Columns & Artikelen

Recordhoeveelheid goud

by Gastauteur on 09/11/2022

De Aandeelhoudersbrief | ed. 3 |  Thom Derks
Mysterieuze centrale banken kopen recordhoeveelheid goud

Het is een publiek geheim dat onder andere China en Rusland werken aan een potentiële nieuwe wereldreservemunt. In het kader daarvan zijn de mysterieuze aankopen op de goudmarkt extra interessant.

In deze aandeelhoudersbrief wil ik het met jullie hebben over goud. Het blinkende edelmetaal dat sinds de oudheid al een centrale rol speelt in het wereldwijde economische verkeer. De fysieke aantrekkingskracht in combinatie met de natuurlijke schaarste maakt dat goud al duizenden jaren een waardevast spaarmiddel is.

Het doel van deze aandeelhoudersbrief is om uit te leggen waarom fysiek goud op dit moment een belangrijk onderdeel van mijn portfolio vormt. Dat doen we stap voor stap aan de hand van deze onderwerpen:

 • Mysterieuze koper(s) met onstilbare honger naar goud
 • De BRICS-alliantie wil eigen valuta (door goud gedekt?) op de markt brengen
 • De mogelijke machtsverschuiving van het Westen naar de BRICS-landen
 • Portfolio-updates

“Mysterieuze koper” met een onstilbare honger

Op 1 november rapporteerde Reuters dat centrale banken in het derde kwartaal van 2022 een recordhoeveelheid van 399 ton goud ter waarde van 20 miljard kochten. De World Gold Council (WGC) weet te melden dat onder andere de centrale banken van Turkije, Oezbekistan, Qatar en India bij de grote kopers horen.

Een substantieel deel van het goud werd echter gekocht voor centrale banken die hun aankopen niet publiek maken. Er zijn geen details bekend over welke landen dit zijn, maar China en Rusland horen bij de lijst van centrale banken die niet regelmatig over hun goudvoorraden publiceren.

Het gerenommeerde Bloomberg heeft het zelfs over “mysterieuze whales” die de goudmarkt van de wijs brengen met hun aankopen. De journalisten van Bloomberg vermoeden dat het om China, Rusland of Saudi-Arabië gaat.

“Centrale banken kochten 399 ton goud in het derde kwartaal, wat volgens de WGC bijna een verdubbeling van het oude record markeert. Iets minder dan een kwart ging naar publiekelijk geïdentificeerde instituties, wat de speculatie over de mysterieuze kopers doet toenemen”, aldus Bloomberg.

China deelde bijvoorbeeld sinds 2019 al niets meer over zijn goudreserves. In 2015 onthulde China na een radiostilte van zes jaar een sprong van 600 ton in de goudreserves. Het is goed mogelijk dat we op korte termijn een vergelijkbare mededeling krijgen.

Het kan (bijna) geen toeval zijn dat alle landen die Bloomberg noemt onderdeel zijn van de opkomende BRICS-alliantie. Een samenwerkingsverband van landen dat bestaat uit onder andere China, Rusland, Brazilië, India en waar ook Saudi-Arabië en Turkije hevig mee flirten.

In het kader van de vermeende goud-aankopen van deze landen is het extra interessant dat ze in juni 2022 openlijk deelden te werken aan de ontwikkeling van een potentiële nieuwe wereldreservemunt. Een concurrent voor de Amerikaanse dollar, de huidige wereldreservemunt, waar precies deze landen momenteel zoveel last van hebben.

“Het vraagstuk over de creatie van een internationale reservemunt op basis van een mandje van de fiatvaluta van onze landen wordt uitgewerkt”, aldus Vladimir Putin tijdens de BRICS-bijeenkomst in juni.

Wat mij betreft is dit een hele logische verklaring voor de plotselinge interesse van centrale banken, met name die van de BRICS-alliantie, in fysiek goud. Laten we om die reden eens dieper induiken op de relatie van precies deze landen met het blinkende edelmetaal.

