Columns & Artikelen

Nieuws halverwege de zomer (vervolg)

by Wilge on 12/08/2022

Vrijdag 12 augustus – 13.30 uur uitgebreide update

Dinsdag jl maakte ik een overzicht van het nieuws dat afgelopen maand in de Nederlandstalige media werd gepubliceerd. En dat was een hele lijst!

Nu een vervolg met Engelstalige publicaties. Vast niet compleet, maar geeft wel de trend weer. We zien veelvuldig de termen Inflation, Bottom, Undervalued en Spoofing (JPMorgan) in de internationale media.

Engelstalig nieuws over de edelmetalen


Jan Nieuwenhuijs publiceerde 3 artikelen:

  • Swiss Central Bank Moved Its Gold From Berne to a Federal Bunker in Kandersteg
    In Switzerland it’s a state secret where the central bank stores its gold domestically. From all the information I could gather I conclude the Swiss central bank primarily stores its gold—and that of foreign central banks and the Bank for International Settlements—on Bundesplatz 1 in the capital Berne.
  • Why Austria’s Monetary Gold Transfer to Switzerland Is Delayed
    Evidence points out a 50-tonnes gold transfer by the Austrian central bank, from London to Switzerland, is held up due to a delay of the renovation at the Swiss central bank’s vault.
  • Turkish Central Bank Sends Gold To London. In Need for FX?
    After having repatriated 104 tonnes from the Bank of England (BOE) in 2018, the Central Bank of Turkey (CBRT) has been sending gold back to London in 2020 and 2021. Amid economic turmoil that’s weakening the Turkish lira, CBRT is likely using its gold at BOE as collateral for foreign exchange (FX) loans. Turkey’s situation is reminiscent of Venezuela several years ago.

Florian Grummes van Midas: Gold – Summer rally starts with promising momentum
Over the last four weeks, gold has kept pretty much to our forecast from July 8th. Initially, prices fell back to 1,681 USD, only to recover quickly and impulsively to 1,794 USD since July 21st. Gold – Summer rally starts with promising momentum.

Zeal: Gold Stocks Deeply-Undervalued
The gold miners’ stocks have been hammered to deeply-undervalued levels in recent months.  Slammed by heavy gold-futures selling driven by an extreme parabolic US-dollar surge, the gold stocks have been largely abandoned.  That left their stock prices anomalously low relative to gold, which overwhelmingly drives their earnings.  This portends a massive mean-reversion higher to normalize gold-stock levels to gold.

Op WorldGoldCouncil Veel links naar interessant posts: Bekijk deze 2 links: Research  en Insights De meest recente post van WGC: Investment Update: Gold amid higher inflation and rising bond yields in India

Engelstalige video’s en podcasts

De mijnbouwers, Engelstalige artikelen

Andere grondstoffen (video’s en NL-EN-talige artikelen)

Mining.com: Visualizing 10 years of global EV sales by country
10 years of EV sales by country In 2011, around 55,000 electric vehicles (EVs) were sold around the world. 10 years later in 2021, that figure had grown close to 7 million vehicles:

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeNieuws halverwege de zomer (vervolg)