Columns & Artikelen

Turbulente markten

by Nico Pantelis on 23/01/2022

We bereidden u er al enkele weken op voor: turbulente markten!

Helaas opereren de meeste beleggers altijd onder het motto ‘eerst zien, dan geloven’.

Tja, het geloof dringt nu heel snel door. Hopelijk is het voor u nog niet te laat.

(Anders wordt het hoog tijd om abonnee te worden bij Slim Beleggen)

Maar goed, waar staan we vandaag?

De markten leverden in de voorbije week fors aan terrein in. Met name in de VS.

De Dow Jones, de S&P 500 en de Nasdaq gingen respectievelijk -4,6%, -5,7% en -7,5% lager in de afgelopen beursweek. Opmerkelijk: de grootste ravage werd vrijdag aangericht, toen de Amerikaanse beurs met een flinke klap het weekend ingingen.

Voor ons een signaal dat belangrijke institutionele investeerders op de verkoopknop drukken.

Wellicht volgt de schade in de komende week voor de rest van de wereld, want als we naar de weekuitslagen van Europa en Azië kijken, dan bleven de verliezen beperkt tot -1% à -2% op het Europese continent en wisten de Chinese markten de week zelfs met een kleine plus af te sluiten. Dat belooft alvast weinig goeds voor volgende week, want Amerika leidt altijd de dans.

Hoe ziet het beeld verder uit in de VS?  Laten we maar eens kijken naar wat de belangrijkste indicatoren zeggen. Op de eerste plaats kijken we eerst even naar de aanstichter van het verkoopgeweld.

De Amerikaanse 10-jaars rente.

De verkoopdruk op de beurzen kwam er nadat de 10-jaars rente door twee cruciale niveaus brak. We hebben de toppen van maart en oktober 2021 aangeduid op de grafiek. De rente tikte even 1,85% aan, 10 basispunten boven het record van 2021.

En afgaande op de RSI-indicator, onder de grafiek, zijn we nog steeds niet aan het toppen voor de rente. De RSI zou eerst in een ‘zwaar-overkochte’ zone moeten geraken (zoals in maart 2021), om wat druk van de ketel te nemen. De lange rente in de VS zal in de komende dagen en weken hoogstwaarschijnlijk het niveau van 2% opzoeken: een monumentale grens.

Meteen zagen we berichten in de media opduiken over de explosie van de VIX-index, voor heel wat waarnemers de angstbarometer. Als de VIX omhoog springt, dan is het einde van de correctie nabij.

Helaas, we hebben de VIX eens even in perspectief bekeken.

Hieronder ziet u de weekgrafiek van de VIX.

Een weekgrafiek filtert de kortstondige ruis, en laat een beter beeld zien waar we vandaag precies zijn, op vlak van paniek.

29x op de VIX is niet laag, maar van een noemenswaardige piek is helaas nog geen sprake.

Je zou de grafiek ook op twee manieren kunnen interpreteren: de VIX zit nog steeds in een dalend trendkanaal sinds de corona-piek. Maar anderzijds lijkt het grafiekpatroon een bodem te vormen met hogere bodems en hogere toppen. Dat beeld zal zich in de komende dagen weken moeten verduidelijken, dus de VIX blijft voor ons een minderwaardige richtingwijzer.

Over naar de TED-spread, het verschil tussen de korte rente en de cashmarkt.

Hier is vooralsnog weinig aan de hand.

De huidige correctie is geen systemisch financieel probleem. De bovenstaande grafiek signaleert: banken vertrouwen elkaar. Dit is een goed signaal op langere termijn, maar op korte termijn geeft dit het vertrouwen aan de beleidsmaker om door te zetten met hun huidige beleid en acties.

Op korte termijn signaleert de TED dat de beurscorrectie kan doorzetten.

Een vergelijkbaar signaal krijgen we uit de obligatiemarkten.

De High Yield (HY) spread – het verschil tussen kwaliteitsobligaties en junk bonds – is minimaal.

Ook hier is geen sprake van directe stress in het systeem.

Kortom, de huidige negatieve marktreactie is een correctie van de waardering.

De markten her-kalibreren naar een hogere rente, en daar horen nu eenmaal lagere waarderingsratio’s bij. Dat zien we ook aan de correctie van de traditionele markten, zoals de S&P 500 of de Dow Jones Industrial, die pas recent zijn begonnen corrigeren, versus de Nasdaq. De laatste heeft een hogere waardering dan de overige segmenten, waardoor de technologiesector al veel verder gevorderd is in de correctie.

Om het verschil te verduidelijken:

  • De S&P 500 heeft de top recent neergezet in 2022, en staat nu 9% onder die top.
  • De Nasdaq plaatste z’n recente top in november 2021, en staat nu al ruim 15% onder die top.

De twee vragen die nu iedere actieve belegger bezighoudt, zijn:

– Hoe diep kunnen we zakken?
– Hoe lang gaat de correctie duren?

Om een gefundeerd antwoord te geven op deze twee vragen, moeten we opnieuw een blik werpen naar de grafiek op de langere termijn.

Hierboven ziet u de weekgrafiek van de S&P 500 gedurende 10 jaar.

In die 10 jaar zijn er 3 noemenswaardige correcties geweest: in 2015/2016, in 2018 en in 2020.

Alle correcties waren anders van aard, maar de uitwerking was steeds dezelfde: de daling kwam snel en fors. Op enkele weken verloren de markten tientallen procenten, waarbij de figuurlijke lijn in ’t zand telkens het 3-jarige gemiddelde (blauwe lijn) was.

