Columns & Artikelen

Nieuws week 5: donderdag 2 februari

by Wilge on 02/02/2023

Donderdag 2 februari– 20.00 uur

Algemeen marktbeeld

Rollercoaster in de edelmetalen vandaag. Dat had ook te maken met de euro/dollar die nogal fluctueerde: de euro was even boven de $1,102 om af te zakken naar bijna $1,086. Zilver kwam weer @5 hoger boven de $24, maar zakt daarna 1,5% in het rood onder de $24. Zie ook het Engelstalige nieuws hieronder.

De Nasdaq doet het heel goed vandaag. Bitcoin kwam boven de $24.000.


IEX meldt:

  • Rusland slaat terug met exportverbod brandstoffen. In reactie op het prijsplafond op Russische olieproducten heeft Moskou een exportverbod ingesteld op benzine, diesel en stookolie naar die landen. Al eerder voerde het land een verbod in op de uitvoer van ruwe Oeralolie als vergelding op de sancties. De G7, de EU en Australië betalen vanaf zondag maximumprijzen voor de olieproducten.  (FD)
  • Fed doet er 25 basispunten bij en is nog niet klaar De Federal Reserve verhoogde gisteren de beleidsrente met 25 basispunten naar een bandbreedte van 4,50% tot 4,75%. Maar de centrale bank van de VS is nog niet klaar met de renteverhogingen, zo verzekerde Jerome Powell. De rente noteert momenteel op het hoogste niveau sinds 2007. De Fed gaat ervan uit dat nog meerdere renteverhogingen nodig zijn om de inflatie op termijn terug te brengen naar 2%. Het besluit was conform verwachting, analisten gaan uit van nog twee verhogingen met dan een pauze. (FD – Telegraaf)

RTL meldt:

  • ECB verhoogt rente verder, goed nieuws voor spaarders
    De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zoals verwacht de officiële rente verhoogd met 0,5 procent tot 2,5 procent. Dat raakt ook consumenten. Zo zeiden ABN Amro en Rabobank onlangs al de spaarrente te gaan verhogen. De renteverhoging door de ECB is goed nieuws voor spaarders. Zo kondigde Rabobank onlangs al aan om de spaarrente vanaf 16 februari te verhogen van 0,25 procent tot 0,5 procent. ABN Amro volgt op 1 maart, eveneens met een verhoging van 0,25 tot 0,5 procent.

Crypto’s: NL-talige video’s en artikelen

De edelmetalen: NL-talige video’s en artikelen

TopAandelen: Ze geloven hem niet langer!
Gisteren verhoogde de Federal Reserve de rente met nog eens 0,25% en Powell beweerde dat er dit jaar nog een paar renteverhogingen zullen volgen. Echter, nadat vorige week opnieuw werd bevestigd dat inflatie aan het dalen is, werd gisteren óók extra duidelijk dat de Amerikaanse economie richting een harde landing gaat. ISM New Orders is vorige maand gedaald tot een niveau dat duidt op een gegarandeerde recessie. De markt gelooft Powell niet langer, ziet de recessie opdoemen, en verwacht als gevolg daarvan straks een reeks renteverlagingen. Waardoor beleggers juist positief reageerden. Dit alles is uiteraard zéér positief voor de goudprijs, die nu al richting $2000 gaat, en die óók profiteert van massaal goud kopende centrale banken.
Goud dit jaar naar $4000?
De verwachting in onderstaande tweet is uiteraard zéér optimistisch, maar absoluut niet ondenkbaar. Feit is dat de omstandigheden voor een zéér forse stijging van de goudprijs nu écht ideaal zijn. Hoe harder het vertrouwen in de Federal Reserve en de ECB achteruit holt, hoe harder de goudprijs zal stijgen. Onze verwachting is dat goud dit jaar naar minstens $3000 zal stijgen. Wat leidt tot explosieve koersstijgingen voor goud – en zilveraandelen.
Vandaag nieuwe extra goudtip!

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

WorldGoldCouncil: Gold Demand Trends Full Year 2022
2022: strongest year for gold demand in over a decade. Colossal central bank purchases, aided by vigorous retail investor buying and slower ETF outflows, lifted annual demand to an 11-year high

WorldGoldCouncil: Central banks round off 2022 with more net purchases in December
In December, central banks have reported adding a net 28t of gold to global reserves, down sharply (53%) from the previous month (60t).1 This is the ninth consecutive month of net reported additions, as central banks have resumed the trend of consistent buying which wavered at the end of 2021 and beginning of 2022. The available data – only about 50% of banks have reported data for December at the time of writing –shows that two large purchases were partially offset by one chunky sale.

Engelstalige video’s en podcasts

De mijnbouwers, Engelstalige artikelen

Andere grondstoffen (video’s en NL-EN-talige artikelen)

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeNieuws week 5: donderdag 2 februari