Columns & Artikelen

Osisko Royalties & Silversqueeze

by Tom Lassing on 12/11/2022

Osisko Royalties

In oktober besprak ik één van mijn goud royalty aandelen en ik gaf daarbij aan dat dit aandeel mij nog weinig plezier had gegeven. Kijk hier naar de video. Het was nog de tijd van het zaaien voor het bedrijf en het was wachten op de eerste oogst.

Deze week kwamen de cijfers en ze vielen analisten heel erg mee.

De omzet kwam uit op 53,7 miljoen en dat was 14,5 miljoen meer dan werd verwacht.

Het opbouwen van een royalty’s portefeuille kost tijd en dat heb ik geweten. Na tien jaar sta ik nog altijd amper op winst. Hun cash flow neemt flink toe en er is winst. De tijd van oogsten lijkt dan eindelijk gekomen te zijn.

Ook het management is nu enthousiast over de resultaten. Ze waren immers nooit beter dan nu. De koers steeg gisteren ruim 4%.

Even over Osisko.

Ze hebben nu 175 royalty’s, streams en offtakes in portefeuille. Het bedrijf is ondertussen 2,3 miljard dollar waard.

Ze hebben de dochter Osisko Development afgeschreven en stopgezet.

Osisko bezit een 5% royalty op de grootste Canadese goudmijn. Een mijn die nog zeker 20 jaar zal produceren. In totaal zijn de verwachte voorraden in de bodem van hun royalty’s afgelopen jaar toegenomen.

NB Edelmetaal-Info: Tom schreef eerder al een interessant rapport over royaltyaandelenzilvermijnen en eentje over goudmijnen, wellicht wat voor jou?

Komt er een zilver squeeze?

De voorraden ‘vrije’ zilver nemen in de kluizen snel af. De COMEX bijvoorbeeld eind 2020 150 miljoen troy ounces zilver liggen. Nu is dat nog slechts 40 miljoen troy ounces. London zag een kleinere daling van de voorraden, maar ook daar nu 20% minder zilver.

Waar is het gebleven?

Het is opgekocht door partijen. Die partijen kunnen traders zijn, of fondsen, maar ook kunnen het fabrikanten zijn. Zilver is een gebruiksmetaal en als je iets maakt met zilver er in, dan heb je niets aan een papieren contract. Je zal uiteindelijk echt zilver in handen moeten hebben.

Steeds meer van die partijen die écht zilver nodig hebben worden zenuwachtig over deze afname van de fysieke voorraden.

Ondertussen hebben de speculatieve marktpartijen naar schatting al 700 miljoen ounces zilver in hun bezit. Er is dus wel zilver, alleen is het niet voor de handel beschikbaar. Die speculanten hebben meestal overigens alleen een papieren bezit. Ze bezitten een belofte van een ander dat die zilver heeft. Die ander heeft dat zilver, of heeft zelf ook weer een papieren belofte van een andere partij. Zo kan een enorme hoeveelheid zilver op papier bestaan, terwijl er vrijwel geen fysiek zilver meer in de kluis ligt.

Dit systeem werkt zo lang niemand het zilver daadwerkelijk echt in handen wil hebben. Al 15 jaar wacht ik op het moment dat dit systeem een keer klapt.

Misschien duurt het nog wel 15 jaar, maar het feit dat de COMEX voorraad zo is afgenomen is een teken aan te wand. Hoe kleiner de resterende voorraad, des te groter de kans dat er een markt squeeze komt. Zo’n afknijping van de markt gaat de zilverprijs omhoog jagen. Hoe ver omhoog is dan de vraag. Als de markt maar klem genoeg komt te zitten kan het heel extreem gaan worden.

Ik heb zelf ook zilver. Ik heb echter alleen fysiek zilver op mijn naam in een kluis in Zwitserland.

NB Edelmetaal-Info: Tom schreef eerder al een interessant rapport over royaltyaandelenzilvermijnen en eentje over goudmijnen, wellicht wat voor jou?

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Share this post:
Tom LassingOsisko Royalties & Silversqueeze