Dat gemiddelde staat vandaag rond 3.600 punten voor de S&P 500 en (niet toevallig) stemt overeen met de eerste top, na de coronacrash. De S&P 500 heeft met andere woorden nog 800 punten ruimte om te dalen. Dat impliceert een bijkomende daling van 18% vanaf de huidige stand.

En betekent een complete daling van 25% vanaf de top op 4.800 punten. Verschieten we hiervan? Absoluut niet.

De omstandigheden zijn vele malen erger geweest in het verleden. Maar we denken dat de markt klaar is voor een correctie naar het gemiddelde.

Gelukkig weten we hoe correcties evolueren: kort maar krachtig.

In een realistisch scenario voorzien we op korte termijn eerst een bounce, waarna de echte daling kan doorzetten.

Voor de Nasdaq ziet het beeld er in dit opzicht zelfs beter uit, want daar is de correctie al verder opgeschoven.

Vanaf het huidige niveau voorzien we dan nog een bijkomende daling van 14%.

En dat impliceert dan weer een volledige daling van 26% vanaf de recente top.

Je moet je cash dus eerder aan het werk zetten in technologie, dan in de traditionele aandelen.

Een markt die zich nog maar weinig aantrekt van wat er in het Westen aan de hand is, is de Chinese beurs.

We hebben dezelfde oefening ook eens gemaakt voor de Shanghai index.

 

Niet om gekke uitspraken te willen doen, maar dit ziet er wel heel goed uit!

Het 3-jarige gemiddelde schiet in een versnelling omhoog, terwijl de index zelf een stijgende driehoekformatie in de maak heeft.

Dit patroon is in de boeken over technische analyse gekend als een zeer positief patroon, en een voortzetting/versterking van de trend.

Die trend is overtuigend positief aan het worden voor Chinese aandelen.

Kijk, u doet er verder mee wat u zelf wil, maar als we nu moeten kiezen, dan is de keuze snel gemaakt.

Zorg er in ieder geval voor dat je een blootstelling hebt aan aandelen uit de groeimarkten, bij voorkeur Chinese aandelen.

De meeste Chinese aandelen op de westerse handelsmarkten liggen er belabberd bij.

Wat een unieke koopkans impliceert!

Ja ja, voor u ons mails gaat sturen over de dreiging van delisting en andere nare zaken die er in de media vertelt worden over Chinese aandelen, stel uzelf eerst de vraag: waarom lees ik dit?

Waarom wordt er zoveel paniek en angst verspreid over Chinese aandelen?

Onze ervaring leert dat dit altijd om aangestuurde informatie van grote partijen gaat, die een (vaak grote) positie willen innemen tegen goedkope prijzen.

Dat kan je enkel en alleen doen, als de massa verkoopt.

U kan zelf 1 + 1 optellen, nemen we aan.

Doe uzelf een plezier, en download eens de Selectielijst van kooptips in het Groeimarkten Rapport.

Het wordt dan meteen duidelijk waarom je Chinese aandelen niet zomaar kan negeren.

Wees geen kuddebelegger, maar wordt een slimme belegger:

ACTIVEER GROEIMARKTEN

NB: Edelmetaal-info > Dit sluit mooi aan: Slim Beleggen: Goudmijnaandelen kunnen opnieuw gaan outperformen
Behoorlijk wat beleggers hebben tijdens de afgelopen maanden afscheid genomen van de goudmarkt. Dit had alles te maken met de tegenvallende prestaties van de goudmijnaandelen. In tegenstelling tot de meeste andere sectoren wist de goudsector tijdens de afgelopen maanden in waarde te dalen. Maar, voor de oplettende beleggers onder ons is dit juist een zegen in plaats van een vloek.

De goudprijs wist tijdens het jaar 2020 extreem goede zaken te doen. Tenminste, dat was tijdens het eerste deel van 2020 het geval. Als reactie op de coronacrisis hadden beleggers massaal behoefte aan een veilige haven. Tijdens het tweede deel van 2020 sloeg het sentiment echter om en wist het gele edelmetaal een stevige top neer te zetten. Ook de goudmarkt wist toen een top neer te zetten en er volgde een maandenlange dalende trend.

Goudmarkt beschikt over voldoende potentieel

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van All Star Charts, is te zien dat het tij op de goudmarkt binnenkort opnieuw kan gaan keren. Op deze grafiek is de belangrijkste goudmijnaandelen-ETF afgezet tegenover de S&P 500 index. Hieruit blijkt duidelijk dat de goudmarkt tijdens de afgelopen maanden een ‘underperformance’ heeft afgeleverd.

Op de grafiek is ook te zien dat er inmiddels sprake is van een drie dubbele bodem. En binnen de technische analyse staat een dergelijk patroon bekend als een betrouwbaar bodempatroon. Wat dat betreft was de zwakte van de afgelopen maanden dus juist een kans voor de oplettende belegger. Mocht het verleden zich immers gaan herhalen, dan kan er een uitstekende periode gaan aanbreken voor de goudsector. En gisteren is nogmaals gebleken hoe hard het dan met de goudmarkt kan gaan.

Ga hier voor de Goud&Zilverrapporten van Slim Beleggen of kies hier gelijk een abonnement!

Slim Beleggen kent diverse afdelingen:

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Nico PantelisTurbulente markten