Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 23/05/2022

De verwachtingen voor de vorige week werden niet ingevuld zodat het begin van afgelopen week met het nodige argwanen tegemoet werd gezien. Doordat het 200 d. MA uit het zicht verdween werd aangegeven dat de stieren eerst maar eens moesten zorgen dat de zilverkoers de weg naar het MA wist terug te vinden voordat er ook maar aan een nieuwe opmars kon worden gedacht.

Na het positieve slot van vorige week vrijdag wisten de stieren eindelijk weer eens positief aan een week te beginnen. Op maandag werd voortgebouwd op de zwarte candle van die vrijdag en kon de zilverkoers de $21,50 weer doorbreken. Ook op dinsdag was de koek nog niet op, de stieren konden nog een extra stapje zetten, waarbij nu zelfs de $22 in het zicht kwam. Dat niveau werd uiteindelijk niet gehaald maar er kon wel, voor de derde dag op rij, positief worden afgesloten.

Lees hier verder
Roy MartensTechnische analyse Zilver

Nieuws week 21: maandag 23 mei

by Wilge on 23/05/2022

Maandag 23 mei – 9.00 uur uitgebreide update

Algemeen marktbeeld

Toen de goudprijs onder de $1800 zakte, was dat kennelijk een sein om weer in te slaan. De goudprijs steeg weer snel en heeft weer een veilige marge boven de $1800. Maar waarom zakt goud eigenlijk met de aandelen en crypto’s mee, als het zo’n goede veilige haven is? Een vraag die heel vaak gesteld wordt. En in de links naar de diverse artikelen in de afgelopen weken ook vaak beantwoord is. Partijen die long zitten en dat niet willen of winst willen nemen, gaan verkopen. Die verkopen geven verkoopdruk en lagere prijzen. Daardoor gaan triggers af bij partijen die onder een bepaalde marge moeten verkopen. En degene die met geleend geld kopen en de markt zien zakken moeten echt gaan verkopen, en als de aandelen of wat dan ook te weinig opleveren en ze hebben goud, tja, dan moet dat er ook aan geloven. Dus de zwakke jongens moeten er eerst uit, voordat goud zijn status als veilige haven weer op kan poetsen. Althans dat is een van de theorieën.

De andere edelmetalen stijgen ook weer. Crude Oil blijft onverminderd hoog. En de zorgen om olie en gas blijven voorlopig nog wel even de financiële markten bepalen.

Lees hier verder
WilgeNieuws week 21: maandag 23 mei

Sterke dollar drukt goud ondanks stijgende inflatie

by Joe Foster on 21/05/2022

Goud raakt verstrikt in de gebeurtenissen

Centrale banken verkrappen, het wereldwijde grondstoffentekort neemt toe en in de eerste dagen van april is de rentecurve van twee- en tienjaars Amerikaanse staatsobligaties, d.w.z. de spread tussen de rente op Amerikaanse staatsobligaties in 2 jaar en in 10 jaar, negatief geworden. Historisch gezien zijn dit voorbodes van een vertragende economie of recessie. De traditionele veilige havens van goud en de Amerikaanse dollar zaten begin april in de lift. Goud kwam in de buurt van het niveau van $ 2000 per ounce met een intradayrecordprijs van $ 1998 op 18 april. Terwijl de U.S. Dollar index (DXY)1 in de buurt kwam van een recordhoogte sinds 20 jaar zakte de goudmarkt terug toen de voorzitter van de U.S. Federal Reserve Bank (Fed), Jerome Powell, op 21 april een duidelijke boodschap uitstuurde na een bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hij gaf daarin aan dat er agressievere verhogingen van het rentepercentage nodig zullen zijn, vermoedelijk om de inflatie tegen te gaan. Goud ging ook mee in een verkoopgolf van diverse andere grondstoffen, toen op 25 april het nieuws over de heftiger wordende uitbraak van COVID in China de vraag naar basismaterialen dreigde te verlagen. We zijn ervan overtuigd dat deze verkoopdruk voor goud misplaatst was, aangezien goud onder invloed is van andere factoren dan andere grondstoffen. De Chinese vraag naar goud is teruggekeerd naar het niveau van voor COVID. De volatiliteit en de afnames op de Chinese markt voor aandelen en vastgoed hebben de vraag naar beleggingen in goud gestimuleerd.

Lees hier verder
Joe FosterSterke dollar drukt goud ondanks stijgende inflatie

Het is allemaal show!

by Jack Hoogland on 19/05/2022

Op 11 mei werd bekend dat inflatie in de VS licht is afgezwakt van 8,5% in maart naar 8,3% in april.

Tegelijk zien we steeds meer tekenen dat consumenten en bedrijven hun handen op de knip houden.

Het aantal keren dat de term weak demand door CEO’s wordt genoemd bij presentaties van kwartaalcijfers stijgt razendsnel.

Lees hier verder
Jack HooglandHet is allemaal show!

Column van David Stockman

by Robert Broncel on 19/05/2022

Zie deze column van David Stockman, voormalig Budget Director onder president Reagan.

