Columns & Artikelen

Nieuws halverwege de zomer

by Wilge on 09/08/2022

Dinsdag 9 augustus – 12.00 uur beperkte update

We zijn halverwege de zomer/zomervakantieperiode. Het zomerreces voor Edelmetaal-info loopt bijna ten einde. We hebben op deze pagina alvast eens de Nederlandstalige berichtgeving verzameld over de edelmetalen en crypto’s. En dat blijkt heel wat links op te leveren.

Links naar belangrijke websites vind je hier.

Algemeen marktbeeld

De edelmetalen zakten tot 21 juli verder weg, om daarna onder invloed van diverse factoren weer op te krabbelen. Goud naar $1800. Zilver naar $20,80. Platina naar $950 en Palladium naar $2140. Woensdag zullen we weer een marktoverzicht presenteren en dan zien we het plaatje in grotere context. Crude Oil is weer onder de $100 gedoken en aan de pomp ietsjes goedkoper geworden, maar blijft erg volatiel. Crypto’s zijn weer aan het stijgen met name Ethereum heeft weer wat goed gemaakt van het verlies. Maar of het allemaal ene opleving is voor een verdere daling of dat het de bodem was? dat is wat mij betreft toch koffiedikkijkerij.

 

Crypto’s: NL-talige video’s en artikelen

De edelmetalen: NL-talige video’s en artikelen

Wat de adverteerders/sponsors op hun nieuwspagina of in hun blogs te melden hebben:

 • The Silver Mountain: Rusland komt met alternatief voor LBMA status
  Het ministerie van Financiën van de Russische federatie stelt voor om een nieuwe internationale standaard voor de edelmetaalmarkt te creëren: de Moscow World Standard, afgekort de MWS.
 • The Silver Mountain: Zimbabwe grijpt terug naar de goudstandaard
  In Zimbabwe is al langere tijd sprake van hyperinflatie en verliest men vertrouwen in de munteenheid. Om die reden heeft de centrale bank besloten om de goudstandaard terug te brengen.
 • The Silver Mountain: Verbod op invoer Russisch goud
  De Europese Commissie heeft de 27 landen van de Europese Unie voorstellen voorgelegd voor nieuwe sancties tegen Rusland naar aanleiding van de aanvallen op Oekraïne.
 • HollandGold: Vraag naar beleggingsgoud in Europa blijft toenemen
  De vraag naar beleggingsgoud in Europa is de laatste jaren verder toegenomen en was ook in het tweede kwartaal substantieel. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapport over de wereldwijde goudmarkt.
 • HollandGold: Rusland wil eigen standaard voor goud als alternatief voor LBMARusland wil een nieuwe standaard voor de edelmetaalmarkt lanceren als alternatief voor de Londen Bullion Market Association (LBMA). Dat staat in een brief van het Russische ministerie die deze week in handen is gekomen van persbureau RIA Novosti.
 • HollandGold: Waarom daalt de goudprijs?De goudprijs is de laatste weken verder gedaald en staat momenteel weer op het niveau van voor de oorlog. In dollars zakte de koers begin deze week tot onder de $1.700 per troy ounce, het laagste niveau in elf maanden.
 • HollandGold: Spoofing: Zo manipuleerde JP Morgan de goudmarktHandelaren van de Amerikaanse bank JP Morgan hebben zeker tien jaar lang de goudmarkt gemanipuleerd. Drie handelaren plaatsten bijna dagelijks fictieve orders om de prijzen van edelmetalen in een bepaalde richting te bewegen.
 • HollandGold: meer artikelen op HollandGold
 • GoldRepublic: HUIZENMARKT vertoont SCHEUREN en GOUD stijgt door FED besluit!

  De FED heeft de rente met 0,75% verhoogd. Waarom stijgt goud en zilver? En wat heeft het woord recessie te maken met economische neergang en waarom is een definitie van het woord zo van belang. De huizenmarkt in de VS vertoont inmiddels steeds duidelijke tekenen van verval en de kans dat dit overwaait is uiteraard levensgroot. Dit en meer in een nieuwe aflevering van GoudKoorts!

