Water krijgt nog te weinig aandacht van beleggers

Water heeft een cruciale rol in onze samenleving. Momenteel hebben 2,2 miljard mensen wereldwijd te maken met waterschaarste. Hoe kunt u als belegger inspelen op de waterproblematiek?

{lees hier over de ‘underdog’ in de beleggingswereld}

Nieuws

24 augustus 2022

Beleggen in water is nog geen geld als water

Tot een jaar geleden had ik een jonge collega die behalve dat hij braaf in de wereldindex belegde, zich uitstekend vermaakte met meme-aandelen als Gamestop en AMC, crypto en…  hij had een watercertificaat. Want dat ging hét thema worden, volgens hem. Daar hadden we leuke discussies over.

Zijn argumenten ondervinden we nu aan den lijve, zal ik maar zeggen. Dat was én ben ik nog steeds helemaal met hem eens, maar ik zie met uitzondering van dividend het nut van themabeleggen niet in. Het is om te beginnen altijd veel duurder dan beleggen in de grote grijze geitenbreiende brede markt.

Dat scheelt gauw 0,5% per jaar. Bij een kort ritje maakt dat niet zoveel uit, maar jaar op jaar tikt dat hoe langer hoe harder aan. Bij thema’s is het vaak en misschien wel altijd zo dat periodes van out- en underperfomance elkaar afwisselen. Ofwel, timing is everything. Zeg maar, moet u er nu nog in?

[Lees hier het hele artikel]

Op deze pagina vind je links naar recent nieuws over water en beleggen in water.

30 juni 2022

Is water het volgende thema voor beleggers?

Duurzame thema’s bepalen vaker de headlines. In de eerste maanden van het jaar zorgde de stijging van de olieprijs voor een energiecrisis. Sinds een paar weken staat vooral de stikstofproblematiek in de schijnwerpers. Maar op de achtergrond begint de watervoorziening ook belangrijker te worden. Deze week werd bekend dat Vitens enkele bedrijven heeft geweigerd voor een wateraansluiting. Voor mij opzienbarend nieuws.

Wat kunnen beleggers doen?

Beleggers kunnen investeren in aandelen van bedrijven met een watercomponent. Een bedrijf als Aalberts levert pijpleidingen voor het transport van water. Het Franse Veolia is een groot nutsbedrijf met een grote watertak. De grote voedingsbedrijven Nestlé (Vittel en Perrier) en Danone (Evian) zijn ook belangrijke spelers. Voor sommige duurzaamheidsbeoordelaars is gebotteld water echter uit den boze. De meeste bedrijven in de watersector spannen zich in om de watertoestand te verbeteren.

Water-ETF of beleggingsfonds

Sinds een jaar of 20 zijn er verschillende ETF’s en beleggingsfondsen rondom het thema water. De bekendste zijn Ishares Global WaterPictet Water FundRobecoSAM Sustainable Water Fund en het ASN Milieu & Waterfonds. Daarmee beleg je in een keer in een gespreid mandje wateraandelen.

[Lees hier het hele artikel]

6 september 2021

De 5 beste waterfondsen
Waterfondsen werden al twintig jaar geleden geïntroduceerd. Sinds enkele jaren is de interesse van beleggers fors toegenomen, met een sterke instroom van beleggersgeld in waterfondsen tot gevolg. De koersen spreken boekdelen. Beleggers die willen beleggen in dergelijke fondsen, moeten volgens Morningstar wel eerst even goed uitzoeken of een waterfonds ook echt een waterfonds is.

6 Water Stocks to Buy in 2021

As the U.S. population grows and people move around, demand for water ebbs and flows. Some areas are seeing new demand, and this is creating better investing opportunities. As a result, you might want to consider buying some of the top water stocks.

Adding a few of these companies to your portfolio might be a great move in the years ahead. The companies below are some of the best in the industry. They have steady cashflows and continue to reward shareholders.

Before we dive into each company, let’s look at the industry as a whole. There are many benefits to investing in water…

Why Invest in Water Stocks?

Waterfondsen surfen op tekort aan blauwe goud

6 april 2021. De waterbehandelaar Ekopak trok vorige week naar de Brusselse beurs. Van alle waterfondsen sprong alleen KBC Eco Fund Water meteen op de kar.

Ekopak zuivert water voor industriële bedrijven en verkoopt dat water vervolgens weer, in het jargon ‘water-as-a-service’. De beursnotering van Ekopak betekent een uitbreiding van het universum voor de waterfondsen, die uitsluitend beleggen in bedrijven die actief zijn in waterbeheer of waterzuivering.

[meer lezen op Tijd.be]

Waterschaarste bedreigt toekomstige economische groei

Vandaag 22 maart 2021 op Wereldwaterdag vraagt Paul Buchwitz van DWS alle aandacht voor het probleem van toenemende waterschaarste. Met name de chipindustrie en groene energie-oplossingen hebben gigantisch veel water nodig. Dat dreigt volgens hem een groot probleem te worden.

