Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 23/05/2022

De verwachtingen voor de vorige week werden niet ingevuld zodat het begin van afgelopen week met het nodige argwanen tegemoet werd gezien. Doordat het 200 d. MA uit het zicht verdween werd aangegeven dat de stieren eerst maar eens moesten zorgen dat de zilverkoers de weg naar het MA wist terug te vinden voordat er ook maar aan een nieuwe opmars kon worden gedacht.

Na het positieve slot van vorige week vrijdag wisten de stieren eindelijk weer eens positief aan een week te beginnen. Op maandag werd voortgebouwd op de zwarte candle van die vrijdag en kon de zilverkoers de $21,50 weer doorbreken. Ook op dinsdag was de koek nog niet op, de stieren konden nog een extra stapje zetten, waarbij nu zelfs de $22 in het zicht kwam. Dat niveau werd uiteindelijk niet gehaald maar er kon wel, voor de derde dag op rij, positief worden afgesloten.

Na drie dagen van stijging waren de beren weer even aan de beurt en konden een tegenaanval(letje) plaatsen die uiteindelijk uitmondde in een stap op de plaats net boven de $21,50. De stieren hadden deze adempauze blijkbaar nodig want op donderdag werd de aanval hervat. De zilverprijs zette weer koers richting de $22 die nu wel werd bereikt maar op slotbasis niet kon worden doorbroken. Het eind van de handel kwam er iets beneden tot stand.

De hoop werd vervolgens gevestigd op de vrijdag om de $22 grens te slechten. Die hoop leek te worden vervuld toen de zilverkoers inderdaad door de $22 steeg naar een stand van $22,08 maar werd al snel daarna weer de grond in geboord. De beren draaiden de doorbraak weer terug en duwden de zilverprijs verder omlaag richting de $21,50. Aan het slot van de dag resulteerde dat in een rode candle met een slotkoers van $21,67 toch weer ruim beneden de $22 grens.

Deze week konden de stieren eindelijk tekenen van herstel vertonen zodat een bodem in de daling tot stand lijkt te zijn gebracht. Dit is echter slechts een broos begin, om meer gewicht in de schaal te kunnen leggen dienen de stieren komende week de $22 grens met kracht te doorbreken zodat het 200 d. MA terugkomt in de vuurlinie.

De € zilver-dag-grafiek zag er vorige week minder slecht uit dan die in $ omdat deze de laatste weken gesteund werd door de valutaverhouding. Desondanks werd het 200 d. MA ook hier uiteindelijk gebroken en kregen de stieren de opdracht om het MA snel te heroveren.

De eerste stap daartoe werd op maandag gezet met een mooie lange zwarte candle die de koers weer terugbracht richting het MA. De volgende stap diende dan de doorbraak te zijn maar dat lukte niet, een verslechtering van de valutaverhouding hield dat tegen.

Op vrijdag kon het MA wel worden aangetikt maar niet doorbroken zodat dit voor komende week op het programma komt te staan.

 

In de langere termijn grafiek werden met de daling de nodige steunlijnen gebroken zodat de koers in een vrije val terecht leek te zijn gekomen. Door de heftige val raakte de grafiek technisch bekeken zwaar oververhit zodat de opmerking werd gemaakt dat een potentiële (al dan niet tijdelijke) bodem zeer dichtbij zou moeten zijn.

Zoals we nu in de grafiek kunnen zien lijkt die potentiële bodem vorige week vrijdag te zijn bereikt en gemaakt. De zwarte candle van afgelopen maandag bevestigd die veronderstelling. De stijging die we de afgelopen week konden waarnemen loopt volgens een mooie technisch boekje. De eerste weerstandlijn werd heroverd waarna de koers doorsteeg tot aan de 2-de en het 14 d. MA. Vanaf daar volgde een terugval waarbij de 1ste weerstandlijn als steun werd terug-getest. Na deze terug-test een nieuwe stijging naar de weerstandlijn die (voorlopig?) stand lijkt te houden gezien de rode candle van vrijdag. Het lijkt erop dat de $22 weerstandlijn wat moeilijkheden oplevert voor de stieren, de beren proberen deze als verdedigingslinie op te werpen.

Komende week zal deze echter snel doorbroken moeten worden als de stieren werk willen maken van een degelijk herstel. De technische staat is al iets verbeterd ook al is deze nog steeds negatief:

 • De RSI heeft zich uit extreem negatief gebied gewerkt en zal nu naar de 50 moeten stijgen
 • De Verkoopkracht daalt maar is nog een stuk verwijderd van een mogelijk koopsignaal
 • De MACD staat nu boven de signaallijn in negatief gebied, een voorzichtig koopsignaaltje
 • De Geldinstroom heeft een bodem afgerond en is nu op weg naar de 50
 • Het Sentiment/Momentum heeft de bodem gemaakt en is op weg naar de 50

De gelijkenis met de bodem in december is nog steeds aanwezig maar dan zal de $22 weerstand snel gebroken moeten worden waarna dan bij $23 (of iets daarboven) mogelijk een topje volgt.

In de Bollinger Bandengrafiek was het belangrijk dat de zilverkoers zich wist los te weken van de onderste band om een verder afglijden te voorkomen. Met de zwarte candle van vorige week vrijdag leek de eerste stap daartoe te zijn gezet maar dan moest deze wel direct worden opgevolgd door een zwarte candle op maandag en een herstelbeweging.

