Columns & Artikelen

Nieuws week 24: vrijdag 17 juni

by Wilge on 16/06/2022

Donderdagavond 17 juni – 21.30 uur uitgebreide update

Bij wijze van uitzondering vanavond al de update die ik voor morgen gepland had. Maar drukke bezigheden nopen mij de update vanavond al te verzorgen. Ook de update van maandag kan wel eens vertraagd worden en naar dinsdag verhuizen. Een bijzonder weekend met de komst van mijn 7e kleinkind en mijn dochter die verhuist naar de andere kant van het land: daar staat een opknap-sessie gepland komende dagen.

Algemeen marktbeeld

 

 

Forse uitslagen opnieuw bij de main-indices, naar beneden. De edelmetalen herstellen wat en de crypto’s staan op de dunne rand van nog verder terug vallen. Olie blijft hoog maar de Crude Oil noteert weer onder de $120.

De Federal Reserve heeft de rente met 75 basispunten verhoogd. Het is de grootste rentestap in bijna dertig jaar. Jerome Powell moest extra hard op de monetaire rem trappen om de hoge inflatie te beteugelen. De verwachting is dat de rente nog meer verhoogd moet worden om de inflatie weer terug te brengen naar de doelstelling van 2%. De hoge inflatie over mei bracht de centrale bank tot de grotere ingreep dan vooraf was gecommuniceerd. Powell gaf aan dat dergelijke stappen geen gewoonte worden, al wordt voor juli niets uitgesloten. De markten reageerden opgetogen. Aandelenmarkten wonnen terrein en de obligatierentes daalden.
Nu is Lagarde aan zetDe ECB probeert ondertussen ook de obligatiemarkten tot bedaren te brengen. Daarvoor moet een nieuw instrument de opmars van de rente in kwetsbare lidstaten moet smoren. Een nieuw antifragmentatie-instrument wordt opgetuigd. President Lagarde staat voor een uitdaging, om de inflatie te bestrijden en tegelijk een nieuwe schuldencrisis voorkomen.

Nog een ramp voor de crypto’s
Na de val van terraUSD en de problemen bij Celsius dreigt er nu een derde ramp op de cryptomarkten. Een invloedrijk cryptohedgefonds met 10 mrd dollar onder beheer zit in de problemen. Three Arrows Capital is massaal zijn cryptomunten aan het verkopen, wat tot een nieuwe schokgolf op de toch al volatiele cryptomarkt kan leiden. Bitcoin naderde gisteren de 20.000 dollar. Het is een turbulente periode op de cryptomarkt. Het ergste moet misschien nog komen, aangezien de Fed de rente verhoogde. Renteverhogingen raken niet alleen de aandelenmarkten, maar ook beleggen in crypto’s wordt dan minder aantrekkelijk.

Crypto’s: NL-talige video’s en artikelen

De edelmetalen: NL-talige video’s en artikelen

Morningstar: Beschermen goud en zilver echt tegen inflatie? Engels gesproken video
In een periode van veelvuldig rood kleurende aandelenbeurzen zou je verwachten dat goud en zilver in prijs zouden stijgen, maar ze lijken zich vooral zijwaarts te bewegen, en zilver gaat zelfs omlaag. De edelmetalen worden doorgaans gezien als veilige havens voor beleggers in turbulente tijden op de financiële markten, zoals nu vanwege de stijgende inflatie. Maar is dat wel terecht? Morningstar’s editor in Zweden Johanna Englundh spreekt hierover met Eric Strand, fondsbeheerder bij AuAg Funds. Hij is van mening dat de actuele prijsontwikkeling bij goud en zilver een mooi instapmoment biedt. Bekijk de video.

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

Silver Institute: SILVER’S USE IN BRAZING AND SOLDERING ALLOYS PROJECTED TO GROW 23 PERCENT THROUGH 2030

Engelstalige video’s en podcasts

De mijnbouwers, Engelstalige artikelen

Andere grondstoffen (video’s en NL-EN-talige artikelen)

Tot zover dit nieuwsoverzicht. Als er meer nieuws is deze week, plaatsen we dat in een nieuw artikel, met datum en tijd. Ik pretendeer niet volledig te zijn, het is een keuze die ik maak. Mis je je favoriete analist of website: kijk dan op de linkpagina

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeNieuws week 24: vrijdag 17 juni