De gouden BRICS-alliantie

Op basis van het bovenstaande lijkt er een kans dat de BRICS-alliantie werkt aan een wedergeboorte van de wereldwijde goudstandaard. Een ontwikkeling die in potentie een bedreiging vormt voor de machtspositie van de Amerikaanse dollar, die sinds het loslaten van de goudstandaard in 1971 door toenmalige president Nixon een ongedekte overheidsmunt is.

Het is precies om deze reden dat fysiek goud, los van het feit dat het zich door de jaren heen heeft bewezen als een waardevaste investering, een belangrijke(re) rol speelt in mijn portfolio. De BRICS-alliantie lijkt, onder aanvoering van China en Rusland, bezig met een gecoördineerde aanval op de Amerikaanse dollar.

 

“Een gecoördineerde aanval op de Amerikaanse dollar” klinkt wellicht als een uitspraak uit het wappie-kamp, maar de bovenstaande grafiek liegt er niet om. Rusland is in 2018 begonnen met het dumpen van zijn dollar-reserves ten faveure van goud.

 

In de periode dat Rusland is begonnen met het dumpen van Amerikaanse staatsobligaties, zijn de goudreserves van de Russische centrale bank namelijk exponentieel toegenomen. Ook het bevriezen van de Russische dollar-reserves als gevolg van de oorlog in Oekraïne zal bijdragen aan deze ontwikkeling.

Enkele maanden voor het uitbreken van die oorlog in Oekraïne, kwam Nikkei ook nog met deze headline…

“De de-dollarisatie is sinds 2014 een prioriteit voor Rusland en China, nadat ze hun economische samenwerking uitbreidden als gevolg van de vervreemding van Moscow van het Westen na de annexatie van de Krim. Het vervangen van de dollar in de Chinees-Russische handel werd een noodzaak om de Amerikaanse sancties tegen Rusland te omzeilen.” Zo schreef Nikkei in het artikel uit 2020.

De cijfers liegen er niet om. Het lijkt erop dat de BRICS-alliantie zich al jaren voorbereidt op het lozen van de Amerikaanse dollar. Rusland is dan ook niet het enige land van de alliantie waarvan de goudreserves de afgelopen jaren stevig toenamen.

Voor het uitbreken van de oorlog waren China en Rusland al bezig met de de-dollarisatie van hun economie. Hiermee laten deze (potentiële) wereldmachten zien zich hyperbewust te zijn van de penibele situatie waar de Amerikaanse dollar en in bredere zin het westen zich in bevinden.

De goudreserves van de BRICS-alliantie

Waar rook is, is vuur. Om de hierboven omschreven ontwikkeling wat verder te onderbouwen, loop ik in dit gedeelte nog even het goud-gedrag van enkele landen van de BRICS-alliantie af. Te beginnen met de belangrijkste speler in dit in potentie machtige verbond: China.

China

De op één na grootste economie ter wereld laat vrijwel nooit iets los over zijn goudreserves. Verder is het nog maar de vraag of de informatie die we krijgen ook daadwerkelijk klopt. Sinds 2019 moeten we het al doen met een radiostilte op het gebied van goud, wat de geruchten dat de Chinezen onder de radar inkopen alleen maar sterker maakt.

De goud-import van de Chinezen begeeft zich in 2022 in ieder geval op het hoogste punt in drie jaar tijd. Tot september importeerde het land dit jaar al 902 ton fysiek goud, wat meer is dan het totaal van 2021.

Daarnaast is China ook nog eens de grootste goudproducent ter wereld. Op plek twee komen we daarnaast ook nog kompaan Rusland tegen.

Saudi-Arabië

De laatste keer dat Saudi-Arabië publiceerde over zijn goudvoorraad was in 2010. Destijds maakte ‘het land van de olie’ een flinke stijging van de goudvoorraad bekend. Sindsdien moeten we het echter doen met een radiostilte van 12 jaar uit het Midden-Oosten.

