Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 29/06/2022

De update van 2 weken geleden werd afgesloten met de verwachting dat de vrijdag candle voor voldoende vertrouwen kon zorgen om de week daarna positief te kunnen beginnen. Die verwachting of eigenlijk hoop bleek echter zeer ijdel te zijn. In plaats van een positieve start van de week werd er door de beren een nieuwe dreun uitgedeeld. De rode candle die op maandag werd geproduceerd slokte de gehele zwarte vrijdag candle op en ramde de zilverprijs weer richting de $21 grens.

Als we de afgelopen 2 weken de revue laten passeren dan kunnen we constateren dat er een lagere top is ontstaan dan die van begin juni op $22,57. Na een tussentijdse bodem op $ 20,84 is er een nieuw topje gevormd op $21,97 waarna de daling is hervat.

Deze daling resulteerde afgelopen vrijdag in een laagste koers van $20,55 waarna de stieren eindelijk voor wat herstel konden zorgen zodat de zilverprijs de dag en de week afsloot op $22,12. De omzet van afgelopen vrijdag benadert die van de vrijdag 2 weken geleden en frappant genoeg vertonen ook de candles enorm veel gelijkenis. Ook nu is een candle ontstaan met een vrij lange lower shadow die een potentiële bodem zou kunnen aangeven. Het verschil met de candle van 2 weken geleden is wel dat de candle nu aan het eind staat van een wat grotere daling.

Een tegenargument van een potentiële bodem is het feit dat er sprake is van een dalende trend waarin nu al 2 topjes en 2 bodems te zien zijn en waarvan de 2-de van elk zich op een lager niveau bevindt. De nieuwe bodem is daarom misschien nog niet gemaakt en zou dus ook nog wat lager kunnen vallen.

De € zilver-dag-grafiek zag er de laatste tijd wat beter uit omdat de koers zich net beneden het 200 d. MA wist op te houden maar daarin is nu verandering gekomen.

De afgelopen week heeft de zilverkoers afstand genomen van het MA en heeft de candle van vrijdag het niveau van de vorige bodem niet alleen bereikt maar heeft deze met de lower shadow zelfs al gepasseerd. De stieren zullen nu alles in het werk moeten stellen om hier een dubbele bodem van te maken zodat de weg naar het 200 d. MA weer kan worden ingeslagen.

In de langere termijn grafiek bevond de zilverprijs zich 2 weken geleden nog tussen de $21,50 en het $22,00 niveau zodat de stieren de zware taak hadden om boven de $22,- te geraken.

Een blik op de grafiek laat zien dat die taak een te zware opgave was wat al direct op de maandag daarna duidelijk werd. Met de grote rode maandag candle werd de zilverprijs weer uit de zone geduwd tot uiteindelijk beneden de $21 een bodempje word gevormd. Ook het herstel dat zich vervolgens aandiende liep stuk op de $22 grens. Dat niveau blijkt (vooralsnog?) een onneembare horde te vormen daar ook na deze nieuwe test de terugtocht weer moest worden aanvaard.

De zilverprijs lijkt in deze grafiek op weg te gaan naar de steunlijn waar dan een mogelijke dubbele bodem zou kunnen volgen. Als we in de grafiek naar links kijken dan is te zien dat een dubbelbodem een vrij stevig omkeerpatroon is. Er zijn dubbele bodemformaties te zien in jan/feb van dit jaar en een veel grotere in sept/dec van vorig jaar. Als de stieren er dus in slagen om een dubbele bodem te creëren kan er een stevige opleving plaatsvinden waarbij de dalende magenta lijn het eerste serieuze richtpunt zal gaan worden.

De technische gesteldheid ziet er op het eerste oog zeer negatief en beroerd uit maar er zijn een aantal positieve (onderhuidse) signalen te herkennen:

 • De RSI heeft moeite met het 50 niveau maar er kan nu wel positieve divergentie ontstaan
 • De Verkoopkracht trekt wel behoorlijk aan, deze zal moeten gaan afvlakken
 • De MACD beweegt nu zijwaarts op een stuk hoger niveau dan bij de vorige bodem zodat ook hier positieve divergentie in de maak is
 • De Geldinstroom kan maar niet aantrekken en beweegt nu zijwaarts na een nieuw bodempje te hebben gemaakt. Ook hier is er sprake van potentiele positieve divergentie
 • Het Sentiment/Momentum is afgeketst op het 50 niveau en bevindt zich nu op de stijgende magenta lijn waar mogelijk een nieuw bodempje kan volgen. Daarmee zou de positieve divergentie bevestigd worden

Indien de stieren erin slagen om een dubbele bodem te creëren en de steunlijn dus kunnen houden, kan het een mooie zomer voor zilver gaan worden.

In de laatste update zagen we dat de Bollinger Banden weer aan het versmallen waren hetgeen een voorbode was voor een heftigere beweging. De opdracht voor de stieren was om de koers boven de midden-band te houden, in positief gebied, zodat de beweging omhoog gericht kon worden.

De zilverprijs viel echter meteen door de midden-band en zette de onderste band onder druk die het geweld maar even kon stoppen. Na een terug-test van de midden-band is zilver weer aangekomen bij de onderste band die opnieuw fors onder vuur wordt genomen. Vooralsnog lijkt de band het te houden maar dan zullen de stieren direct op maandag de zilverprijs weer omhoog moeten sturen.

