Columns & Artikelen

Nieuws week 4: maandag 23 januari

by Wilge on 23/01/2023

Maandag 23 januari – 20.30 uur

Algemeen marktbeeld

De crypto’s maar eigenlijk vooral Bticoin stijgen flink, vandaag boven de 23.000 dollar geweest. Goud en Platina doen het ook god, zilver veel minder. De main-indices staan vandaag – ondanks (of misschien wel dankzij) alle ellende in de wereld – ook weer flink in het groen. Crude Oil boven de 80 dollar, dat is niet fijn voor onze portemonee. Een euro kost 1,09 dollar.

Crypto’s: NL-talige video’s en artikelen

Boek van de maand januari/februari:

Dit is de Nederlandstalige versie van The Bitcoin Standaard, geschreven door Saifedean Ammous. Dit boek is een gids over de geschiedenis van Bitcoin, zijn eigenschappen, gebruikersmogelijkheden en geeft een blik op de toekomst.

De schrijver omschrijft ook de geschiedenis van geld (goud!) met de achterliggende technologie. Aan de hand daarvan stuit hij op de perfecte vorm van geld en hoe Bitcoin daar in kan voldoen. Bitcoin heeft de potentie ons leven op economisch, sociaal, cultureel en politiek vlak te veranderen. Dit boek geeft daar duiding aan en geeft alle verheldering over de digitale munt.

De edelmetalen: NL-talige video’s en artikelen

TopAandelen: Deze zal nóg harder gaan!
Herhaalt de geschiedenis zich, dan mogen we een ruim 180% stijging van de goudprijs verwachten. Maar met zilver kan het zelfs nóg harder gaan. Terwijl goud vooral een monetair edelmetaal is, is zilver een monetair én een industrieel edelmetaal.
Nodig voor zonnepanelen en batterijen
Zoals de afbeelding hieronder laat zien, is zilver onmisbaar voor zonnepanelen en batterijen, waarnaar de wereldwijde vraag zéér fors stijgt. Door de energietransitie stijgt de industriële vraag naar zilver snel, waardoor er feitelijk minder zilver overblijft voor beleggers. Juist nu de macro-economische situatie leidt tot een stijgende beleggersvraag naar fysiek zilver!
Jaarlijks tekort van 100 miljoen ounces
Gevolg is dat de wereldwijde voorraad zilver nu al snel slinkt. En dat voor de komende vijf jaar een jaarlijks tekort van meer dan 100 miljoen ounces zilver wordt verwacht. We zien nu een snel stijgende industriële én een stijgende beleggersvraag naar zilver. Het grote jaarlijkse tekort zorgt ervoor dat zilver de komende jaren extra hard in prijs zal stijgen. Koersen van zilveraandelen zullen dit jaar én de komende jaren door het dak gaan!

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

Midas Touch Florian Grummes: Gold – 2,000 US-Dollar, only a matter of time

Zeal: Gold, Miners Golden Crosses
Gold and its miners’ stocks both just flashed major Golden Cross buy signals.  These powerfully-bullish indicators are among the best in all of technical analysis, widely followed and revered.  They argue odds are mounting that recent months’ parallel gold and gold-stock uplegs still have a long ways higher to run.  These latest golden crosses are even stronger and more compelling coming after deep stock-panic-grade lows.

Engelstalige video’s en podcasts

Tip: abonneer je in Youtube op oa bovenstaande kanalen. Dan ben je niet afhankelijk van wat ik interessant vind.

De mijnbouwers, Engelstalige artikelen

Andere grondstoffen (video’s en NL-EN-talige artikelen)

Visual CApitalist / Mining.com: The top 10 best and worst-performing commodities of 2022

Herhaling: Je hebt de ingezette versobering vast al gemerkt. Wat minder nieuws, wat minder advertenties. Wat ook minder gaat worden zijn de columns. Met name de columns die ook elders verschijnen.  Sowieso waren er al minder columns/columnisten. Sommige zijn gestopt, sommige heb ik wegens het verspreiden van nepnieuws/complottheorieën geen plek meer gegeven op dit medium.

Recent ontving ik een zware boete omdat ik een schermafbeelding van een retweet van de NOS had geplaatst. Die was geplaatst in een column van een van de columnisten. Het gebruikte plaatje door de NOS was een plaatje met copyright van het ANP. Het ANP sommeerde mij nu de rechten (ook?) te betalen. Afbeeldingen kopiëren gebeurt heel veel. Ze hebben een hoop werk, deze afbeelding kwam uit 2021! Dus daarom geen columns meer met allerlei afbeeldingen die mij boetes opleveren, daarnaast zal ik ook sowieso minder afbeeldingen gaan plaatsen als de kans er in zit dat hier het kennelijke copyright wordt geschonden.

 

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeNieuws week 4: maandag 23 januari