In mijn columns heb ik bij tijd en wijle moeten refereren aan uitspraken, conclusies en voorspellingen van David Stockman. De bijgesloten column van hem sluit naadloos aan op mijn serie columns, zodat u met de inhoud hiervan weer update bent van de laatste ontwikkelingen op internationaal monetair terrein.

Lees hier verder
Robert BroncelColumn van David Stockman

Nieuws week 20: donderdag 19 mei

by Wilge on 19/05/2022

Donderdag 19 mei – 9.00 uur uitgebreide update

Afgelopen 2 weken kon ik helaas geen update verzorgen. Vandaag weer wel. Ook heb ik vanmorgen een update gepresenteerd van het algemene marktbeeld > die een naamsverandering heeft ondergaan: namelijk Marktoverzicht 2022. In de planning van vandaag staat nog de verzending van de nieuwsbrief.

De volgende update zal maandag as zijn.

Algemeen marktbeeld

De Main-indices moesten gisteren hard achteruit. Crude oil staat nog steeds hoog en de edelmetalen consolideren. Crypto’s nog steeds in de min.

Lees hier verder
WilgeNieuws week 20: donderdag 19 mei

Kijk uit

by Diederik Schmull on 18/05/2022

Elke crisis biedt gewoonlijk kansen op een nieuw begin. Maar niet dit keer. ‘That’s all, Folks!’ (WB). De harde werkelijkheid dient zich aan, nadat Centrale Banken, met hun extreem soepel monetair beleid van superlage of zelfs negatieve rente en gemakkelijk verdiend geld (‘easy money’), tijdenlang een magische wereld van ‘Alice in Wonderland’ tevoorschijn hadden getoverd. Dat sprookje is uit. De toverstaf werkt niet meer. De tijd van echt zwoegen is aangebroken. De tijd van uithuilen en opnieuw beginnen. Welkom bij de club!

Lees hier verder
Diederik SchmullKijk uit

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 18/05/2022

NB. Beetje later dan normaal wegens omstandigheden, maar hier is de TA van Zilver.

In de update van vorige week zagen we dat de zilverprijs de afgelopen weken aanzienlijk onderuit werd geschoffeld, de zilverkoers verloor 16,5 % in slechts 10 dagen. Vorige week leek er eindelijk enige vorm van consolidatie op te treden waarbij de strijd zich ontspon rond het $22,50 niveau.

Omdat de afsluitende vrijdag van vorige week toch weer tot een rode candle leidde werd de volgende opmerking geplaatst: “Komende week zullen de stieren uit een geheel ander vaatje moeten gaan tappen om een afglijden naar niveaus beneden de $22 te voorkomen“

Helaas blijken de stieren het bedoelde vaatje niet te hebben gevonden! De stieren bleven in dezelfde modus hangen, ze waren niet in staat een vuist te maken tegen het geweld van de beren. Maandag werd de zilverprijs meteen weer onder druk gezet door de beren en gedurende de gehele week lieten zij die druk niet verminderen.

Lees hier verder
Roy MartensTechnische analyse Zilver

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 10/05/2022

Na een lange reeks van rode candles (9 op een rij) werd vorige week aangegeven dat de kans op een zwarte candle steeds dichterbij zou komen. Immers na zo’n forse daling zouden er toch zeker beleggers zijn die het nu wel welletjes zouden vinden?

Afgelopen maandag bleek dat duidelijk nog niet het geval te zijn. Er werd beduidend lager geopend en na een korte opleving namen de beren het heft weer in handen. De gifbeker voor de stieren was blijkbaar nog niet helemaal leeg. De zilverkoers bereikte op maandag een laagste koers van $22,13 terwijl deze 10 dagen daarvoor nog de $26,50 aantikte, een daling van 16,5 % in slechts 10 dagen!!     

Lees hier verder
Roy MartensTechnische analyse Zilver

Nieuws week 18: vrijdag 6 mei

by Wilge on 06/05/2022

vrijdag 6 mei – 11.00 uur uitgebreide update

Mededeling: komende 1 – 2 weken zal door samenloop van omstandigheden het marktbeeld zeer beperkt verschijnen. Columns zullen nog wel geplaatst worden indien aangeboden. Ook de 1e nieuwsbrief van mei zal niet verschijnen. Het is even niet anders.

De maandupdate op 1 mei  schoven we door naar voren en kun je hier bekijken.

Zoek je nieuws, bekijk dan deze pagina met de belangrijkste links!

Algemeen marktbeeld

Bewogen dagen in de wereld en zeker ook op de beurzen en in financiële wereld. Gisteren was het helemaal raak op de beurzen, je hebt de rode cijfers van de mainindices vast wel gezien. Ook de energie wereld staat op z’n kop. Crude Oil steeg weer naar $110. Crypto’s en de edelmetalen zakten ook weer hard afgelopen week.

Dollar sterker of euro zwakker….  rentes omhoog

Lees hier verder
WilgeNieuws week 18: vrijdag 6 mei