Columns & Artikelen

De waarde van gouden munten

by Gastauteur on 18/11/2022

Gouden munten worden al eeuwenlang gebruikt als betaalmiddel, en hun waarde blijft hoog. Als regelmatige bezoeker van deze website weet je de redenen natuurlijk wel, maar voor de ‘passanten’ geven we ze toch hier nog even. Eén reden voor hun waarde is de beperkte voorraad goud, omdat de mijnbouw elk jaar slechts een bepaalde hoeveelheid kan mijnen. Goud kan ook niet kunstmatig geproduceerd worden, waardoor het een schaars goed is.

gouden muntGoud is ook in trek voor beleggingsdoeleinden, omdat het kan fungeren als een hedge tegen inflatie en stabiliteit bieden in turbulente economische tijden. Bovendien wordt goud al lang gezien als een symbool van rijkdom en prestige, wat leidt tot een constante vraag naar gouden munten door verzamelaars en beleggers. In het algemeen helpen de zeldzaamheid en prestige van goud om de waarde ervan op de markt op te drijven en dat maakt gouden munten tot waardevolle activa. Gouden munten kopen kan daardoor een goede investering zijn. Gouden munten kunnen dus een waardevolle aanvulling zijn in elke beleggingsportefeuille, maar hun waarde kan sterk variëren, afhankelijk van hun zuiverheid, leeftijd en conditie. Zo worden ook elk jaar ‘verzamelmunten’ geproduceerd. Bekend zijn oa de Lunar series, waar bijvoorbeeld afbeeldingen uit de Chinese dierenriem worden geprojecteerd. Dit jaar (2022) was de tijger het symbool, voor volgend Chinese jaar het konijn.

Hoe check je de waarde van gouden munten?

Het kan natuurlijk zijn dat je op enig moment je goud (munten, baren, sieraden ed) wilt verkopen. Wil jij je goud verkopen in Amsterdam? Als je gouden munten hebt, kunnen deze veel waard zijn. Om de waarde van je gouden munten te bepalen, begin je met het noteren van eventuele markeringen op de munt, zoals het gewicht en de zuiverheid. Controleer vervolgens recente goudprijzen en gebruik een online calculator of conversietabel om de huidige marktwaarde van de munt te bepalen op basis van zijn zuiverheid. Raadpleeg ten slotte een professionele numismaat of munthandelaar om de zeldzaamheid en conditie van de munt te beoordelen, die de waarde aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Door deze stappen te volgen kun je de waarde van je gouden munten nauwkeurig inschatten en weloverwogen koop- of verkoop beslissingen nemen.

Zie hier een overzicht van de aanduidingen die kunnen voorkomen op goud:

Aanduidingen gehalte Andere metalen
24kt of 999.9 (zuiver) < 000.1%
22kt of 916 (91.6% zuiver) 8.4%
21.6kt of 900 (90% zuiver) 10%
21kt of 875 (87.5% zuiver) 12.5%
20kt of 833 (83.3% zuiver) 16.7%
18kt of 750 (75% zuiver) 25%
14kt of 585 (58.5% zuiver) 41.5%
12kt of 500 (50% zuiver) 50%
10kt of 417 (41.7% zuiver) 58.3%
9kt of 375 (37.5% zuiver) 62.5%
8kt of 333 (33.3% zuiver) 66.7%

 

 

Grote nieuwe voorwerpen

Kleine nieuwe voorwerpen

Grote en kleine voorwerpen

916 duizendste
(22 karaat)
833 duizendste
(20 karaat)
750 duizendste
(18 karaat)
585 duizendste
(14 karaat)

 

Worden gouden munten meer waard?

Gouden munten zijn al lang een gewild bezit voor beleggers en verzamelaars. Maar worden ze daadwerkelijk waardevoller? Het antwoord is een volmondig ja. Alleen al in de afgelopen 20 jaar is de waarde van gouden munten enorm gestegen. Dit kan grotendeels worden toegeschreven aan het feit dat de wereldwijde economische onzekerheid goud tot een aantrekkelijker beleggingsoptie heeft gemaakt. De waarde van goud wordt ook versterkt door zijn zeldzaamheid en beperkte voorraad, want nieuwe gouden munten kunnen alleen worden geslagen bij specifieke munthuizen en in beperkte hoeveelheden.

In het algemeen kun je stellen dat de waarde van gouden munten in de toekomst zal blijven stijgen. Dus als je op zoek bent naar een potentieel lucratieve investeringsmogelijkheid, kan het het overwegen waard zijn om wat gouden munten aan je portefeuille toe te voegen.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

GastauteurDe waarde van gouden munten