Daar zijn de beren weer…
Een week van negatieve uitslagen, en meteen leest en hoort u overal duistere beursanalyses.
Onze positieve visie blijft een uitzonderlijk geluid in de huidige markt. Het deed ook vele beleggers twijfelen.
“Jullie zaten al jaren goed, maar nu begin ik toch te twijfelen…”
Deze reactie vertegenwoordigt de algemene onzekerheid in de markt. Kijk, we begrijpen het.
U wordt al maanden overladen met pessimistische verhalen.
Hoge inflatie, wankele economie, instabiele politiek, oorlogsdreiging, … Meng dat geheel samen met lagere aandelenkoersen, en je hebt het ideale recept voor een depressie.
De minste uitschuiver – zoals de afgelopen week – kan dan de onrust aanwakkeren.
Zoals u van ons al een tijdje hoort: wij kijken niet zo somber naar 2023.
Toch niet voor de eerste maanden van het nieuwe jaar. Veel wijst in de richting van hogere koersen.
Tenminste, zoals wij het nu zien.
De door ons geviseerde financiële indicatoren, waaronder de TED of HY spreads, liggen er erg kalm bij. Er heerst geen onrust in het financiële systeem, ondanks alle doemberichten.
En bovendien we zien we het einde van de liquiditeitskrimp naderen.
Hierboven ziet u de fluctuatie van de mondiale liquiditeitscyclus sinds 1970.
De impulsen en extracties van liquiditeit lopen synchroon aan het oscillatorpatroon.
Momenteel zitten we op bodem van de oscillator, en volgt er in de komende maanden en jaren weer een impuls van wereldwijde liquiditeiten.
Dat duwtje wordt momenteel al gegeven vanuit China, waar de autoriteiten zijn overgegaan tot het stimuleren van de economie.
Maar ook in het Westen staan de overheden klaar om liquiditeiten te injecteren.
Sterker nog: ze zijn er al ‘stiekem’ mee begonnen!
Want iedereen kijkt altijd naar de centrale banken. En dat is prima, ze beheren de geldhoeveelheid.
Maar er zijn nog meer instanties die de economie kunnen stimuleren. In Amerika is dat bijvoorbeeld de Treasury: het ministerie van Financiën.
De bovenstaande grafiek toont de hoogte van de gezamenlijke bankrekening van de Treasury.
Aanvankelijk liep de rekening nog op in het eerste deel van 2022, maar in de jongste maanden vloeit er weer heel wat geld weg. Dat geld wordt de economie ingepompt.
Opmerkelijk: er werd ondertussen meer geld geïnjecteerd door de Treasury, dan de Federal Reserve over dezelfde periode onttrok aan het systeem!
U leest het goed. Niet de centrale bank, maar de Amerikaanse overheid is de gulle gever.
Iedereen met een beetje logisch verstand, begrijpt dat dit geen houdbare situatie is. In feite zet de overheid, de centrale bank hiermee voor het blok.
Want de Federal Reserve moet zorgen voor de financiële stabiliteit, en dus ook de ‘gezondheid’ van de Amerikaanse overheid.
Zet je schrap voor een liquiditeitsimpuls in de komende periode.
Het gaat de markten op sleeptouw nemen… omhoog!
We zien tegenwoordig wel meer aparte bewegingen van de Amerikaanse overheid.
De onderstaande headline van CNN viel ons op.
Volgens de berichtgeving bevat de jongste militaire begroting niet enkel het budget voor 2023 ter goedkeuring, maar ook een gewijzigde strategie.
In het beveiligingsvoorstel staat dat de VS sancties gaat opleggen aan instanties die goud in fysieke of elektronische vorm verkopen aan Rusland.
Dit is een uitbreiding op de ban van de export/import van Russisch goud.
De tekst in de voorgestelde legislatuur behandelt Amerikaanse instanties, maar u kan er vergif op innemen dat de regel gaat gelden voor alle Westerse landen.
Het gevolg: Amerika zet goud op een kooplijst!
Goud is blijkbaar erg belangrijk.
