Columns & Artikelen

De laatste zucht van het snelle geld

by Diederik Schmull on 12/12/2022

Het zichtbare onzichtbaar maken of andersom. Pure magie! Wie droomt er niet van om alle schijnbare problemen met een toverstafje op te lossen? Maar het kan nooit kwaad om te dromen over een toekomst, die men vurig wenst. Als men in een lastig parket zit, kan men proberen om het derde oog te activeren. Spirituele ontwaking is een voorwaarde om voorbereid te zijn op onzekere tijden.

 


(ROBIN BROOKS): DE AFBOUW VAN DE BALANS (QT) VAN DE AMERIKAANSE FEDERAL RESERVE VINDT NU PLAATS IN HET SNELSTE TEMPO OOIT (ZWARTE LIJN). MAAR ER IS NOG EEN HELE LANGE WEG TE GAAN! HOE LANG DUURT HET, VOORDAT DE MARKTEN CAPITULEREN EN VERDER INSTORTEN? CENTRALE BANKEN ZULLEN DIT KEER NIET KUNNEN CAPITULEREN. ZE MOETEN DE TEUGELS BLIJVEN AANHALEN, TOT HET EEN EN ANDER BREEKT.

De periode van gemakkelijk geld verdienen is voorlopig definitief voorbij. De teruggang in alle markten is echter, tot nu toe, heel bescheiden geweest. Er was immers sprake van een ‘bubbel in alles’ tot 2021. De markten waren dolgedraaid. Nog nooit waren de Amerikaanse aandelenkoersen, in verhouding tot de economie, bedrijfsomzet, bedrijfswinst, dividendrendement en boekwaarde, zo hoog geweest. De S&P 500 index steeg, op een gegeven moment, naar 3 maal de bedrijfsomzet, wat veel hoger was dan in welke hausse ooit. Om te begrijpen, wat hier aan de hand was, moet men wel 100 jaar terugkijken. Speculatieve waanzin, gekenmerkt door excessief krediet, zonder weerga! Erger dan in de hausse van 1929 en 2000.

Tegelijkertijd moest kasgeld de prullenbak in (‘Cash is Trash’). Nog nooit was kasgeld, als percentage van het vermogen, zo laag en zo uit de gratie geraakt. Wat klopte men zichzelf op de borst! Het risico was immers weggetoverd. Het optimisme kende geen grenzen. Er was o.a. een absoluut record aan nieuwe aandelenemissies (IPO’s).

Maar toen gooiden de gigantische inflatie- en rentestijging roet in het eten. Het rendement van de 10-jarige US Treasury Note explodeerde, in 2 jaar, met 1200% (hoger rendement betekent lagere waardering), vanaf een historisch dieptepunt in 2020. De 39-jarige dalende trend in obligatierendementen, met steeds hogere waarderingen, sinds 1981, lijkt in 2020 te zijn gedraaid naar boven, voor de komende decennia (!). Hogere rente in een, met schuld volgeladen wereld, is een ijskoude killer. De redenen voor die hogere rente laten zich raden.

 

(TRADINGECONOMICS): HET RENDEMENT VAN DE 10-JARIGE TREASURY NOTE LIJKT STRUCTUREEL NAAR BOVEN TE ZIJN UITGEBROKEN, MET EEN DIENOVEREENKOMSTIGE WAARDEDALING.

De wereld is opeens helemaal veranderd. Het noodgedwongen monetaire beleid van ‘krapgeld’ heeft de kans op een ernstige wereldrecessie naderbij gebracht. Dat laatste is in de markten nog lang niet verdisconteerd. Probeer dus geen vallende messen te vangen!

 

(COMPOUND): DE GROEI VAN DE AMERIKAANSE GELDHOEVEELHEID (M2) IS IN 2022, VOOR HET EERST IN 63 JAAR, NEGATIEF! DIT DUIDT OP MOGELIJKE DEFLATIE, NIET INFLATIE. HET FINANCIEELE SYSTEEM IS IMMERS GEBASEERD OP KREDIET.

In dat licht bezien, ligt het ergste van het verlies in alle activa, inclusief beurskoersen, onroerend goed en grondstoffen, nog voor ons. Een dramatische waardedaling van de ‘bubbel in alles’ staat, in de komende jaren, nog voor de deur. Kasgeld, zoals 3-maands Amerikaanse Treasuries (Treasury Bills), is koning! Treasuries met lange looptijden, inclusief de ETF’s daarvan (iShares 20 Plus Year Treasury Bond ETF, de TLT of IDTL) zijn in onzeker vaarwater terecht gekomen. Beleggers moeten het roer omgooien, want het snelle geld heeft de geest gegeven. Het dolle feest van goedkoop en gemakkelijk geld is voorbij. Het risico van schuldpapier met lange looptijden lijkt daarom voorlopig niet meer acceptabel.

De Dow Jones Index is, tot nu toe, in 2022, met slechts 7.55% gedaald, nadat deze liefst 60 maal was gestegen sinds haar dieptepunt in 1974, 48 jaar geleden. De S&P 500 index is, in die 48-jarige periode, liefst 75 maal gestegen, terwijl deze, tot nu toe in 2022, met slechts 8.71% is gedaald. De NASDAQ Composite index, met ruim 3000 aandelen, is, tot nu toe in 2022, met 32.8% gedaald, nadat deze liefst 300 maal was gestegen sinds 1974. Bitcoin is in de laatste 12 maanden weliswaar gedaald met 70%, maar is sinds haar introductie, ongeveer 12 jaar geleden, liefst 7 miljoen maal gestegen. De vrije val in alles is dus pas begonnen.

IEDEREEN, DESONDANKS, EEN FANTASTISCH EN VOORAL GEZOND 2023 TOEGEWENST!

DIEDERIK SCHMULL

11 December, 2022, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.

Zie LINK hieronder
ECONOMIEPODCAST.NL (OCTOBER, 2022):
De economie podcast interviewde Diederik Schmull over zijn visie op de economie. Diederik Schmull werkte 40 jaar in de financiële wereld, onder meer als vice president van Morgan Stanley, Credit Suisse en de destijds grootste researchbroker ter wereld, Baker Weeks & Co. Op dit moment is hij gepensioneerd, maar werkt hij nog steeds als columnist en adviseur voor vermogende cliënten.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Diederik SchmullDe laatste zucht van het snelle geld