, de opkomst van e-valuta’s en gebrek aan regelgeving van toezichthouders.

De overige crypto-links:

De edelmetalen: NL-talige video’s en artikelen

Slim Beleggen: Goudmijnaandelen kunnen opnieuw gaan outperformen
Behoorlijk wat beleggers hebben tijdens de afgelopen maanden afscheid genomen van de goudmarkt. Dit had alles te maken met de tegenvallende prestaties van de goudmijnaandelen. In tegenstelling tot de meeste andere sectoren wist de goudsector tijdens de afgelopen maanden in waarde te dalen. Maar, voor de oplettende beleggers onder ons is dit juist een zegen in plaats van een vloek.

HollandGold: Wat betekent een renteverhoging voor de goudprijs?
De rente loopt weer op en dat zet aandelenkoersen onder druk. Technologieaandelen zijn vanaf het hoogste niveau al met bijna 10% in waarde gedaald. Beleggers vrezen dat een renteverhoging door de Federal Reserve de koersen nog verder onder druk zal zetten. Maar wat betekent dat scenario voor de goudprijs?

Overige links:

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

Sprott: The top 10 things we think gold/precious metals investors should watch in 2022
In this report, we recap 2021 and offer a Top 10 List of things we think gold/precious metals investors should watch in 2022.

  1. M2 Money Supply, U.S. 10-Year Treasury Real Yields and U.S. Dollar (USD)
  2. Across the Board Declining Monetary and Fiscal Impulses
  3. Higher Macro Risk Levels
  4. A Hawkish Fed
  5. Waiting for the Powell Pivot 2.0
  6. Portfolio Risk
  7. Reflation Flows Back to Haven Flows
  8. Non-Investment Gold Buyers Returning
  9. Positioning and Sentiment for Gold Bullion and Gold Equities
  10. Gold Equities at Extreme Low Valuation

Figure 5. 12-Month Rolling Gold Imports: India, China, Central Banks

Overige links:

Engelstalige video’s en podcasts

De mijnbouwers, Engelstalige artikelen

Andere grondstoffen (video’s en NL-EN-talige artikelen)

Mining.com: Visualizing China’s Dominance in Clean Energy Metals
Renewable sources of energy are expected to replace fossil fuels over the coming decades, and this large-scale transition will have a downstream effect on the demand of raw materials. More green energy means more wind turbines, solar panels, and batteries needed, and more clean energy metals necessary to build these technologies.

Tot zover dit nieuwsoverzicht. Als er meer nieuws is deze week, plaatsen we dat in een nieuw artikel, met datum en tijd. Ik pretendeer niet volledig te zijn, het is een keuze die ik maak. Mis je je favoriete analist of website: kijk dan op de linkpagina

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeNieuws week 3: vrijdag 21 jan