Ook in de slotstandengrafiek werd 2 weken geleden aangegeven dat de stieren werk moesten maken van het doorbreken van de weerstandlijn iets boven de $22. Er werd daarbij vermeld dat Indien dit niet zou lukken, de steunlijn op $21,50 onder vuur zou komen te liggen.

Die steunlijn werd helaas al snel gebroken met als gevolg, dat de koers snel afzakte richting de volgende lijn iets beneden de $21. De herstelpoging die volgde kon niet worden doorgezet en resulteerde uiteindelijk in een nieuwe daling naar de $21. Het kleine stukje zwarte lijn van vrijdag kan duiden op een nieuwe bodem maar het is nog zeer fragiel. Indien dit het geval is moeten de stieren meteen op maandag een extra zwart stukje lijn creëren. Gebeurt dat niet dan zal de onderste blauwe lijn snel bereikt gaan worden.

In de weekgrafiek van 2 weken geleden werd aangehaald dat de zilverkoers in de voorgaande weken geen vooruitging had geboekt sterker nog er werd een beetje terrein prijsgegeven. In de grafiek waren 2 doji candles te zien die de twijfel van de stieren mooi in beeld brachten. De hoop was gevestigd op een doorbraak van de $22 omdat de laatste 3 candles rond dit niveau bleven hangen.

Die doorbraak zou dan moeten volgen zonder technische hulp van de indicatoren aangezien die in negatief gebied stonden.

Het ontberen van de technische steun was blijkbaar te veel voor de stieren aangezien er nu 2 rode candles in de grafiek zijn bijgekomen. Met deze 2 candles is het gebied net beneden $22 verlaten en komt de bodem van $20,42 dichterbij. De rode candles zorgen voor een verdere verzwakking van de weekgrafiek met indicatoren die dieper doordringen in negatief gebied

 • De RSI is verder weggezakt beden de 50
 • De MACD is ook wat verder gezakt al is de afstand tot de signaallijn wel iets kleiner geworden
 • De Geldinstroom is stevig verder gedaald en staat nu op het laagste punt sinds oktober vorig jaar

De grafiek ziet er weinig hoopvol uit en de stieren hebben een moeilijke periode voor de boeg. De tendens is neerwaarts gericht en vooralsnog lijkt verder dalen de weg van de minste weerstand.  De stieren zullen hun stinkende best moeten doen om dit op de een of andere manier om te buigen.

De € zilver-weekgrafiek deed het de afgelopen tijd over het algemeen beter dan de grafiek in $ omdat de $-€ verhouding vaker een positieve duit in het zakje deed. Hierdoor kon de zilverkoers zeer dicht in de buurt blijven van het 34 w. MA waardoor er maar weinig nodig was om positieve (koop)signaaltjes te genereren.

De candles van de afgelopen 2 weken doen die hoop en verwachting echter teniet. De plaats net beneden het 34 w. MA is nu verlaten en ook hier is duidelijk afstand genomen van het MA. Wat nu opvalt is dat de bodem van enkele weken geleden (begin mei) onder forse druk is komen te liggen en deze zal bij een nieuwe rode candle doorbroken gaan worden. Zo’n doorbraak zet de deur open voor een daling naar de steunzone die wordt gevormd door de bodems van € 18,46 tot € 19,20.

De bodemvorming die in de vorige update zichtbaar werd in de indicatoren is nu verdwenen.

 • De RSI is weer naar beneden gedraaid in negatief trendgebied
 • De MACD is verder weggezakt beneden de 0 lijn
 • Het Sentiment/Momentum dat een bodem leek te gaan vormen is weer naar het zuiden afgebogen en staat nu in extreem negatief trendgebied

De taak voor de stieren om een terugkeer boven het 34 w. MA te bewerkstelligen is nu een heel stuk zwaarder geworden.

In de $- € was de correctie begonnen en die liet de koers dalen tot aan het 14 w. MA. Dit MA bleek sterk genoeg om de stieren in de gelegenheid te stellen een bodem te vormen. De grafiek van 2 weken geleden toonde dat een nieuwe zwarte candle werd gevormd die de valutaverhouding weer terugbracht boven de 0,94 steunzone. Deze reactie paste nog steeds in het technische plaatje aangezien een correctie veelal uit 3 golven bestaat zodat het gebied van 0,90 tot 0,91 alsnog bereikt zou kunnen worden.

In de grafiek van deze week zien we dat de stijging een extra vervolg heeft gekregen waarbij zelfs bijna de recente top werd bereikt. Na de candle met de lange upper shadow zien we een nieuwe rode candle ontstaan, deze rode candle kan het begin zijn van de derde golf omlaag. Door de stijging van vorige week is er sprake van een dubbele top. Mocht deze dubbele top niet snel worden doorbroken dan is een verdere daling het meest voor de hand liggende scenario.

De technische gesteldheid hint eveneens op een mogelijke derde golf omlaag gezien de negatieve divergentie die er is te zien. De stijgende magenta lijntjes zijn hierbij de waarschuwingssignalen, als die worden doorbroken kan de derde golf zijn intrede doen.

NB. De komende tijd zullen de updates (in verband met drukke weekend verplichtingen)  om de week gemaakt worden.

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Roy MartensTechnische analyse Zilver