Columns & Artikelen

Dé koopjes onder de grondstoffen!

by Nico Pantelis on 12/06/2022

De S&P 500 eindigde de beursweek op 3.900 punten, slechts enkele punten verwijderd van het dieptepunt van 2022.

Opnieuw was het een barslechte week voor aandelen, met weekverliezen van circa 5% voor de belangrijkste indices.

Het was bovendien de slechtste beursweek dit jaar!

Dit laat zien dat het klimaat snel slechter wordt; de kredietmarkten lagen er nog slechter bij, met nieuwe meerjarige ‘lows’ voor junk en investment grade obligaties.

De jongste inflatiecijfers hakken er stevig in.  De CPI in de VS kwam in mei uit op 8,6%, behoorlijk meer dan de verwachte 8,3%.

 

De specialisten die eerder nog allemaal dachten dat inflatie vanaf nu in dalende lijn zou gaan, zijn plots erg stil. Het valt niet meer te ontkennen: dit is een heftige ontwikkeling. Want de CPI in dezelfde maand vorig jaar, bedroeg ook al 5%. Zo zitten we al met een gecombineerde stijging van 13,6%!

Dat zijn inflatiecijfers die enkel in de moeilijkste periodes van de jaren ’70 ontstonden. We vermoeden dat heel wat waarnemers in politieke kringen in Washington nu aan de alarmbellen trekken. Het sentiment onder de Amerikaanse bevolking zit op een historisch dieptepunt.

Met name de snelheid waarmee het vertrouwen van de consument in elkaar zakt, is schrikbarend.

Een economische afkoeling is een garantie! De enige vraag die nog rest is: hoe zwaar wordt de recessie?

Als we alle belangrijke onderdelen zo overlopen – economie, inflatie, sentiment – dan ziet het er slecht uit.

Helaas.

Het moet momenteel uw hoogste prioriteit zijn om uw leven ernaar in te richten, en uw vermogen op orde te brengen.

Als we heel wat reacties in de mailbox lezen, leven de meeste beleggers nog in het verleden. ‘Het komt toch nog wel goed, denk ik’, ‘Het gaat niet zo’n vaart lopen…’, ‘… ik zie steeds meer koopjes op mijn scherm!’.

Hierbij verwijzen ze meestal naar de traditionele onderdelen op de beurs. Die mentaliteit moet men dringend gaan wijzigen, als beleggers willen profiteren van de nieuwe cyclus.

In dit nieuwe tijdperk zijn het immers grondstoffen die de leiding overnemen.

We kunnen hier natuurlijk heel wat ingewikkelde theorieën op loslaten, of u kan simpelweg luisteren naar de markt. Want de boodschap is glashelder…

In het afgelopen jaar staat de S&P 500 op een verlies van 7%, en de daling lijkt nog maar net ingezet. Dit terwijl de Bloomberg Commodities index maar liefst 49% hoger staat over dezelfde periode.

Als dat geen overduidelijk bewijs is, dan weten we het ook niet meer. Dit is een wissel van de macht.

Grondstoffen boven, aandelen onder.

Als u dan toch naar koopjes op zoek bent, dan moet u dat altijd doen in de markten die in een uptrend zitten. Niet in de downtrends van de markt.

Dus dan moet u gaan zoeken onder de grondstoffen.

Voor ons is er één duidelijke BUY bij de commodities… GOUD.

Ook hier kunnen we uitgebreide analyses over maken, maar u hoeft niet veel verder te kijken dan de prijsontwikkeling.

We konden het eerst bijna niet geloven, maar goud leunt dichter aan bij de S&P 500 dan bij de overige grondstoffen.

Het is werkelijk bizar om te zien, maar het zijn de keiharde feiten. We hebben nog eens voor alle zekerheid de historische stierenmarkten voor grondstoffen opgezocht, en goud behoorde in het verleden altijd tot de grootste stijgers.

Wat we vandaag zien, is redelijk ongekend voor de goudprijs.

