Met 2022 bijna achter ons, is het tijd om vooruit te blikken naar de verwachte zilverprijs voor 2023. Al heel veel jaren wordt ons een verwachting voor gespiegeld van veel hogere koersen dan op dit moment op de borden staan.
Ik noem recent nog de ‘zilversqueeuze movement’ of hoe je het ook wilt noemen. Moeten we dan wel een verwachting uitspreken? Worden zilver beleggers niet telkens teleurgesteld?
Even terugkijken
Bekijken we de grafiek van zilver op de lange termijn dan zien we 2x een spike, een squeeze. De bekendste is natuurlijk die van de Hunt-brothers die de prijs (in dollars) in recordtempo naar $50.35 wisten te katapulteren. Silver Thursday wordt die dag genoemd op 27 maart 1980.
De tweede spike kwam na een hele lange aanloop in april 2011. Ook toen steeg zilver naar een prijs tegen de $50. Deze spike is veel minder bekend, maar velen kochten toen op de top en wachten nog altijd af met verlies en dat is dus 12 jaar later nog niet goed gemaakt.
De laatste 5 jaar
In de laatste vijf jaar zien we ook een kleine spike rond de zomer van 2020. De prijs kwam toen in dollars net boven de $28 uit. Dat gaf de burger moed. Maar ondanks deze ‘opleving’ bracht de opgezette silversqueeze in 2021 niet het gewenste resultaat. Twee zomers later noteerde zilver alweer 18 dollar. Maar daarna startte weer een stijgende trend. En die zijn altijd hoopvol, voor beleggers althans.
Invloeden op de prijs
Traditioneel natuurlijk sieraden en munten. Die nemen echter niet de hoofdmoot van het ge- en verbruik van zilver in. Ook zien we dat er zilver naar de beleggers gaat. Er is zelfs een lichte groei de laatste jaren.
De echt steeds groter wordende vraag komt uit de industrie en dan met name de verwerking van zilver in elektronica en producten mbt tot de ‘energie-transitie’ dus bijvoorbeeld zonnepanelen. Een gemiddeld zonnepaneel bevat zo’n 15 tot 20 gram zilver. Niet veel, maar als je al die panelen bij elkaar optelt…. juist! Dat zelfde geldt voor het gebruik van zilver in elektrische voertuigen. Niet zo heel veel , maar toch ongeveer 3x zoveel als in een motor met verbrandingsmotor. En dat is dus samen ook heel veel!
Afnemend is het zilververbruik in de fotografie.
Aanbod
Aan de aanbod kant zien we traditioneel de mijnbouw. Er zijn echter maar weinig echte zilvermijnen. Veel zilver wordt gedolven als bijproduct van andere edelmetalen of zink, lood en tin ed. Het opzetten van een nieuwe mijn kost jaren, als er al een concessie wordt gevonden met veel zilver. Minder traditioneel maar er wordt ook zilver teruggewonnen uit elektronica en andere producten waar zilver in wordt verwerkt. Recycling dus.
Op de COMEX is er niet zoveel zilver meer voorradig. Handelaren melden nog steeds voldoende zilver in huis te hebben. Toch blijkt het er een steeds groter gat te ontstaan tussen vraag en aanbod laat Jeff Clark ons zien in deze grafiek:
Toch een verwachting?
Vanuit beleggersperspectief zijn zilver en goud vooral een hedge tegen financieel onheil. Maar natuurlijk spelen beleggers ook graag in op de verwachting dat de zilverprijs gaat stijgen. Het is niet de vraag zozeer ‘of hij gaat stijgen’ maar ‘wanneer’. En dat kan 2023 zijn, maar het kan ook nog een paar jaartjes wachten zijn. Maar gezien de voorraden, de vraag naar zilver, de belangstelling voor beleggen in alternatieven, de geopolitieke situatie, kan het niet anders dat zilverbeleggers een mooie toekomst tegemoet gaat. En dat gaat echt niet in een rechte lijn. Correcties moet je tegen kunnen. Vandaag de dag zijn de koersen 24/7 te monitoren op onze smartphone, tablet, laptop of pc. Met een sim only abonnement met onbeperkt internet, kun je op ieder gewenst moment de koersen checken. Ik doe dat zelf via de Kitco app.

Als zilver de prijs van goud gaat volgen dan moet er nog wel ‘een beetje bij’ bij zilver. (of bij goud er af natuurlijk). Maar dat is niet de verwachting. De verwachting is zelfs dat de zilverprijs de goudprijs gaat ‘outperformen’ Althans dat wordt al jaren door verschillende analisten geroepen. En gezien de bovengenoemde vraag naar zilver, kan ik ze niet veel anders dan gelijk geven. Maar ‘wanneer is de vraag’ en blijft de vraag.
2023 het jaar van het zilver: we gaan het zien, volgend jaar op deze tijd weten we meer. En: het verleden is geen garantie voor de toekomst, zeker niet in beleggersland.
Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.
De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.
Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info.