Columns & Artikelen

Het relaas van een beurscrash!

by Nico Pantelis on 10/04/2022

Opnieuw hebben we een relatief rustige beursweek achter de rug.

Er was ook weinig te beleven, op de stoere praat van de Fed na. Het past allemaal in het parcours dat we eerder voor u uitstippelden. Namelijk dat we momenteel in een overgangsfase van de correctie zitten.

Alhoewel dit een stille periode is, zijn net de volgende maanden van cruciaal belang. Want in de volgende maanden wordt het duidelijk wat ons te wachten staat, later dit jaar en mogelijk nog verder in de toekomst.

De eerste klappen zijn uitgedeeld op de beurs in het eerste kwartaal. In het tweede kwartaal wordt het duidelijk of we ons aan meer klappen mogen verwachten.

En de eerste donkere wolken duiken alweer op…

Want terwijl onze verschillende crashindicatoren wat afkoelden – hetgeen een goed signaal is – schoot de rente op 10 jaar in de VS door de dalende weerstandslijn.

Dit is natuurlijk geen goed nieuws, maar we zouden hier wel nog een slag om de arm willen houden. Laten we zeggen dat de dalende trend van de rente pas gebroken is als de magische grens van 3% wordt doorkruist.

Maar goed, zelf op dit moment maken de obligatiebeheerders al de grootste verliezen uit hun carrières mee. Vergeet niet: bij de start van het jaar stond de 10-jaars rente nog op 1,6%. Vandaag tikken we al het niveau van 2,7%, ruim 3 maanden later.

Het is een ongeziene crash van de obligatiemarkt.

De onderstaande grafiek laat de pijn glashelder zien:

Obligaties maken de slechtste start van het jaar mee sinds de jaren tachtig. Oftewel, gedurende de volledige bullrun van de obligatiemarkt in de voorbije 40 (!) jaar: nooit eerder was het verlies bij obligaties zo groot.

Zoiets heeft nog nooit iemand gezien. Enkel de handelaren die de jaren ’70 nog actief hebben meegemaakt, kunnen zich vergelijkbare verliezen bij obligaties nog voor de geest halen.

Je hoort en leest er momenteel nog heel erg weinig over, maar we kunnen u verzekeren: iemand is hier de prijs voor aan het betalen. Die verliezen moeten allemaal nog opgebiecht worden.

Het doet ons allemaal een beetje terugdenken aan de zomer van 2007, het moment dat de financiële crisis al van start ging. Op dat moment bliezen 2 hedgefondsen (gespecialiseerd in hypotheken) van zakenbank Bear Stearns op. Het bracht een domino-effect op gang, met de gekende gevolgen van dien. Op de onderstaande grafiek ziet u op tijdsverloop.

  1. Het moment dat Bear Stearns hedgefondsen omvielen.
  2. Het besef van de markt dat er veel meer aan de hand is.
  3. De faling van Lehman Brothers.

Wat dit duidelijk maakt, is dat een beurscrash niet in één klap plaatsvindt, maar altijd over een periode uitstrekt.

In de volgende maanden zullen de boeken open moeten voor het publiek. Beleggers zullen dan – net zoals bij de ingang van 2008 – beseffen dat er meer problemen zijn.

Bedrijvenbankenverzekeraars, … iedereen deelt in de klappen vandaag.


Gelukkig hebben wij de ervaring van 2008 nog helder op ons netvlies.

Als we een vergelijking moeten maken, dan hebben net ons ‘zomer van 2007’ moment gehad.

Daarom dat we sinds vorige week ook verwachten dat we een relatief ‘rustig’ Q2 gaan meemaken.

Want het zal in de komende maanden pas duidelijk worden hoe groot de werkelijke schade is.

Tot die tijd blijft het rustig, vergelijkbaar met het najaar van 2007.

Ook we willen hier nog eens duidelijk benadrukken: het is geen zekerheid dat we naar een volgende grote financiële crisis evolueren.

Inflatie is een heel ander probleem dan een financiële crisis.

Als bedrijven voldoende snel de prijsstijgingen kunnen doorrekenen en consumenten hun bestedingspatroon aanpassen, dan kan de grootste schade mogelijk vermeden worden.

Ook hebben centrale banken lessen getrokken uit 2008.

Een vroegtijdige, versnelde en gerichte steun kan de schade beperken.

Toch moeten beleggers ook nu weer op tijd actie nemen.

Want dat is nog wel de belangrijkste les van 2008.

Iedereen had toen maanden de tijd om de juiste voorbereidingen te nemen, maar niemand deed iets. Iedereen stond erbij en keek naar de vernietiging van z’n vermogen.

Ook vandaag is het opnieuw zaak om vroegtijdig de nodige maatregelen te nemen.

In 2008 moest je je wapenen tegen een financiële crisis, in 2022 moet je je beschermen tegen een losgeslagen inflatie.

Het is niet voor niets dat we al weken uw aandacht te vestigen op ons Ultieme Inflatiepakket.

Dit pakket bevat immers de onderdelen die u kunnen beschermen tegen een hoge en oplopende inflatie.

Wij hebben dit opgezet vanuit onze kennis en ervaring met 2008.

Oh ja, voor het geval u nog niet overtuigd was dat inflatie inmiddels een hardnekkig en langdurig probleem aan het worden is…

Hieronder ziet u de jongste update van de 10-jaars inflatieverwachtingen. Dus wat de markt denkt over het gemiddelde inflatiepeil voor de volgende 10 jaar.

Jawel, u ziet het goed. Dit cijfer was nog nooit zo hoog!

Ook niet in de periode van voor de financiële crisis van 2008, toen de prijs van olie richting 150 dollar per vat schoot.

Het probleem van inflatie is deze eeuw nog nooit zo groot geweest.

Je kan maar beter tijdig je voorzorgen nemen, vooraleer de inflatiehel compleet losbarst.

Zet nu de juiste stappen met uw vermogen. Neem nu actie. Het is nog niet te laat…

Samen komen we hier sterker uit:

 

ULTIEME INFLATIEPAKKET

Slim Beleggen kent diverse afdelingen:

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

 

Nico PantelisHet relaas van een beurscrash!