Want de fundamenten voor goud zien er momenteel voortreffelijk uit:

  • Dalende wereldwijde goudproductie
  • Toenemende koopdruk vanuit instituten (centrale banken)
  • Mondiale economische afkoeling
  • Oplopende Inflatie

We gaan het nog wat stelliger maken: goud noteert vandaag nog altijd onder de piek van de vorige grondstoffencyclus (1.920 USD). Sta daar eens bij stil. Onwerkelijk maar toch de realiteit.

Beter kan u het niet krijgen voor goud.

Waarom goud dan niet stijgt?

Tja, de markt kan voor een langere periode irrationeel blijven handelen. Daar is helaas niets aan te doen.

Maar de fundamenten komen ALTIJD bovendrijven. Dat is wat wij in onze carrière op de beurs hebben geleerd. Vroeg of laat is het zover. En dan schiet de goudprijs hard omhoog.

Dus eigenlijk moet u deze unieke kans met beide handen grijpen, als u dan toch koopjes zoekt. En we gaan het nog wat beter maken voor u… kijk nog eens naar de volgende grafiek:

We hebben de goudprijs vervangen door de prijs van de HUI-index, de bekende goud- en zilvermijnindex.

Deze index staat zelfs 2x zo laag als de S&P 500.  Jawel, u leest het goed. De goud- en zilvermijnaandelen deden het dubbel zo slecht als traditionele aandelen. Wauw.

Ook wij hadden dit niet zien aankomen. We wisten wel dat de sector in het kielzog van goud, niet veel had gedaan. Maar dit hadden we niet verwacht.

Dus terwijl de grondstoffensector gemiddeld 50% steeg in de afgelopen 12 maanden, stapelden de verliezen van de goud- en zilveraandelen zich op tot -16%!

Wat een unieke kans krijgen beleggers hier aangeboden. We krijgen hier het gevoel bij zoals in 2015. Ook toen moest niemand iets weten van deze sector, terwijl de fundamenten snel verbeterden.

Een jaartje later stond de HUI index maar liefst 200% hoger! Pak dit moment met beide handen aan. Het komt niet vaak voor.

Kan het nog langer duren? Zeker. Er valt geen exacte datum van vertrek op te plakken. Maar als deze aandelen vertrekken, dan gaat het razendsnel.

Om dit te kaderen: bij de ingang van 2016 stond de HUI nog aan 100 punten, om een half jaar later de grens van 300 punten aan te tikken.

Check het zelf maar:

Hier zit wat ons betreft de allergrootste waarde verborgen: goud- en zilvermijnaandelen.

Advertentie: En het mooie van alles is.

De beste Selectie van Goud & Zilver Aandelen vindt u vandaag in het Goud & Zilver Rapport.

Al sinds 2010 dé standaard voor de sector, met een trackrecord van jewelste (3 overnames per jaar!)

Dit unieke rapport zit verpakt in de tijdelijke gezamenlijke actie van Slim Beleggen & Value Jagers:

>>> SUPER COMMODITIES PACK

Maak er gebruik van, want u betaalt de prijs van 1 abonnement, maar u krijgt maar liefst 4 expert rapporten ervoor in de plaats.

Van diepe waarde gesproken…

De toekomst lacht ons toe. We krijgen kriebels van binnen als we denken aan de enorme rijkdom die onze abonnees toekomt, eens deze trends voluit gaan knallen.

Doe met ons mee & geniet van de nieuwe uptrends in grondstoffen:

ACTIVEER SUPER COMMODITIES

Slim Beleggen kent diverse afdelingen:

Tot zover dit nieuwsoverzicht. Als er meer nieuws is deze week, plaatsen we dat in een nieuw artikel, met datum en tijd. Ik pretendeer niet volledig te zijn, het is een keuze die ik maak. Mis je je favoriete analist of website: kijk dan op de linkpagina

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Nico PantelisDé koopjes onder de grondstoffen!