Columns & Artikelen

Hoe veilig is een investering in edelmetaal nu werkelijk?

by Wilge on 20/10/2021

Goud en zilver: het is een goed alternatief voor een investering in aandelen of obligaties. Aandelen van zowel Europese als Amerikaanse bedrijven staan historisch hoog. Het maakt dat veel beleggers vrezen voor een correctie in de komende periode. Edelmetalen – met name goud – worden tijdens zo’n correctie als een veilige haven gezien. Een verzekering tegen naderend financieel onheil. Goud van het merk Umicore kopen is een van de mogelijkheden die je hebt, wanneer je een investering in edelmetalen overweegt. Het Belgische bedrijf Umicore is gespecialiseerd in verschillende (waardevolle) materialen, waaronder bijvoorbeeld goud en platina. Maar naast goud is Umicore actief met talloze materialen zoals technische verbindingen van kobalt, en zelfs materialen die gebruikt worden voor het opwekken van zonne energie. Umicore heeft vestigingen in Nederland (voorheen Schone Edelmetaal), Belgie en Duitsland en is ook buiten Europa actief in de winning, verwerking en het smelten van metalen.

Lees hier verder
WilgeHoe veilig is een investering in edelmetaal nu werkelijk?

Te mooi om waar te zijn

by Diederik Schmull on 20/10/2021

Eeuwige liefde is bijna te mooi om waar te zijn. Net zoals een vaccin, vermindert de werking daarvan, na verloop van tijd. Blinde liefde wordt vaak vervangen door vriendschap voor het leven. Ook al omdat het versieren van nieuwe partners steeds moeilijker schijnt te worden, naarmate men ouder wordt en de ‘looks’ verliest. Zit men goed bij kas, dan heeft men meer kans.

Eeuwige en onvoorwaardelijke toewijding en zelfopoffering van een kat of hond is zeker niet te mooi om waar te zijn. Dat is normaal! Het kan huisdieren niets schelen, hoe men eruit ziet. Maar helaas hebben zij niet het eeuwige leven en is hun gemiddelde leeftijd maar 10 tot 20 jaar. Als dan het tijdelijke met het eeuwige wordt verwisseld, is de schok daarvan verschrikkelijk.

Lees hier verder
Diederik SchmullTe mooi om waar te zijn

Nieuws week 42

by Wilge on 18/10/2021
[woensdag 20 okt – 17.00 uur]

Algemeen

  • Vanmiddag was het dan zover en doorbrak Bitcoin z’n ATH en staat op moment van schrijven op 65.000 dollar.
  • Edelmetaal stijgt licht en olie corrigeert een procentje.
  • Vanmorgen weer een stevige column van Diederick Schmull geplaatst, Te mooi om waar te zijn, meer dan de moeite waard om te lezen: economie, verschillende soorten inflatie, schulden en obligaties, het komt allemaal voorbij.
  • De dollar zakte weer wat weg: Sell-off dollar na stevig inflatierapport
Lees hier verder
WilgeNieuws week 42

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 18/10/2021

De ontwikkelingen op de slotdag van vorige week met die grote omzet toonden aan dat de stieren weer terug waren aan het front om de strijd aan te gaan. De opening van maandag zou de test moeten worden van hun weerbaarheid tegen de beren. Die test op maandag viel eigenlijk behoorlijk tegen! Blijkbaar had het inleveren van de dag-winst op vrijdag toch een grotere knauw in het vertrouwen gegeven dan gedacht.

De zilverprijs kwam op maandag nauwelijks van zijn plaats wat ook uit de omzet bleek die bedroevend laag was. De beweging op dinsdag was al iets groter maar was ook geen geweldige voor de stieren. De zilverprijs bleef opnieuw vrij dicht bij huis en de beren trokken het voordeel van de handel naar zich toe waarbij de omzet opliep tot het gemiddelde.

Lees hier verder
Roy MartensTechnische analyse Zilver

Ze hebben het nu eindelijk begrepen!

by Jack Hoogland on 15/10/2021

Alles onder controle?
In onderstaande tweet vat Sven Henrich op treffende wijze samen hoe centrale bankiers er constant naast zitten.

Ze hebben geen idee waarom inflatie aan stijgen is, waarom er zoveel financiële ongelijkheid is, waarom er zo’n bubbel op de huizenmarkt is…

…maar tegelijk doen ze alsof ze alles onder controle hebben.

Lees hier verder
Jack HooglandZe hebben het nu eindelijk begrepen!

Nieuws week 41

by Wilge on 11/10/2021
[vrijdag 15 okt – 14.30 uur]

Algemeen en crypto’s

  • Ik kreeg vandaag deze vraag onder ogen: Wanneer gaat de euro/dollar weer naar 1?

