Als je interesse hebt in het bezitten van goud, dan moet je je eerst afvragen wat je precies wilt.
– Wil je je goud kunnen vasthouden? Wil je een hobby of wil je puur sparen?
– Wil je je goud wel fysiek bezitten, maar staat veiligheid voorop?
– Wil je alleen speculeren in een verandering van de goudprijs?
Of wil je niet goud zelf, maar wil je profiteren van bedrijven die in de goudsector actief zijn?
Dan kan je vervolgens nog kiezen tussen producerende goudmijnen, of bedrijven die goud aan het zoeken zijn.
Kortom, voor je actief gaat worden, moet je eerst even je eigen wensen goed op een rijtje zetten.
Ik heb al wel enkele uitgangspunten.
Papiergoud
Speculeren in goudprijs verandering met fysiek goud is niet slim. De kosten zijn dan te hoog. Wil je speculeren op prijsveranderingen, dan kies je voor ‘papieren goud’. Dat wil zeggen, ETF’s bijvoorbeeld die de goudprijs volgen.
Realiseer je dat je dan puur met papier bezig bent. Het heeft met fysiek goud niets te maken. Er zijn ook geen garanties dat de ETF’s het onderliggende goud bezitten of er eventueel als dat nodig is ooit aan kunnen komen.
Munten
Het kan zijn dat je vooral gouden munten wilt. Je hebt beleggersmunten en je hebt verzamelmunten. Beleggersmunten zijn vaak munten met een gewicht van 1 troy ounce en ze worden in grote oplages gemaakt. Vaak zijn ze gewoon hun goudprijs waard.
Verzamelmunten zijn vaak oude(re) munten die vaak een waarde hebben die soms tot ver boven de goudwaarde uitkomt. Een leuke hobby, een vak op zich en het geeft een mens wat te doen. Hier valt soms ook best wat te verdienen.
Mijn adres voor deze hobby is Milo met wie ik laatst ook deze video gemaakt heb.
Heb je interesse, dan is mijn advies, kijk op zijn webshop, maar bestel er niet! Heb je interesse in zijn munten, mail hem dan even voor gewoon een afspraak met hem. Telefonisch of fysiek. Hij kan je het beste advies geven. Zijn webshop vind je hier. (Laat even weten dat je via Beursbox gekomen bent. Wie weet levert je het een korting op!)
Spaargeld
Wil je goud als een vorm van spaargeld (zo doe ik dat), dan kies je het beste voor een online goudrekening. Ik heb in het verleden verschillende aanbieders aanbevolen, maar heb mijn eigen goud en zilver nu bij Goud999 ondergebracht. (Geef even bij hen aan dat je via Beursbox bent gekomen)
Goudmijnen
Waar ik zelf ook actief in ben, is het kopen van goudmijnen. Producerende mijnen bieden een goede mogelijkheid om in feite met een hefboom in goud te beleggen. As de goudprijs stijgt, dan bieden goudmijnen met een actieve productie een goede mogelijkheid om meer te verdienen dan aan de goudstijging zelf.
Helemaal hard kan het gaan in goudzoekers aandelen. Maar… bij hen geldt: een goudmijn is een gat in de grond met een leugenaar er boven. Goudzoekers zijn altijd op jacht naar nieuw geld om nieuwe goudbronnen te zoeken. Slechts af en toe hebben ze de jackpot. Dan kan het heel hard gaan, maar over het geheel genomen zijn goudzoekers slechte investeringen.
De beste en meest degelijke belegging in goudmijn aandelen is in goudroyalty bedrijven.
Ik heb daar een rapport over geschreven. Om met het nadeel te beginnen… Die aandelen zijn altijd duur. Ze bieden immers de beste kwaliteit. Zelfs in slechte tijden betaal je daar als belegger voor.
Royalty aandelen hebben enorme voordelen, maar er zijn ook risico’s. In deze video bespreek ik zowel die voordelen als de risico’s. Ik ben echter een grote fan van deze aandelen.
Disclaimer: Ik ben aandeelhouder van meerdere royalty bedrijven en bezit daarom meerdere royalty aandelen. Deze video is geen beleggingsadvies. Doe je eigen onderzoek om te bepalen of dit soort aandelen interessant voor je zijn. Ik kreeg geen geld of vergoeding om deze video te maken.
Tom Lassing – Beursbox
NB: Tom schreef een interessant rapport over royaltyaandelen, zilvermijnen en eentje over goudmijnen, wellicht wat voor jou?
Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage‘
Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.
De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.
Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info