Columns & Artikelen

Goud nog steeds belangrijk

by Gastauteur on 24/10/2022

Veel mensen hebben het idee dat goud in ons huidige financiële systeem niet meer van belang is. Jullie natuurlijk niet, want op Edelmetaal-info vind je al het nieuws waardoor je wel weet welk belang goud heeft. De voornaamste reden waarom mensen met deze gedachten lopen, is simpelweg om het feit dat goud zoals voor ‘Bretton Woods’ wel het geval was, de Amerikaanse dollar niet meer dekt. Toch is goud, ondanks dat het zoals vroeger werd gedaan, tegenwoordig niet meer wordt gebruikt voor het uitvoeren van dagelijkse transacties, is goud nog wel degelijk van enorme belang voor de wereldwijde economie. Zo zien we dat de centrale banken en ook instellingen zoals International Monetary Fund, volop in het goud zitten ne nog steeds bijkopen. We zien dat deze instituten maar liefst één vijfde van de volledig goudvoorraad die zich momenteel boven de grond begeeft in handen hebben.

Goud behoudt haar waarde

De voornaamste reden waarom goud nog altijd van enorm belang is binnen het huidige economisch stelsel, is omdat goud waardevast is. Wanneer we kijken naar de waardeontwikkeling van de edelmetalen, dan zien we dat goud voor veel mensen een belangrijke veilige haven is wanneer het economisch even wat minder gaat. In tegenstelling tot tal van andere beleggingen, heeft goud in de afgelopen eeuwen haar waarde behouden, iets wat andere beleggingen niet is gelukt. Zo groeit de waarde van goud met de tijd mee, ondanks dat je je weleens afvraagt: waarom nu dan niet. Waar je tientallen jaren bijvoorbeeld een televisie kon aanschaffen voor een bepaalde grammage goud, is dit vandaag de dag nog steeds het geval. Waar televisies natuurlijk vele malen duurder zijn geworden, is de waarde van goud parallel mee gestegen.

Veilige haven voor veel beleggers

Op het moment dat de waarde van fiat munten wereldwijd flink onder bepaalde druk komt te staan, zie dat goud een steeds belangrijkere rol gaat spelen. Beleggers kiezen op dat moment voor goud als veilige haven om op deze manier een flink vermogensverlies voor zover mogelijk deels te kunnen afwenden. Niet voor niets is het daarom voor beleggers ook aan te raden om een deel van hun beleggingen in goud te investeren. Goud heeft namelijk al meermaals haar waarde bewezen en zal dit ook naar alle waarschijnlijkheid in de toekomst blijven doen. Een manier om je geld dus in op te slaan. En dat doen dus eigenlijk nog maar heel erg weinig mensen als je de marktkapitalisatie van goud eens vergelijkt met andere assets. Dagelijks kun je de prijzen via diverse apps of website bekijken. Een internet abonnement is voldoende om alles in de gaten te houden.

Wordt gebruik voor verschillende toepassingen

Goud wordt natuurlijk niet alleen opgeslagen om je vermogen te kunnen beschermen. Ook wordt goud toegepast voor het maken van juwelen en wordt het verwerkt in bepaalde apparaten. Mede dit zorgt ervoor dat de vraag naar goud onverminderd groot blijft. Met een totale schatting van nog totaal 50.000 ton goud in de grond en een jaarlijkse goudmijn productie van 2.500 tot 3.000 ton, kunnen we de komende jaren nog wel even verder. Echter zien we wel dat de winning van goud de afgelopen jaren relatief gelijk is gebleven, waaruit je kunt concluderen dat het winnen van goud er de afgelopen decennia niet eenvoudiger op geworden is. bedenk dat de kostprijs van het delven van goud en andere edelmetalen steeds duurder wordt. Immers energie en nieuwe milieu-wetgeving hebben een stevig vinger in de kostprijs. En sowieso is bijna al het relatief makkelijk te delven goud al gevonden.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Share this post:
GastauteurGoud nog steeds belangrijk