 • CD Fund: Wat de Oeganda “nothing burger” ons leert over goud
  Op 8 juni kwam Reuters met een persbericht over de verklaring van de regering van Oeganda dat “exploratie-onderzoeken” hadden aangetoond dat het land 31 miljoen ton gouderts heeft waaruit 320.158 ton geraffineerd goud zou kunnen worden gewonnen. Zet dat af tegen de complete huidige totale bovengrondse goudvoorraad van iets meer dan 200.000 ton.
 • Goudstandaard: Oeganda ontdekt goudader: Fortuin of ‘fool’s gold’?
 • Doijer & Kalff: Stijgende zilverprijs, dalende zilvervoorraden maar blijf uit de buurt van zilver ETF’s
  Een bijzondere week, dat was het op zijn minst. Terwijl de inflatie weer een nieuw record aantikt volgens de geharmoniseerde consumentenprijsindex met 11,6 % voor de maand juli; deelt zilver een snoeiharde rechtse directe uit aan de consensus en geeft klaarblijkelijk geen gehoor aan de woorden “bear market”, “inflatie” en “recessie.”
 • Doijer & Kalff: Goudupdate: goudprijs stijgt door spanning rondom Taiwan
  De goudprijs was zeer bewegelijk afgelopen week door spanningen rondom Taiwan en een beter dan verwacht Amerikaans banencijfer.De spanningen in Taiwan liepen op nadat de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi,  afgelopen woensdag Taiwan bezocht.
 • Doijer & kalff: Meer artikelen op Doijer & Kallf
 • GoldHUb: Serieuze verkoopdruk op edelmetalen
  De goud- en zilverprijs is fors gecorrigeerd in de handel op vrijdag. De cijfers die vanuit de VS kwamen, op het tewerkstellingsvlak, waren bijzonder sterk. Zo zou de Fed nog gedwongen kunnen worden om meer te verstrakken.
 • Goudhub: meer artikelen op Goudhub

Registratie nodig:

 • Slim Beleggen: Goud & Zilver Rapport – ALERT: IAMGold {Registratie}
  Een gek koersverloop bij IAMgold de afgelopen week. De dag na de resultaten deed de koers het behoorlijk en hield stand, om dan op dag twee een pandoering van jewelste te krijgen. De reden? We leggen het haarfijn uit in deze nieuwe ALERT.
 • Slim Beleggen: Goud & Zilver Rapport – ALERT: Newmont Corporation {Registratie}
  Het lijkt erop dat mijnbouwbedrijven terug in de fase zitten waarin ze niets goed kunnen doen voor de markt. Newmont bijvoorbeeld krabbelde wel wat terug met de full-year guidance (6 miljoen ounces in plaats van 6,2 miljoen ounces) en deze daling van 3% zorgde ervoor dat de koers de laatste vijf dagen al met 15% afgleed. Hoewel het bedrijf pas vandaag resultaten publiceerde was de koers al enkele dagen aan het afkalven dus we vermoeden dat er al wat gefluister was. We geven onze analyse over de gang van zaken bij NEM.
 • Slim Beleggen: Goud & Zilver Rapport – Juli 2022 {Registratie}
  Enkele krachttermen leken wel op hun plaats in dit maandelijks overzicht van het Goud & Zilver Rapport, maar we vreesden dat deze niet door de eindredactie heen zouden raken. Terecht natuurlijk, maar de afgelopen maand en dan zeker de afgelopen weken waren echt wel huilen met de pet op in de sector.
 • De Standaard: Rusland smokkelt voor miljarden goud uit Soedan {Registratie}
  Russische Wagner-huurlingen smokkelen tonnen goud uit Soedan. De miljardenopbrengst vloeit naar het Kremlin en ontsnapt aan de sancties.
 • dAH: ETC v/d Week: Zilver {Registratie}
 • Bus.AM: Hoe ‘het echte El Dorado’ vernietigd zou kunnen worden door zijn eigen goudreserves {Registratie}
 • Bus.AM: Investeerders willen af van Russisch goud, maar kan dat zomaar? {Registratie}
 • Analyse.be: Moeilijke goudmarkt ondanks kort herstel tot 1.800$ {Registratie}
  Het blijft een moeilijke goudmarkt ondanks het feit dat de goudprijs herstelde van 1680$ tot 1800$ op minder dan twee weken tijd. In een nieuwe update (zie Ledenmenu) wordt winst genomen in één goudontwikkelaar en bij een goudproducent wordt de positie licht afgebouwd met het oog op toekomstige volatiliteit en resultaten.

Tot slot nog even deze tweet van Jack Hoogland:

Onmogelijke opgave
Volgens het Internationale Energie Agentschap (IEA) moeten tot 2030 onder meer 50 lithium-, 60 nikkel- en 17 kobaltmijnen in productie gaan om aan de vraag naar deze metalen te voldoen.

Zelfs als bedrijven vandaag massaal zouden beginnen met in nieuwe mijnen te investeren, is dat een onmogelijke opgave.

In onderstaande tweet zien we direct waarom.


Het duurt gemiddeld 16 jaar om een mijn in productie te krijgen, en dán nog een aantal jaren voordat optimale productie wordt bereikt.

Donderdag vertelde ik u al waarom er nog minstens tot 2038 een jaarlijks tekort aan koper zal zijn.

Voor lithium, nikkel en kobalt geldt precies hetzelfde.
Klik hier om mijn artikel van donderdag nog even te lezen!

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeNieuws halverwege de zomer