Onze laatste weekendmailing laaiden de gemoederen flink op in onze mailbox. Onze luidkeelse oproep om grondstoffen te kopen, schoot bij enkelen in het verkeerde keelgat. Beleggers in goud en zilver lieten hun afschuw blijken.
Philip reageerde met:
“Goud zou door het dak gaan …naar 2000 usd en meer …goudmijnen zouden door het dak gaan… onjuist. Zilver zou door het dak gaan…naar 30usd en zelfs 40-50 usd …onjuist.”
Ivan schreef dan weer:
“En goud ??? Goud tegen inflatie, dat is toch voorbij of niet ?”
Veel vragen, veel emoties in het goud- en zilverkamp.
Begrijpelijk.
Ze bleven in 2022 tot op heden achter met lege handen. De prijzen van hun favoriete edelmetalen waren op dreef in Q1, maar leverden weer alles in in Q2 en stapelden de verliezen op in Q3.
Dat is pijnlijk, vooral omdat je in het verleden vaker te horen hebt gekregen dat je edelmetalen moet kopen om je vermogen te beschermen tegen inflatie.
En weet u, die stelling klopt volledig. Alleen, u moet natuurlijk wel het volledige plaatje erbij nemen.
Als er wordt verwezen naar de bescherming tegen inflatie door goud en zilver, dan wordt met name verwezen naar de inflatoire periode van de jaren ’70.
Ook door ons aangegrepen voor de strategie van de Route 70. Maar die inflatoire periode duurde ruim 10 jaar!
We zitten momenteel nog maar in de eerste piek van hoge inflatie, vergelijkbaar met de eerste helft van de jaren ’70.
De eerste jaren moet je in feite negeren, want goud werd in 1971 pas gekoppeld van de US dollar.
Het werkelijke verloop van de goudprijs begon naar onze mening pas vanaf 1972/1973, en wat we dan vooral zien is dat de goudprijs erg wispelturig was in de eerste helft van de jaren ’70.
- Van 70 dollar naar 120 dollar (+70%);
- Van 120 dollar naar 95 dollar (-20%);
- Van 95 dollar naar 170 dollar (+79%);
- Van 170 dollar naar 150 dollar (-12%);
- Van 150 dollar naar 185 dollar (+23%);
- Van 185 dollar naar 110 dollar (-40%).
Wat we hiermee willen aantonen is dat de goudprijs niet in een rechte lijn omhoog ging tijdens de inflatoire periode van de jaren ’70.
De eerste helft was erg wisselvallig in de praktijk.
En bovendien werden de grootste rendementen met goud en zilver geboekt gedurende de tweede helft van de jaren ’70.
Nadat goud een zware correctie van 40% had ondergaan tussen 1974 en 1976, ging het daarna in een rechte lijn omhoog. Dit is de periode die beleggers zichzelf graag voorhouden, als ze aan goud denken tijdens inflatie.
Dat klopt ook wel, maar het is slechts een deel van het volledige verhaal van goud tijdens de inflatoire jaren ’70.
Goud koerste +420% hoger over 4 jaar. Maar wel in de laatste 4 jaar!
Kijk, we begrijpen dat het soms moeilijk is om te vatten wat er in de goudmarkt speelt. Bovendien hebben heel veel beleggers lang moeten wachten op een inflatoire episode zoals die van de jaren ’70. Nu we eindelijk een hoge inflatie zien, zet goud niet (meteen) door.
Hiermee komen we op het slotstuk van onze visie: de markt is er niet voor u! Sterker nog, de markt zal er altijd alles aan doen om zo weinig mogelijk beleggers mee te krijgen in een nieuwe trend.
De huidige stierenmarkt in grondstoffen zal eerst proberen om zoveel als mogelijk losse handen te vinden. Pas al de laatste twijfelaar gelost is, gaat de trend weer verder.
Emoties spelen hierbij een grote rol.
Afgaande op de vele emotionele reacties in onze mailbox, doet de stierenmarkt in goud en zilver precies wat het moet doen. Wij laten ons hoofd niet op hol brengen. We zijn niet aan ons proefstuk toe. Vooral niet met goud en zilver.
Dit zijn de omstandigheden waarin je erg gretig moet worden. Als iedereen angst begint te krijgen. Onze ruime ervaring leert dat dit een slimme zet is.
Advertentie: We zagen het ook terug in de nieuwste editie van het Goud & Zilver Rapport.
De meeste goud- en zilvermijnaandelen op de lijst krijgen SB scores van 8 en 9!
Voor wie het SB score systeem nog niet kent, het is een ranking waarbij de lage cijfers (< 5) op verkopen aansturen, maar de hogere cijfers (>5) op koopwaardigheid wijzen.
SB scores van 8 en 9 noemen we in het vakjargon wel eens ‘screaming buys’.
En het Goud & Zilver Rapport zit er momenteel vol van…
Je doet ermee wat je wil, maar doe vooral nu geen domme dingen door je emoties.
Dit is hét moment!
Abonneer je op de GOUD & ZILVER KOOPLIJST
Slim Beleggen kent diverse afdelingen:
- De afdeling Trends kent 4 afzonderlijke rapporten: Goud&Zilver, Technologie, Grondstoffen en Groeimarkten
- Naast deze rapporten heeft Slim Beleggen ook nog een Dividend, Trading en Fondsen afdeling.
- Beursbrink
- Crypto
- NeXT
Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage‘
Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.
De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.
Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info