Columns & Artikelen

Nieuws week 3: donderdag 19 januari

by Wilge on 19/01/2023

Donderdag 19 januari – 16.00 uur

Algemeen marktbeeld

Blijft allemaal een beetje in de range van afgelopen dagen. Palladium is wel de gebeten hond, zakt dus verder weg. Opmars van de crypto’s is stilgevallen.

Goud bewijst zichzelf als stabiele belegging
Gisteren kwamen de PPI (Producers Price Index) cijfers in de VS naar buiten. De producentenprijsindex meet de verandering in de prijs van door fabrikanten verkochte goederen. Het cijfer is een leidende indicator van de consumentenprijsinflatie, die onder beleggers erg belangrijk is. Er werd een PPI verwacht van 6,8% (YOY) echter viel dit lager uit met een PPI van 6,2%. Dit zou positief moeten zijn voor de bevolking van de VS, aangezien producten dus steeds minder hard in prijs stijgen. De financiële markten denken hier anders over. Dit zou dus weer een indicatie kunnen zijn dat de FED weer agressiever kan reageren in het rentebeleid, door de rente weer hard op te laten lopen. Goud bleef stabiel na het nieuws, terwijl de S&P 500 kelderde met 2%. (Bron: GoldRepublic)

Crypto’s: NL-talige video’s en artikelen

De edelmetalen: NL-talige video’s en artikelen

IG: De volgende factoren zijn in het voordeel van goud in 2023: Gaat goud weer Shinen:

  • Inflatie stagneert en vertoont lichte daling.
  • De renteverhogingen gaan waarschijnlijk door maar niet op hetzelfde traject als in 2022.
  • De dollar mag dan in 2022 gestegen zijn ten opzichte van andere valuta’s in de wereld maar de hogere waarde zou een spiegeling kunnen zijn aangezien alle fiat-valuta’s inclusief het Amerikaanse valuta-instrument aan koopkracht hebben ingeboet samen met de afname van het geloof en de kredietwaardigheid van de regeringen die uitgeven de wereldwijde wettige betaalmiddelen.
  • Sinds de bodem van $ 252,50 per ounce in 1999 heeft elke correctie in goud geleid tot een hoger hoogtepunt.
  • Goudmijnaandelen presteerden begin 2023 beter dan goud zelf wat duidt een historisch bullish teken voor goud.
  • De zilver-goudratio vertoont sinds begin september 2022 een dalende tendens wat ook een traditioneel bullish indicatie is voor de goud- en zilverprijs.
  • [Lees hier het hele artikel]

MEER NEDERLANDSTALIG NIEUWS:

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

Engelstalige video’s en podcasts

Tip: abonneer je in Youtube op oa bovenstaande kanalen. Dan ben je niet afhankelijk van wat ik interessant vind.

De mijnbouwers, Engelstalige artikelen

Andere grondstoffen (video’s en NL-EN-talige artikelen)

Visual Capitalist: The Periodic Table of Commodity Returns (2013-2022)

Herhaling: Je hebt de ingezette versobering vast al gemerkt. Wat minder nieuws, wat minder advertenties. Wat ook minder gaat worden zijn de columns. Met name de columns die ook elders verschijnen.  Sowieso waren er al minder columns/columnisten. Sommige zijn gestopt, sommige heb ik wegens het verspreiden van nepnieuws/complottheorieën geen plek meer gegeven op dit medium.

Recent ontving ik een zware boete omdat ik een schermafbeelding van een retweet van de NOS had geplaatst. Die was geplaatst in een column van een van de columnisten. Het gebruikte plaatje door de NOS was een plaatje met copyright van het ANP. Het ANP sommeerde mij nu de rechten (ook?) te betalen. Afbeeldingen kopiëren gebeurt heel veel. Ze hebben een hoop werk, deze afbeelding kwam uit 2021! Dus daarom geen columns meer met allerlei afbeeldingen die mij boetes opleveren, daarnaast zal ik ook sowieso minder afbeeldingen gaan plaatsen als de kans er in zit dat hier het kennelijke copyright wordt geschonden.

 

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeNieuws week 3: donderdag 19 januari