Zo af en toe laait de discussie weer op: crypto’s EN/OF/VERSUS edelmetaal en dan vaak specifiek goud. Vooral de woorden ‘veilige haven/safe haven‘ . Goed om de verschillen en overeenkomsten weer eens op een rijtje te zetten. Of te wel: in dit artikel gaan we het hebben over de voor- en nadelen van zowel edelmetaal als crypto.
Investeren in edelmetalen
Laten we beginnen met edelmetalen. Dit zijn fysieke grondstoffen uiteraard hier op de site bekend: goud, zilver, platina palladium en rhodium. Het meest geschikt om in te investeren of beleggen is fysiek goud en zilver, ruim voorradig in munten en baren bij de adverteerders hier op de site.
Een van de belangrijkste voordelen van investeren in edelmetalen is dat ze relatief stabiel zijn en minder vatbaar zijn voor de volatiliteit die we vaak zien in de aandelenmarkt of bj de crypto’s. Bovendien zijn edelmetalen een goede hedge tegen inflatie, aangezien hun waarde meestal stijgt als de koopkracht van valuta’s afneemt. Een goede verzekering als het mis loopt in ons financiële stelsel. Een ‘storage for money’.
Voor- en nadelen edelmetalen
Een ander voordeel van edelmetalen is dat ze tastbaar zijn. In tegenstelling tot cryptocurrency, die volledig digitaal zijn, kun je edelmetalen daadwerkelijk vasthouden. Dit kan een geruststellend gevoel geven aan investeerders die zich zorgen maken over de veiligheid van hun fiatgeld. Bovendien hebben goud en zilver een lange geschiedenis als waarde-opslagmiddel en worden ze al duizenden jaren gebruikt als vorm van geld.
Maar er zijn ook nadelen aan edelmetalen als investering. Een van de belangrijkste nadelen is dat ze over het algemeen minder rendement opleveren dan andere beleggingsmogelijkheden, zoals aandelen. Bovendien zijn er kosten verbonden aan de aankoop en opslag van fysieke edelmetalen. Als u besluit om edelmetalen te kopen, moet u dan ook rekening houden met deze kosten. Dan zien we dat beleggers ook vaak grijpen naar de papieren versie van goud en zilver of te wel: future, opties en ETF’s. Dat is een belofte op papier, terwijl je juist edelmetaal wil hebben als het mis gaat in de papier/digitale wereld. Opslaan van fysiek goud kan je thuis doen in een kluis, maar diverse aanbieders kunnen je goud en zilver ook op slaan in een kluis, ook in het buitenland. (deze kluis moet dan wel op jouw naam staan en niet op die van de goudhandelaar of bank). Maar al je wilt speculeren, dan kan dat juist weer beter met ‘papier/digitaal’ goud.
Investeren in crypto
Eigenlijk zien we crypto’s dezelfde grove tweedeling als bij goud en zilver. Een deel koopt het om te speculeren of omdat anderen het ook hebben, en de ander kiest bewust om in crypto’s hun geld op te slaan (storage of money) en er dan ook eventueel er mee te kunnen betalen.
Cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden als belegging. Via Anycoindirect.eu is het zo gekocht. Een van de grootste voordelen van het investeren in crypto is het hoge potentieel rendement. De waarde van cryptocurrencies kan snel stijgen, waardoor beleggers enorme winsten kunnen maken als ze op het juiste moment investeren. Dat laatste is natuurlijk ook tevens de trigger, want wanneer koop je, wanneer verkoop je. Maar dat geldt natuurlijk voor al je beleggingen en investeringen.
Nog enkele voor- en nadelen
Een voordeel van cryptocurrencies is dat ze relatief eenvoudig te verhandelen zijn. In tegenstelling tot fysieke edelmetalen die je fysiek bezit en thuis hebt opgeslagen. Ligt het in een kluis die geregeld is via een goudbedrijf dan kan het vaak ook snel geregeld worden, maar zijn vaak kosten aan verbonden. Cryptocurrency verhandelen vanuit het comfort van je eigen huis of kantoor of zelfs onderweg. Bovendien zijn transacties snel en efficiënt en worden er meestal geen transactiekosten in rekening gebracht.
Maar er zijn ook nadelen aan investeren in crypto. Het belangrijkste nadeel is de volatiliteit. Cryptocurrencies zijn berucht om hun sterke schommelingen in waarde, waardoor het moeilijk kan zijn om de juiste tijd te vinden om te verkopen. Bovendien is de technologie achter cryptocurrencies nog relatief nieuw en kan deze nog steeds worden blootgesteld aan bepaalde risico’s, zoals hacken en diefstal.
Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.
De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.
Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info