De stieren hielden zich aan het uitgesproken scenario, de herstelbeweging werd inderdaad ingezet richting de midden-band die nog niet werd bereikt maar nu wel binnen schootsafstand is gekomen.

Komende week zal de doorbraak van die midden-band op touw moeten worden gezet.

 

De slotstandengrafiek stelde vorige week teleur, een zeer lange rode lijn die tot beneden de vorige bodems reikte maakte het een triest beeld. De verwachting was dan ook dat de stieren het extra zwaar zouden krijgen en dat de $21,50 steunlijn nu weerstand zou gaan worden.

Afgelopen week bleek het toch mee te vallen, de stieren konden de $21,50 lijn snel heroveren en deze diende daarna als een steunpunt voor een verdere stap omhoog. De eerste horde kan daarmee genomen zijn maar hiervoor is nog een krachtige vervolgstap nodig. Pas als de zilverkoers zich boven de $22,50 (liefst zelfs de $23,50) weet te nestelen is de daling voorbij en kan weer naar boven gekeken worden.

In de weekgrafiek werd vorige week gesteld dat de stieren een gigantische taak voor de boeg hebben om een verder afglijden naar de $19 te voorkomen. De zwarte candle van deze week lijkt een eerste stap in de goede richting te zijn maar het gevaar is nog bij lange na niet geweken.

De, in de update van 2 weken geleden, vermelde bodemzone van $21,40 tot $22 kan nu namelijk voor weerstand gaan zorgen. Het is daarom van cruciaal belang voor de stieren dat er komende week een nieuwe zwarte candle wordt geproduceerd die de $22 grens achter zich laat en dan het liefst ook nog met een fikse marge. Nadat dit is gerealiseerd volgt dan de tweede loodzware opgave, het heroveren van het 17 maar vooral 34 w. MA.

Om dit te kunnen bewerkstelligen zal de technische gesteldheid fors moeten verbeteren.

 • De RSI lijkt een bodem te willen vormen maar zal tot boven de 50 moeten klimmen om een positief signaal af te geven
 • De MACD is nog iets verder weggezakt in negatief trendgebied beneden de 0 lijn
 • De Geldinstroom is inderdaad iets beneden de 50 gevallen maar dat kan komende week nog hersteld worden

De stieren zullen komende week alles uit de kast moeten trekken om die nieuwe zwarte candle te realiseren. Pas dan zal er meer geloof in de zilverkoers terugvloeien.

De € zilverweekgrafiek heeft lange tijd kunnen profiteren van een handje in de rug door de gunstige stijgende valuta verhouding tussen $ en €. Afgelopen week viel dat handje echter weg doordat de $ wegzakte t.o.v. de €. Hierdoor bleef het herstel in de grafiek beperkt tot 1,74 % tegen 3,2 % in de $ zilverweekgrafiek.

Ondanks deze mindere stap omhoog is de situatie ook hier wel iets verbeterd al werd de gewenste herovering van het 34 w. MA niet gerealiseerd. De zwarte candle van deze week zorgt er wel voor dat de afstand naar het MA in elk geval al iets is verkleind zodat hopelijk komende week een aanval op het MA zou kunnen volgen.

De technische staat straalt nog geen positieve gloed uit zodat de opgave niet makkelijk zal zijn.

 • De RSI is iets gestegen maar staat nog steeds beneden de 50 in negatief trendgebied
 • De MACD staat nog steeds in positief trendgebied maar zakt verder weg richting de 0 lijn
 • Het Sentiment/Momentum is verder afgedaald richting extreem negatief gebied

De stieren zijn er nog lang niet en zullen ook komende week hun strijdlust moeten tonen.

 

De weergaloze stijging in de $-€ grafiek leek maar te blijven doorgaan ondanks de rinkelende alarmbelletjes. Dit leidde vorige week tot de volgende opmerking:

“Het kookpunt is blijkbaar nog niet bereikt maar kan wel zeer dichtbij zijn waarna een fikse daling als reactie kan losbarsten, een daling naar de 0.90/0.91 zou dan weleens mogelijk kunnen zijn dan”.

Nu we de afgelopen week kunnen beschouwen heeft het er de schijn van dat de tank voor de stijging zo langzamerhand leeg is. De rode candle die we zien is vrij lang en match met zijn voorganger zodat het erop lijkt dat de top vorige week is gezet. De oververhitte situatie in de technische gesteldheid begint zijn uitwerking te krijgen op de koers.

De eerste serieuze test voor de stieren zal zeer waarschijnlijk komende week volgen als de stieren ervoor zullen moeten zorgen dat de eerdere weerstandzone nu steunzone wordt. Indien ze daarin slagen kan de verwachte correctie worden omgebogen in een consolidatie (zijwaartse beweging op hoog niveau). Wordt de zone doorbroken dan kan er mogelijk een snelle daling volgen naar de vorige week aangehaalde zone 0.90/0.91.

De technische gesteldheid heeft de eerste verkoopsignaaltjes afgegeven

 • De RSI is nu uit de extreem positieve zone gedaald
 • De MACD is nog iets verder geklommen maar de afstand tot de signaallijn begint te slinken
 • Het Sentiment/Momentum is beneden de signaallijn gevallen in extreem positief gebied en heeft daarmee een eerste verkoopsignaaltje afgegeven

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Roy MartensTechnische analyse Zilver