Het watertekort is een serieuze dreiging voor de dorstige semiconductorsector van Taiwan. Die draait momenteel op volle toeren door de enorme vraag naar computerchips wereldwijd. “Het laat zien hoe waterschaarste een bedreiging vormt voor technologieën die nodig zijn voor de economische groei van de toekomst”, zegt Paul Buchwitz van vermogensbeheerder DWS.

Meer lezen op IEX

september 2020

Amerikanen lanceren ‘waterprijs’ op de beurs. Hoe werkt dat en wie heeft er wat aan?

Nu water op sommige plekken steeds schaarser wordt door klimaatverandering, kan er binnenkort voor het eerst in worden gehandeld op de beurs. De grootste derivatenbeurs ter wereld, CME in Chicago, wil later dit jaar als eerste een ‘waterprijs’ lanceren.

Het gaat om een markt voor zogenoemde termijncontracten. Dat zijn contracten waarin kopers en verkopers een prijs – van in dit geval water – op een bepaalde datum in de toekomst vastleggen. Grootverbruikers van water en beleggers kunnen zich op deze manier indekken tegen droogte en daarmee duurder water in de toekomst, is het idee. Of erop speculeren.

De waterprijs op de beurs in Chicago wordt ‘afgeleid’ van daadwerkelijke transacties met water in Californië. De beleggers kopen het water dus niet fysiek, maar kopen het risico op een prijsstijging wel af. Het Engelse woord voor afgeleid is derived. Daarom worden dit soort contracten ook wel derivaten genoemd.

Lees hier verder bij de bron van dit artikel: NOS

september 2020

Beleggen in water door Cor Wijtvliet

Ze waren al in de markt, futures gerelateerd aan het milieu. Ze waren populair bij nutsbedrijven en boeren die zich proberen te wapenen tegen bijvoorbeeld onverwachte weersomstandigheden. Het was tot voor kort wel een specialistenmarkt.

De Chicago Futures Exchange gaat nu een stapje verder en zet futures in de markt die gekoppeld zijn aan de prijs van water in Californië. Centraal staat de Nasdaq Veles California Water Index, die bedoeld is om de prijs van water in die staat in kaart te brengen. Die prijs komt tot stand op basis van waterrechten.

De uitgever hoopt zo een benchmarkt te worden voor het tekort aan water, niet alleen in Californië maar voor heel de wereld. Water is een onmisbaar maar steeds schaarser goedje.

Het idee voor een watercontract is ontstaan uit de overtuiging dat het milieu en alles wat ermee samenhangt de stabiliteit van het financieel bestel steeds meer onder druk gaat zetten.

De initiatiefnemers hopen met dit derivate product dat beleggers meer en meer met de billen bloot gaan. De noodzaak wordt steeds groter dat ESG thema’s steevast gaan terugkeren in de beleggingsstrategie.

Dat is zeker in de VS nog een hele klus met een president die alles wat met milieu en klimaatverandering samenhangt maar fabeltjes vindt.

juli 2020

Waterschap Aa en Maas experimenteert in Brabant met ‘Waterhouderij’

Zouden ze het in Brabant eindelijk begrijpen dat we waterbekkens nodig hebben? Iets dat ze op Sicilië al heel lang toepassen? (Zie ook mijn idee hiernaast in blauwe kolom)

In het buitengebied van Beek en Donk ligt een klein stuwmeer. De ‘Waterhouderij’, zoals het waterschap het meer noemt, kan 27 miljoen liter water bergen. Het gaat om een bovengronds bassin dat wordt gevoed vanuit een aangrenzende waterberging. Het water kan, net als het water in de stuwmeren in het buitenland, gebruikt worden als reserve voor periodes van droogte.

Peter van Dijk van waterschap Aa en Maas zit in het bestuur van het waterschap, maar hij verbouwt ook fruit in Portugal. In Zuid-Europa zijn ze er aan gewend dat er van februari tot oktober geen regen valt. ‘Wie geen water opslaat, komt als ondernemer in de problemen’, vertelde Van Dijk deze week tegen Omroep Brabant.

Lees vooral verder!

Juni 2020.

In dit artikel worden 5 wateraandelen besproken te weten;

  • Calix (ASX:CXL)
  • De.Mem (ASX:DEM)
  • Fluence (ASX:FLC)
  • Phoslock Environmental Technologies (ASX:PET)
  • SciDev (ASX:SDV)

April 2020. In Nederland en België zal het niemand direct opvallen, maar over de hele wereld zijn er nutsbedrijven die allemaal mensen weer opnieuw hebben aangesloten op water.

Denk hierbij aan mensen die nooit hun rekeningen betaalden en eerder waren afgesloten.

Waarom nutsbedrijven dat doen? Omdat ze worden verplicht door overheden. De WHO heeft water namelijk aangemerkt als essentieel voor een gezond leven. En in tijden van Coronacrisis, hebben verschillende overheden wereldwijd dus de nutsbedrijven weer verplicht om water te leveren.

Om maar even te illustreren wat wij altijd al hebben geroepen: water is essentieel. Economische crisis of niet… iedereen heeft water nodig.

En daarmee zien wij goud dan ook als een echte veilige haven. Net zoals goud overigens, maar daarover een andere keer meer.