Het antwoord komt van Edin Mujagic:
De Amerikaanse economische cijfers voldoen aan de criteria van de Fed. Dus ze gaan binnenkort taperen, aldus Edin Mujagic. Hier in Europa lijkt het tegenovergestelde te gebeuren. Wanneer gaat de euro/dollar naar 1?
De Fed heeft twee voorwaarden geformuleerd waaraan voldaan moest worden voordat de bank zou beginnen met taperen – het afbouwen van het opkopen van de Amerikaanse staatsobligaties en andere schuldbewijzen.
De bank moet duidelijke vooruitgang zien op het gebied van inflatie.
De werkgelegenheid moet snel klimmen naar volledige werkgelegenheid. Daarvan is sprake als de werkloosheid ergens tussen 3,5 en 4% ligt.
Na de laatste vergadering van het rente comité, zei Jerome Powell, voorzitter van de Fed, dat aan het inflatiecriterium inmiddels is voldaan. Nogal wiedes, aangezien de prijzen met ruim 5% stijgen. [Lees verder op IEX] Lees hier verder

WilgeNieuws week 41

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 11/10/2021

Na de rollercoasterrit van vorige week met het positieve slot op vrijdag was de hoop dat de stieren op die mooie uitgangspositie konden voortbouwen. Er werd daarom vol verwachting en spanning uitgekeken naar de opening en vooral handel op maandag. De maandag begon inderdaad positief maar de beren zaten op het vinkentouw.

Zoals de candle van maandag laat zien volgde er na de opening een stevige aanval van de beren en werd getracht de koers weer flink in het rood te drukken. Deze aanval kon worden gepareerd zodat uiteindelijk nog positief kon worden afgesloten.

Lees hier verder
Roy MartensTechnische analyse Zilver

Dit beseft de meute nog niet!

by Jack Hoogland on 07/10/2021

Maandag vertelde ik u al over het toenemend aantal indicaties dat erop duidt dat goud en zilver aan de rand van een nieuwe periode van forse stijging staan.

De meute op Wall Street geloofde tot nu toe Powells verwachting van stevig economisch herstel, in combinatie met tijdelijke, voorbijgaande inflatie.

Het wordt nu duidelijk dat Powell er (opnieuw) volledig naast zit.

Fabeltje
De grafiek in onderstaande tweet laat zien dat de inflatieverwachting aan het stijgen is, terwijl de economische groeiverwachting juist aan het dalen is.

Lees hier verder
Jack HooglandDit beseft de meute nog niet!

Nieuws week 40

by Wilge on 04/10/2021
[vrijdag 8 okt – 16.00 uur]

Algemeen en crypto’s

  • Het sentiment bij de edelmetalen lijkt vandaag te zijn om geslagen. Een echt keerpunt? Voordat de beurzen in de VS opengingen, stonden de edelmetalen net als veel crypto’s in de plus. Maar we hebben al vaker plussen zien afwisselen met minnen, ook intraday.
    Helaas zien we bij de olie er ook weer 2% erbij. Gunstig voor oliebeleggers als hedge tegen de inflatie van producten die duurder worden door de duurdere olie, maar verder denk ik dat de meeste mensen er meer last van van hebben dan profijt.
  • Slim Beleggen: Is de eindejaarsrally bij de Bitcoin aangebroken?
  • CryptoInsiders: Institutionele investeerders dumpen goud voor bitcoin (BTC), meldt JPMorgan

 De edelmetalen

Lees hier verder
WilgeNieuws week 40

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 04/10/2021

En weer is er een enerverende week voorbij. Na de rode candle van vorige week vrijdag konden de stieren in de rust van het weekend wat vertrouwen tanken zodat op maandag met een positieve instelling aan de week kon worden begonnen. Vanaf de opening probeerden de stieren hoger gelegen weidegronden te bereiken wat stapje voor stapje lukte. Even leek het er zelfs op dat de $23 grens weer in zicht zou komen maar zover reikte de positieve inslag dan weer net niet. Wel kon er positief, ruim boven de $22.50, worden afgesloten.

Deze positieve stap kon voor meer vertrouwen zorgen maar daar staken de beren op dinsdag meteen een stokje voor. Er werd lager geopend dan het slot van maandag en daarna kwam de aanval van de beren. De zilverprijs werd met volume terug geduwd richting de $22 en het kostte de stieren enorme moeite om het hoofd boven water te houden. Aan het slot viel het verlies nog enigszins mee maar de positieve flow was wel in één klap verdwenen. De stieren konden het verlies nog wel beperken maar het kwaad was geschied.

Lees hier verder
Roy MartensTechnische analyse Zilver