Columns & Artikelen

Lichten uit

by Diederik Schmull on 19/09/2022

De elektrische lichten gaan straks uit. Energiecrisis. Overbelast stroomnet. Kaars- en sterrenlicht keren, noodgedwongen, terug. Hoera hoezee! Om echt vrolijk van te worden. Het platleggen van de samenleving is de eerste stap naar de redding van onze planeet. De komende financiële crisis zal elke voorgaande crisis in de schaduw stellen.

De structurele opgang van de kredietcyclus geeft de geest. Het elastiek is geknapt. De meesten zien het weer niet aankomen. Dit keer betreft het niet alleen het omvallen van bedrijven en banken, maar van hele landen.

(WOLFSTREET): DE VERKRAPPING VAN LIQUIDITEIT (QUANTITATIVE TIGHTENING – QT) EN DE AGRESSIEVE RENTEVERHOGINGEN DOOR CENTRALE BANKEN ZIJN PAS BEGONNEN EN HEBBEN VOORLOPIG EEN ENORM NEGATIEF EFFECT OP DE PRIJZEN VAN ACTIVA, ZOALS AANDELEN, OBLIGATIES, GRONDSTOFFENPRIJZEN EN ONROEREND GOED.

Om te beginnen in Europa. Het economische model was gebaseerd op goedkope energie en op de groei van de wereldhandel. Dat model is uitgeroeid en uitgestorven, omdat de Europese export, ter waarde van enkele duizenden miljarden, ook nog eens profiteerde van onbeperkte kredietcreatie en negatieve rente. Het geniale middel om uit de schulden te komen door nog meer te lenen! Bovendien konden de zwakke lidstaten, met de uitgifte van hun staatsobligaties, gebruik maken van een rente, die eigenlijk alleen aan Duitsland was voorbehouden.

Een recept voor excessieve schuld, die de schuldenaren heel duur te staan zal komen. De afwenteling van die schuld op sterkere lidstaten, vooral bij een normalisering van de rente, terwijl de Eurozone geen echte unie is, lijkt ‘wishful thinking’. De Eurozone is geen land. Het hangt nog steeds als los zand aan elkaar. Maar de Pandemie en de oorlog gooiden helemaal roet in het eten. Daardoor is de totale schuld van enkele Europese landen een veelvoud van hun economie geworden. Een hele harde landing komt nu in zicht, wat nauwelijks kan worden opgevangen door een scherpe devaluatie van hun valuta (Euro & Pond Sterling).

Denk maar eens terug aan de oude Franse Frank, na de Eerste Wereldoorlog: tussen 1918 en 1924, stortte de waarde daarvan in met 80%. Amerika weigerde om de oorlogsschuld kwijt te schelden en de overige schulden aan het buitenland in niet-Franse valuta deden de Franse Frank de das om. Tegenwoordig is een reddingsactie van enkele belangrijke Europese landen door het I.M.F., vergelijkbaar met die van Groot-Brittannië in 1976, niet meer uitgesloten. Destijds werden, in ruil daarvoor, drastische bezuinigingen op de overheidsuitgaven geëist. Wat een vooruitzicht!


(CROSSBORDER CAPITAL): ‘THE CENTRAL BANKS GIVETH. THE CENTRAL BANKS TAKETH’. WILLIAM McCHESNEY MARTIN, CHAIRMAN FEDERAL RESERVE 1951 – 1970: ‘ THE CENTRAL BANK’S JOB IS TO TAKE AWAY THE PUNCH BOWL, JUST WHEN THE PARTY GETS GOING’.

INFLATOIRE VERWACHTINGEN MOETEN, OP EEN GEGEVEN MOMENT, ALTIJD IN DE KIEM WORDEN GESMOORD, ONGEACHT DE PIJNLIJKE ECONOMISCHE GEVOLGEN, ZOALS HOGERE WERKLOOSHEID, TALLOZE FAILLISSEMENTEN EN LAGERE PRIJZEN VOOR ACTIVA (‘HET NEGATIEVE VERMOGENSEFFECT’). PRIORITEIT NUMMER 1 IS, DAT HET HART VAN DE INFLATIE-VAMPIER NU EEN VERNIETIGENDE SLAG WORDT TOEGEBRACHT DOOR EEN DOODSSTEEK. DAT IS EVEN SLIKKEN!

Centrale Banken zullen nu moeten doorgaan met hun monetair verkrappingsbeleid (hogere rente en liquiditeitsvermindering), totdat er iets kapot gaat. Zij hebben hun eigen lot niet meer in eigen hand. Zij moeten nu vreselijk haast maken met de terugkeer van een normale, veel hogere rente en de afbouw van hun portefeuille, die vol zit met papier van de afgelopen suikerroes. Een monetaire detox is in volle gang. Men heeft geen schijn van kans, als men besluit om te vechten met die Centrale Banken. Don’t fight. Lees liever een boek.

Kasgeld, liefst in Dollars en kortlopende Amerikaanse Treasuries, is koning. De rente daarop wordt immers steeds aantrekkelijker. Alle alternatieve beleggingen worden steeds riskanter. Beleggingen, zonder een vaste afloopdatum en een betrouwbaar rendement, zijn vogelvrij: zij genieten geen enkele bescherming. Die zijn waard, wat een gek er voor geeft. In een tijd, dat het verkrijgen van krediet een gunst wordt, barsten alle bubbels. Probeer dit keer geen vallende messen te vangen!

(MAC10)(INVESCO DB COMMODITY INDEX TRACKING FUND – DBC)(7 September, 2022): UITBRAAK NAAR BENEDEN ?GRONDSTOFFENPRIJZEN ZIEN DEFLATIE, NIET INFLATIE, AANKOMEN. DE HOGE PRIJZEN HEBBEN NU AL GELEID TOT VERNIETIGING VAN DE VRAAG. DE INSTORTING DAARVAN ZAL VELEN VERBAZEN.

Tegelijkertijd is globalisering, oftewel de wereldwijde integratie van allerlei relaties, duidelijk op zijn retour. Het vertrouwen in elkaar is verdwenen. Deglobalisering wordt een pijnlijk en langdurig proces. Deze overgang leidt regelrecht naar een economische werelddepressie. Voedsel en energie op de bon. Jazeker, dat is even wennen.

DIEDERIK SCHMULL, 11 September, 2022, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.

Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. Word lid! U bent van harte welkom. Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan deze pagina.

Hopelijk vindt er binnenkort een Webinar plaats. De volgende Lunch/Borrel zal hoogstwaarschijnlijk moeten wachten tot 2023 of later. Een epidemie en een oorlog duren meestal vele jaren en reizen is een heel gedoe.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Diederik SchmullLichten uit