Eerder zette Amerika ook al Russisch olie en gas op de sanctielijst. Vervolgens schoten de prijzen omhoog. De gasprijs explodeerde zelfs.
En nu geeft Amerika de boodschap aan de rest van de wereld, dat naast olie en gas, ook goud een strategisch actief is voor overheden.
Iedere overheid zal nu denken: wat als wij morgen op de ‘hit list’ van de VS staan?
In dat scenario heb je dus goud nodig.
Dat verklaart ook wellicht waarom we een recordkwartaal aan goudaankopen door centrale banken achter de rug hebben. Niet toevallig, allemaal centrale banken uit de Oosterse landen.
Voor ons is het natuurlijk niets nieuws onder de zon. We roepen al vele jaren om een deel van uw vermogen blootstelling te geven aan goud én zilver.
Niet enkel in de vorm van wat fysiek metaal, maar ook in de vorm van de mijnbouwaandelen.
Die laatste categorie is uiteraard iets risicovoller dan gewoon wat munten. Maar deze aandelen bieden dan ook een enorme hefboom ten opzichte van de metaalprijzen.
U moet dan denken aan een factor 3 tot 5!
Kortom, stijgt goud met 10%, dan stijgen goudmijnaandelen al snel met 30% tot 50%.
U weet het. Ga vooral niet enkel op onze boodschap af. Kijk gewoon ook eens naar de praktijk.
Hierboven ziet u de grafiek van de goudprijs en de HUI-index, een verzameling van goudmijnaandelen, sinds de bodem in november.
De goudprijs staat +10% hoger en de HUI deed >26%.
Dat komt aardig in de buurt, vindt u ook niet? 🙂
Natuurlijk, dit is geen exacte wetenschap en niet ieder goudmijnaandeel is gelijk.
Daarom hebben we ooit het Goud & Zilver Rapport opgezet.
Dit analyserapport filtert de beste goud- en zilvermijnaandelen uit de sector.
De aandelen worden geselecteerd op:
• Kwaliteit van de productie;
• Kwaliteit van de reserves;
• Kwaliteit van het management;
• Kwaliteit van de financiën;
• Kwaliteit van de geografische spreiding;
• Kwaliteit van de levensduur;
• …
Voeg al deze bedrijfstechnische elementen samen met een diepgaande kennis van de aandelenmarkten, en je hebt een krachtig product.
Dat bewijst het Goud & Zilver Rapport al meer dan 10 jaar!
Het rapport scoort ieder jaar opnieuw z’n successen: nieuwe ontdekkingen, overnames, fusies, spin-offs, spin-outs, … Je kan het zo gek niet bedenken, ze hebben alles binnengehaald.
En het mooiste van alles is: de grote rally voor de goud- en zilversector moet nog van start gaan.
We blijven ervan overtuigd. De huidige jaren ’20 zullen de geschiedenisboeken in gaan als een periode van enorme veranderingen, en goud en zilver zullen een hoofdrol gaan opeisen.
Zeg dat Amerika het gezegd heeft!
Profiteer daarom nog héél even van onze eindejaarsdeals. Ook het Goud & Zilver Rapport krijgt u aangeboden tegen 80% korting!
Betaalde u normaal 299 euro per jaar voor dit rapport, dan betaalt u met de eindejaarsactie (omgerekend) amper 60 euro per jaar.
U weet wat u te doen staat:
Slim Beleggen kent diverse afdelingen:
- De afdeling Trends kent 4 afzonderlijke rapporten: Goud&Zilver, Technologie, Grondstoffen en Groeimarkten
- Naast deze rapporten heeft Slim Beleggen ook nog een Dividend, Trading en Fondsen afdeling.
- Beursbrink
- Crypto
- NeXT
Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Slim Beleggen raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan deze email en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Deze email is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Slim Beleggen is nooit aansprakelijk voor gebruik van deze mailing.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Slim Beleggen erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
Slim Beleggen is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in deze email. Evenmin is Slim Belegen verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van deze email via internet verzonden worden.
Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage‘
Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.
De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.
Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info