Als belegger is een investering in water dan ook eentje van luxe.

Je weet immers dat iedereen ALTIJD water nodig zal hebben. Een constante vraag naar een product, waar we bovendien steeds meer van gebruiken.

Het zal dan ook niet verbazen, dat onze selectielijst in de afgelopen weken prima stand heeft gehouden.

Hiermee doet het Blauwe Goud, precies wat het zou moeten doen: verwacht hier geen monsterwinsten in een paar weken tijd, maar wel een rustige belegging die jaar na jaar rendeert.

Water is een belegging met een enorm stevig fundament. Eentje waar je als belegger eigenlijk niet omheen kan. En toch zijn er nog steeds beleggers, die niet minimaal 1 waterbelegging in de portefeuille hebben.

Maar we kunnen je haast garanderen: de vraag naar water zal alleen maar toenemen.

Zelfs als de wereldeconomie stilligt, blijven waterbedrijven een constante vraag zien. En dat is logisch, want er zijn miljarden klanten. Die iedere dag opnieuw, water nodig hebben.

Maar goed waarom wateraandelen: bekijk zelf even onze presentatie via deze link.

We hebben gisteren overigens het ebook een flinke update gegeven. Daarin hebben we de meest kansrijke bedrijven weer langs de analyse-lat gehouden en concrete koopwaardige niveaus meegegeven.

Iedereen die nu dus instapt, kan in het rapport direct lezen welke niveaus wij koopwaardig vinden (en waarom). Een betere manier om te starten met de Watergids, is er niet. Simpel.

U kunt er voor kiezen om het waterboek los te kopen. Via deze link. Dat kost dan 149 euro, en geeft u een LIFETIME GARANTIE. Dat betekent iedere keer dat wij het ebook updaten, u hiervan gratis een update krijgt. Een leven lang.

U kunt er ook voor kiezen om al e e-books in 1 keer te verkrijgen. Kijk dan even hier!

Naar het Water Ebook

Lees eerst de info of bestel direct

januari 2020

Waterforum meldt:

Tien jaar Water Alliance: ‘Kleine bedrijven veroveren de wereld’

“Dit is de tijd dat niet alleen grote bedrijven maar ook kleine startups met lef de wereld veroveren en water is het thema van de 21e eeuw”, zei burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden 16 januari bij gelegenheid van de viering van het 10-jarige bestaan van de netwerkorganisatie de Water Alliance tijdens het evenement WaterLink.

[Lees hier verder]

Moody’s: hogere zeespiegel in Nederland geen gevaar voor lagere kredietrating

Nederland loopt waarschijnlijk geen gevaar op een lagere kredietrating van financiële instellingen. De 1 miljard euro die Nederland jaarlijks uitgeeft aan het Deltaprogramma zorgt dat de hoge kredietrating overeind blijft. Dat stelt kredietbeoordelaar Moody’s in een recent rapport over de gevolgen van de zeespiegelstijging door de klimaatverandering.

[lees hier meer]

Hoe kun je beleggen in water? Lees hier alles over beleggen in het Blauwe Goud.
LEES: Hoe beleggen in water?

Een wereldwijd irrigatiesysteem

Een idee. Alle tegenstellingen worden alleen maar groter in de wereld. En dat geldt ook voor water. Watertekort, Water teveel.

Zien we overal op de wereld overstromingen recentelijk in Peru, grote delen van Afrika wordt geteisterd door juist weer watertekorten.

Ik snap – als leek – niet, dat het waterbeheer op de wereld niet beter geregeld wordt. Water kon weleens het allerbelangrijkste worden wat we bezitten – zolang het we het nog bezitten. Er komt een tijd dat water belangrijker zal zijn dan olie. Gaan we dan ook eindelijk pijpleidingen aanleggen voor water. Gaan gaan we dan al het zoete water opvangen en verdelen over de wereld?

Waarom laten we het smeltwater uit de bergen zo de zee inlopen? Dit is niet een project wat je als bedrijf kunt gaan oplossen zoals bij oliepijpleidingen. Je hebt niet alleen één land of meerdere landen nodig, maar de hele wereld en dus de moet deze operatie ook onder de vlag van de VN vallen. Immers van wie is het water eigenlijk dat opborrelt, dat smelt, dat door de rivier stroomt, dat naar beneden valt .

Als we al het zoete water opvangen in bekkens, of daarnaar toe pompen, kunnen we dat weer herverdelen over plekken op de wereld waar watertekort is. Zo gezegd: een wereldwijd irrigatiesysteem. Naar mijn idee zal het ook helpen tegen de opwarming van de aarde, omdat je grond dat nu de warmte opzuigt, kunt gaan bebouwen met bossen, die de CO2 uitstoot kan opnemen en nieuwe zuurstof de lucht in kan pompen.

Is dit echt zo gek idee van een leek?

Nederland met je waterkennis: neem het voortouw!

Blauwegoud-Info volg je via user Edelmetaalinfo:

Follow edelmetaalinfo on Twitter


WilgeBeleggen in Water