Columns & Artikelen

Nieuws week 24: woensdag 15 juni

by Wilge on 15/06/2022

Woensdag 15 juni – 9.00 uur uitgebreide update

Algemeen marktbeeld

Maandag was een zwarte dag, eigenlijk voor alles. Gisteren was ook al niet best, maar nadat de goudprijs de $1800 grens had gezien veerde het weer op. Voor zilver was dat de $21. Platina nu onder de $1000 en palladium onder de $1800 en staat nu zelfs weer lager dan goud.

De crypto’s ….. zucht….

Toen de crypto’s stegen in prijs zag je het ene na het andere koersdoel voorbij schieten. Het kon niet op: 80.000… 100.000…. 250.000…. dollar voor een Bitcoin en wel binnen een jaar. En nu? Het ene koersdoel vertelt een nog lagere bodem dan het andere…. 12.000…. 7700… 1200…. dollar voor een Bitcoin en wel binnen een jaar. Mensen die goud al een tijdje volgen – zeg minstens 20 jaar – kennen dit van goud ook. Ook daar vliegen de koersdoelen je om de oren. Goud zou allang op 3000…. 5000…. 10000… dollar moeten staan, en niet gisteren of vorige maand, maar een paar jaar terug. En waar staat het, met moeite op $1800. Zilver zou allang de ‘dubbele digits’ moeten hebben laten zien, nu met moeite $21.

Cryptomarkt beeft nog na
De cryptomarkt is nog nauwelijks bekomen van de grote schok op maandag. De bitcoin kelderde toen met 15% en daalde in de nacht zelfs nog verder tot onder de 21.000 dollar. Ethereum kreeg zelfs nog hardere klappen. Maandag stortte de cryptomarkt in toen bleek dat cryptobank Celsius in liquiditeitsproblemen was gekomen. Celsius bevroor voor 12 mrd dollar aan tegoeden. De vraag is of de cryptohype definitief voorbij is, of dat de markt weer weet terug te veren na het drama rond terraUSD en Celsius. (FD)

Angst in de markt

Recessieangst speelde opnieuw beleggers parten. De AEX leverde meer dan 3% in en noteert dit jaar al 17% lager. De tienjaarsrente is opgelopen tot boven de 2%, terwijl die een halfjaar geleden nog negatief was. Beleggers zijn bang dat de Fed de rente nog agressiever gaat verhogen om de inflatie in te dammen. De renteverschillen in de eurozone zijn verder opgelopen. De S&P500 heeft meer dan 20% verloren sinds de laatste piek en bevindt zich daarmee in een bearmarkt. Het meeste drama voltrekt zich misschien wel op de cryptomarkt. De bitcoin daalde bijna 20%. Cryptobank Celsius zit in de problemen, 1,7 mln mensen dreigen hun crypto’s kwijt te raken als gevolg van een klassieke bankrun. Als Celsius omvalt, zou dat een nieuwe klap betekenen voor DeFi en de bredere cryptomarkt.

Crypto’s: NL-talige video’s en artikelen

De edelmetalen: NL-talige video’s en artikelen

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

WorldGoldCouncil: China’s gold market in May: a demand recovery may be near

Frank Holmes: If a recession is imminent, consider gold and bitcoin

Engelstalige video’s en podcasts

De mijnbouwers, Engelstalige artikelen

Een van de grootste mijnbouwbeurzen – de PDAC–  is gestart. Dat betekent dat we weer video’s en presentaties kunnen verwachten vanaf de beursvloer.

Andere grondstoffen (video’s en NL-EN-talige artikelen)

Tot zover dit nieuwsoverzicht. Als er meer nieuws is deze week, plaatsen we dat in een nieuw artikel, met datum en tijd. Ik pretendeer niet volledig te zijn, het is een keuze die ik maak. Mis je je favoriete analist of website: kijk dan op de linkpagina

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeNieuws week 24: woensdag 15 juni