Columns & Artikelen

Voordelen investeren in edelmetaal

by Gastauteur on 09/08/2022

5 Voordelen van het investeren in edelmetaal

Wanneer jij aan het sparen bent voor je pensioen, is het zaak om goede investeringen te doen die in de toekomst hun vruchten af zullen werpen. Daarbij zijn er talloze opties waar je uit kunt kiezen qua investeringen. Denk dan bijvoorbeeld aan aandelen of vastgoed. Echter kun je ook ervoor kiezen om te beleggen in edelmetalen. Op deze website kun je dagelijks zien wat de edelmetaalprijzen doen en wordt er wekelijks veel edelmetaal gerelateerd nieuws met je gedeeld. In dit blog nog even 5 mogelijke voordelen op een rijtje van het investeren en beleggen in edelmetalen.

Je gaat tegen de inflatie in

Het eerste voordeel van in edelmetalen investeren, is dat het tegen de inflatie in gaat. Historisch gezien investeren mensen in edelmetalen namelijk wanneer ze niet zoveel vertrouwen hebben in de economie. Dit geldt met name voor goud. Daardoor stijgen de prijzen van edelmetalen in tijden van inflatie, soms zelfs meer dan de inflatie zelf, maar vooral tov andere assets. Dit is dan ook een voordeel en tevens een uitstekende tactiek op weg naar een leven met financiële vrijheid.

De intrinsieke waarde

Een ander voordeel van investeringen doen in edelmetalen, heeft met de intrinsieke waarde te maken van edelmetalen. De intrinsieke waarde verwijst naar de actuele waarde van een aandeel of goederen. Dit is dus de waarde van de bezittingen, minus de schulden. Bij veel beleggingen is het erg lastig om de intrinsieke waarde goed te kunnen lezen. Met edelmetalen heb je hier echter geen last van. Dit komt doordat edelmetalen geen schulden hebben. Daardoor zie jij onmiddellijk de intrinsieke waarde van deze soorten goederen. Als gevolg hiervan is het maken van beslissingen over of je wel of niet investeert in een bepaald edelmetaal een stuk eenvoudiger geworden.

Geen krediet risico’s

Tevens is het een voordeel dat je met het investeren in edelmetalen niet te maken hebt met kredietrisico’s. Met aandelen bestaat er altijd de kans dat een bedrijf failliet. Hierdoor raak je al je geld kwijt. Dit is met edelmetalen echter niet het geval. Het gaat immers over de waarde van een bepaalde metaalsoort in tegenstelling tot een bedrijf. Daardoor heb je net wat meer zekerheid met deze manier van beleggen en vermijd je krediet risico’s.

Een hoog niveau van liquiditeit

Het vierde voordeel van in edelmetalen investeren, heeft met de liquiditeit te maken. De liquiditeit van een edelmetaal is namelijk erg hoog. Daardoor kun je vrijwel onmiddellijk een edelmetaal zowel kopen als verkopen. Op deze manier zit je dus nooit lang vast aan je belegging of moet je lang wachten tot je deze belegging kunt kopen. Dit is dan ook zeker een groot voordeel.

Een divers portfolio

Tot slot is het een voordeel dat je door middel van investeren in edelmetalen een meer divers portfolio krijgt. Een van de belangrijkste lessen die je dient te leren met investeren, is dat je beter op meerdere paarden kunt wedden. Hoewel je dan minder profiteert van een uitschieter omhoog, geldt andersom ook dat je minder risico hebt op een fiasco. Edelmetalen zijn een uitstekende aanvulling op een divers portfolio of eigenlijk de basis van iedere portefeuille.

Dit blog is geschreven door een gastauteur/externe partner.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

GastauteurVoordelen investeren in edelmetaal