Columns & Artikelen

Nieuws week 4: donderdag 26 januari

by Wilge on 26/01/2023

Donderdag 26 januari – 15.30 uur

Woensdag 1 februari een eerste update van het marktoverzicht: waar staan we nu na 1 maand 2023?

Algemeen marktbeeld

  • De crypto’s gaan goed, in ieder geval Bitcoin dat boven de $23.000. Blijft volatiel, maar dat zijn we gewend.
  • De edelmetalen: tja, zilver nu boven de $24 dat is mooi. Goud rond de $1940 ook mooi.
  • OLie, dat gaat de verkeerde kant uit voor degene die moeten tanken. Je hebt het vast wel weer gemerkt: de prijzen aan de pomp stijgen weer. Crude Oil boven de $81
  • Euro Dollar: een euro is deze week $1,09 waard.
  • De AEX de hele dag al in het groen en de VS indices openen ook in het groen

Goldhub: Waarom de inflatie niet zal verdwijnen

Crypto’s: NL-talige video’s en artikelen

De edelmetalen: NL-talige video’s en artikelen


Beursduivel: Is er een glanzende toekomst voor zilver?
Analisten verwachten volgens CNBC dat de prijs van zilver in 2023 het hoogste punt in negen jaar zou kunnen bereiken. Als reden wijzen zij op onvoldoende aanbod en de neiging van zilver om beter te presteren dan goud in perioden van hoge inflatie. De zilverspecialisten voorspellen een koerspiek van 30 dollar per ounce.
‘Zilver kan 20% per jaar stijgen in tijden van hoge inflatie’
De laatste keer dat de zilverprijs die hoogte noteerde, was in februari 2013. De spot zilverprijs bereikte een recordhoogte van 49,45 dollar in 1980 toen er sprake was van een inflatie van 13,5%. Het edelmetaal werd onlangs verhandeld tegen 24,02 dollar per ounce bij een inflatie van 6,5%.  De geschiedenis leert dat zilver bijna 20% per jaar kan stijgen in tijden met hoge inflatie. Dat gecombineerd met de relatieve korting van zilver ten opzichte van goud, wekt de verwachting dat de zilverprijs dit jaar richting 30 dollar per ounce gaat, denkt bijvoorbeeld Janie Simpson, CEO bij ABC Bullion. [Lees hier verder]

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

Visual Capitalist: Visualizing the New Era of Gold Mining

Engelstalige video’s en podcasts

De mijnbouwers, Engelstalige artikelen

Andere grondstoffen (video’s en NL-EN-talige artikelen)

Boek van de maand januari/februari:


Dit is de Nederlandstalige versie van The Bitcoin Standaard, geschreven door Saifedean Ammous. Dit boek is een gids over de geschiedenis van Bitcoin, zijn eigenschappen, gebruikersmogelijkheden en geeft een blik op de toekomst.

De schrijver omschrijft ook de geschiedenis van geld (goud!) met de achterliggende technologie. Aan de hand daarvan stuit hij op de perfecte vorm van geld en hoe Bitcoin daar in kan voldoen. Bitcoin heeft de potentie ons leven op economisch, sociaal, cultureel en politiek vlak te veranderen. Dit boek geeft daar duiding aan en geeft alle verheldering over de digitale munt.

 

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeNieuws week 4: donderdag 26 januari