Columns & Artikelen

Remake Beurscrash 2008 ?!

by Nico Pantelis on 03/10/2022

Het kan verkeren.

We wierpen recent nog op dat we mogelijk voor een nieuwe eindejaarsrally stonden. Maar we werden snel teruggeroepen door de markt:

“Alle weddenschappen worden bij deze geannuleerd.”

De bodem voor de S&P 500 van 3.636 punten werd doorkliefd als een warm mes door boter. We stelden amper enige weerstand vast. Het ziet er behoorlijk slecht uit, wederom.

We waren erg terughoudend in de eerste helft van 2022, en gek genoeg zijn we dat opnieuw. Dat zou je niet verwachten na een rustige zomer.

Ook de historische gegevens spreken zich zo niet uit. Maar toch zijn we vandaag opnieuw aanbeland op een bijzonder ongemakkelijk punt.

We hebben niet enkel de week negatief afgesloten, we sloten ook de maand én het kwartaal in mineur.  Op alle niveaus sloot de S&P 500 op het laagste punt van dit jaar af.

Hiermee sluiten we een derde negatief kwartaal op rij. Een gegeven dat we niet meer zagen sinds… 2008!

Dat was even slikken, kunnen we u verzekeren. Want wat er toen volgde was niet fraai.

Links ziet u wat er gebeurde in 2008, nadat de index al drie kwartalen op rij negatief printte. Rechts ziet u de huidige correctie. Ligt het aan ons, of lijkt de huidige markt akelig veel op die van 2008?

Wat volgde na de drie negatieve kwartalen, waren nog eens drie negatieve kwartalen, maar van een veel grotere orde. Of anders gezegd: in het eerste deel kreeg je de correctie, in het tweede deel volgde de crash.

De S&P 500 halveerde in de laatste drie kwartalen van de 2008-crash. Dit impliceert dat de S&P 500 nog kan dalen richting 1.800 punten.

Onwaarschijnlijk? Helaas niet.

Zoals we eerder al eens aangaven: de economie staat er goed voor, de werkloosheid is laag, de bedrijfsresultaten zijn solide. Wat de beurs nu zegt is dat die onderdelen allemaal in elkaar getrapt gaan worden in de komende maanden. En een financiële crisis van formaat zal losbarsten. Maar in tegenstelling tot 2008, krijgen we vandaag nog geen signalen door dat we ook daadwerkelijk aan de vooravond van een financieel armageddon staan.

De vraag is uiteraard of we vandaag op dezelfde indicatoren kunnen vertrouwen, als we deden in het verleden. We viseren de interbancaire rentemarkten, maar mogelijk ontwijkt de financiële sector ditmaal de grootste ellende. De grootste problemen vinden we vandaag in de maatschappij.

  • In België werd afgelopen maand een inflatie opgemeten van 11%
  • In Nederland deden ze het nog veel slechter met een inflatie van 17%!

Het leven voor de gewone Nederlander was 17% duurder dan in september 2021.

Verschrikkelijk. Een kostenstijging van bijna 20% op jaarbasis. Dat kan je inderdaad maar moeilijk bijbenen.

Stakingen zullen in de komende maanden massaal losbarsten en de maatschappij behoorlijk ontwrichten, vrezen we. Je ziet het ook nog aan andere onderdelen dat het niet goed zit.

Zo krijgen de laatste generals een voor een het genadeshot. De generals op de beurs, daar hebben we het al vaker over gehad. Het zijn de ‘last men standing’.

De sterkhouders van de markt. In de huidige markt waren dit Apple en Tesla. Beide aandelen zakten in de voorbije week door het figuurlijke ijs.

Het lijkt ook voor deze posities een kwestie van tijd vooraleer ze hun bodems neerwaarts doorbreken. We beginnen het laatste kwartaal van 2022 helaas niet met opgeheven hoofd, maar met een zorgelijke blik. Anderzijds blijft de Route 70 door ons hoofd spoken.

We waren wellicht te snel om de eerste correctie af te kondigen. Maar we blijven erbij dat aandelenkoersen tijdens een hoge inflatie geen crash ondergaan zoals in een deflatoire neergang. Dat was immers 2008: een neerwaartse spiraal van deflatie.

Vandaag zitten we gevangen in een inflatoir systeem. Een beurscrash hoort daar volgens de historie van de financiële markten niet bij.

Voor het beste voorbeeld, kan je kijken naar de beursontwikkeling in Venezuela. Dat land gaat al jaren gebeukt onder een superinflatie. Maar de Caracas Stock Exchange Market Index staat dicht bij z’n all-time high!

In termen van Bolivar behoort de beurs van Venezuela zelfs tot de uitblinkers, wereldwijd. Het is natuurlijk allemaal relatief, want de koopkracht van de Bolivar zakt natuurlijk net zo hard in elkaar. Maar het geeft wel een zeker beeld dat aandelenkoersen in tijden van hoge inflatie moeite hebben om te dalen, om niet te zeggen te crashen.

‘Wanneer komt er dan een einde aan de huidige daling?’ horen we u al denken.

Als het systeem kraakt!

Op dat moment moet de Federal Reserve haar strenge houding versoepelen. Want anders dreigt het volledige financiële systeem om te vallen en zit je inderdaad plots in een 2008-scenario. De markt vreest dat de Fed te ver gaat.

We denken dat de markt te angstig is op dit vlak. Wellicht omdat 2008 nog zo vers in het collectieve geheugen zit. We blijven erbij: dit is niet 2008.

Dit lijkt wat ons betreft meer op de jaren ’70. En daarom verwachten we ook weer een Route 70. Ons advies: schiet niet in een kramp, maar blijf waakzaam.

Er komt binnenkort ergens een moment dat de boel breekt. Dat is het moment dat de centrale banken hun roer volledig omgooien en weer gaan versoepelen. We kregen in de afgelopen week al een voorproefje in Engeland.

De BoE opende alle registers om de markt te overspoelen met verse liquiditeiten, om zo een complete implosie van haar kredietmarkt te vermijden.

Klinkt bekend?

Dat kan. Dit was de headline van The Times in januari 2009.

Chancellor on brink of second bailout for banks. Het is de fameuze headline die wereldwijd bekend werd nadat Satoshi Nakamoto deze titel opnam in de eerste block van de Bitcoin blockchain.

Het symboliseerde ook de start van een jarenlange expansie van de centrale banken. En hoewel we vandaag nog geen duidelijke signalen zien van onbalans in het financiële systeem, kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat de druk van inflatie simpelweg te groot aan het worden is.

Er gaat iets breken. Ditmaal wellicht niet in de VS, maar zoals we in het VK reeds konden opmerken kan de rest van de wereld wel in elkaar gaan zakken. We blijven dan ook terughoudend maar zeer waakzaam.

Dit zijn de momenten waarop je je vermogen een onwaarschijnlijke boost kan geven, als je kan profiteren op het juiste moment.

Wees geduldig, jouw moment komt eraan.

Levensveranderende rendementen liggen in ’t verschiet!

Wij zetten onze centen in ieder geval in op grondstoffen. (Als u dat nog niet wist).

KIES OOK VOOR GRONDSTOFFEN

Slim Beleggen kent diverse afdelingen:

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Nico PantelisRemake Beurscrash 2008 ?!