 

Zekerheid hebben we niet, maar gezien alle cijfers die er naar buiten komen in combinatie met de geopolitieke omstandigheden, is het goed mogelijk dat Saudi-Arabië de goudkluizen momenteel flink aan het vullen is.

Op de valreep kwam ook dit nieuwtje nog binnen. De Chinese president Xi Jinping bezoekt nog voor het einde van het jaar Saudi-Arabië om de banden met het land te versterken.

India

De Indiase centrale bank rapporteert regelmatiger over de goudreserves. Opvallend is dat zij sinds 2018 weer flink inkopen en duidelijk inzetten op een revaluatie van het blinkende edelmetaal.

 

Alles bij elkaar zijn dit interessante ontwikkelingen voor goud, die mij ertoe bewogen hebben om mijn goudpositie uit te breiden.

Een potentiële machtsverschuiving

Voordat we een einde breien aan deze aandeelhoudersbrief, wil ik deze cijfers nog met jullie delen. Cijfers die de machtsverschuiving van het Westen naar de BRICS-alliantie in mijn ogen nog realistischer maken en daarmee mijn keuze voor fysiek goud extra onderbouwen.

Het Westen (G7)

 • 10 procent van de wereldbevolking
 • 29 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product (BBP)
 • 4 procent van alle grondstoffen (olie, gas, ijzer en andere grondstoffen)
 • 8 procent van de wereldwijde voedselproductie

De BRICS-alliante

 • 48 procent van de wereldbevolking
 • 36 procent van het wereldwijde BBP
 • 45 procent van alle grondstoffen
 • 58 procent van de wereldwijde voedselproductie

Objectief gezien heeft de BRICS-alliantie alle potentie om het Westen de komende jaren van de troon te stoten. We lijken nu op een punt te komen waarop deze landen elkaar in de ogen aankijken, de cijfers erbij pakken en zien dat ze daadwerkelijk een kans hebben.

Hoe dit zich precies zal ontwikkelen is natuurlijk lastig te voorspellen, maar ik wil mij er in ieder geval gedeeltelijk voor indekken. Het Westen zal zijn machtspositie niet zomaar opgeven, maar het is in mijn ogen niet slim om deze ontwikkeling compleet te negeren.

De rol van goud in mijn portfolio

Op dit moment gaat 10 tot 20 procent van mijn maandelijkse inkomen richting fysiek goud en goudmijn-bedrijven. De rest investeer ik in bitcoin, energiebedrijven (olie), grondstoffenproducenten, dividendbedrijven en in mindere mate naar indices als de S&P 500 en de Nasdaq 100.

Persoonlijk denk ik dat ons op krediet gebaseerde financiële systeem richting zijn einde loopt en dat we naar een tijdperk tegemoet gaan waarin harde assets zullen floreren. Het is jammer genoeg onmogelijk om onze huizen te verwarmen met de opgeblazen aandelen van techbedrijven. Om te overleven moeten we toch echt grondstoffen en voedsel produceren.

Dit was het alweer voor deze editie van de aandeelhoudersbrief. Voor de volgende editie ben ik van plan om mijn investeringen in de olie-sector onder de loep te nemen.

Gisteren heb ik bijvoorbeeld weer aandelen gekocht van de bovenstaande bedrijven. Mocht je daar interesse in hebben, dan zie ik je graag terug voor de volgende editie!

Thom Derks

Disclaimer: ik heb eigenlijk ook geen idee waar ik mee bezig ben. Zie mijn verhalen dan ook vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn dwaze ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij niet na.
Je kan inschrijven voor Thom Derks Aandeelhoudersbrief via deze site.
NB: eerder kwam Thom ook al een keer aan ‘het woord’: Bitcoin versus goud

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

GastauteurRecordhoeveelheid goud