Columns & Artikelen

Remake Beurscrash 2008 ?!

by Nico Pantelis on 03/10/2022

Het kan verkeren.

We wierpen recent nog op dat we mogelijk voor een nieuwe eindejaarsrally stonden. Maar we werden snel teruggeroepen door de markt:

“Alle weddenschappen worden bij deze geannuleerd.”

De bodem voor de S&P 500 van 3.636 punten werd doorkliefd als een warm mes door boter. We stelden amper enige weerstand vast. Het ziet er behoorlijk slecht uit, wederom.

We waren erg terughoudend in de eerste helft van 2022, en gek genoeg zijn we dat opnieuw. Dat zou je niet verwachten na een rustige zomer.

Lees hier verder
Nico PantelisRemake Beurscrash 2008 ?!

Nieuws week 40: maandag 3 oktober

by Wilge on 03/10/2022

Maandag 3 oktober – 9.30 uur uitgebreide update

Algemeen marktbeeld

De kwartaal update van afgelopen zaterdag spreekt boekdelen en daar heb ik op dit moment niet veel aan toe te voegen.

Het boek van de maand oktober:

Lees hier verder
WilgeNieuws week 40: maandag 3 oktober

3e kwartaal update marktoverzicht 2022

by Wilge on 01/10/2022

Goud in euro’s in de plus na 3 kwartalen 2022. Mijnbouwers hebben het zwaar. Crypto’s zwaar in de min. Uranium de winnaar? En wat doe het volprezen zilver?

De edelmetalen en euro dollar


Het marktbeeld loopt scheef. Scheef omdat de dollar en euro zo uit elkaar zijn gaan lopen. Als je de staatjes in dollar bekijkt dan zijn ze ongelooflijk dik in de min, terwijl als je het in euro’s bekijkt het hier en daar nogal mee valt. Neem goud bijvoorbeeld: gewoon groen (5,3%), wel lichtgroen, dat in donkere tijden. De goudprijs had zelfs in dollars dik in het donkergroen moeten staan. Palladium staat zelfs in beide valuta in het groen. De wat bijzondere edelmetalen Iridium, Osmium, Ruthenium en Rhodium staan ook allemaal wel in de plus, maar de prijzen die af worden gegeven verschillen nogal per site. Bovendien is het beleggen in deze (behalve Rhodium) erg lastig. Ronduit teleurstellend is natuurlijk zilver. Daar heb ik het bij elke maand en kwartaal update ook over: het tot in de hemel geprezen edelmetaal zou squeezen. Daar heb ik nog steeds niets van gezien. Ook de alarmerende berichten over de voorraden op de comex laat de prijs (vooralsnog?) niet stijgen.

Lees hier verder
Wilge3e kwartaal update marktoverzicht 2022

Nieuws week 39: donderdag 29 september

by Wilge on 29/09/2022

Donderdag 29 september – 19.30 uur uitgebreide update

NB komend weekend zal ik de kwartaalupdate maken!

Algemeen marktbeeld

Erg volatiel: met procenten omhoog en vervolgens weer met procenten omlaag. Ook de main-inidices fluctueren nogal. Vandaag weer zwaar in de min. Goud en zilver doen per saldo niet veel, net als de crypto’s.

De euro/dollar vandaag: sprongetje van 0,965 naar 0,98 in 1 dag!

Lees hier verder
WilgeNieuws week 39: donderdag 29 september

Goud: extreem negatief sentiment

by Koen Lauwers on 29/09/2022

We moeten er geen doekjes om winden: de prestatie van goud is dit jaar, gezien de macro-economische en geopolitieke achtergrond, ronduit ontgoochelend.

Torenhoge inflatie, energieprijzen die de pan uit rijzen, een militair conflict dat dreigt te ontsporen en bijna vijftien jaar van extreem soepele monetaire en fiscale politiek. Wat is er nog meer nodig voor een uitbraak van de goudprijs? Vrijwel alles dat volgens de gold bulls nodig was om een explosie van de goudprijs te veroorzaken, is effectief werkelijkheid geworden. Alleen steeg de goudprijs niet; integendeel.

Lees hier verder
Koen LauwersGoud: extreem negatief sentiment

De druk komt nu van alle kanten!

by Jack Hoogland on 28/09/2022

In onderstaande drie tweets geeft Fred Hickey een goede uitleg over waarom ook voor goud de ommekeer nabij is. Goud noteert in Shanghai maar liefst $43 hoger dan in London, terwijl positionering op de Londonse futures markt zwaar negatief is. In Azië blijven beleggers goud kopen, terwijl door westerse beleggers ingenomen short posities op de futures markt de daling veroorzaken.

Door de sterk stijgende rente en dollar is de goud futures markt nu net zo short als eind 2015. Zodra future-beleggers zich genoodzaakt zien om hun short posities te sluiten, dan ontstaat een stevige rally. Leggen we bovenstaande uitleg van Fred Hickey naast de tweets hierboven, dan heb we een zéér goede reden om zeer optimistisch te zijn over de komende maanden/jaren.

Lees hier verder
Jack HooglandDe druk komt nu van alle kanten!

Nieuws week 39: maandag 26 september

by Wilge on 26/09/2022

Maandag 26 september – 9.00 uur uitgebreide update

Algemeen marktbeeld

De beurzen eindigden vorige week in mineur. En ook de koersen van edelmetalen, crypto’s en zelfs olie zakten verder weg. Dat laatste kan goed nieuws zijn voor onze portemonnee als we gaan tanken. Zakt daarom ook uranium?  Ook de euro zakte weer tov de dollar en heeft inmiddels de 0,96 gezien.

Lees hier verder
WilgeNieuws week 39: maandag 26 september

Warme adem Fed wellicht goed nieuws voor goud

by Joe Foster on 24/09/2022

Voor goud overschaduwt de sterke dollar de geopolitieke maalstroom

De cyclus van toenemende geopolitieke risico’s houdt aan, waardoor goud op 10 augustus naar een maandelijks hoogtepunt van $1807 per ounce steeg, toen China militaire oefeningen hield boven en rond de regio Taiwan. Het machtsvertoon was ongekend. In een opiniestuk in de Wall Street Journal stellen Hal Brands en Michael Beckley dat de nieuwe militaire capaciteiten van China, in combinatie met de afnemende Amerikaanse militaire macht sinds half 2020, het land de kans biedt om Taiwan weer bij China in te lijven.1 Volgens de RAND Corporation zou één jaar van oorlog in de regio Taiwan het BBP van Amerika met 5-10% laten dalen en die van China met 25-35%.2 Logischerwijs zijn het menselijk lijden en de economische kosten van een poging tot eenwording onbetaalbaar. Aan de andere kant dachten ook velen dat Rusland Oekraïne nooit zou aanvallen…

Lees hier verder
Joe FosterWarme adem Fed wellicht goed nieuws voor goud

Nieuws week 38: donderdag 22 september

by Wilge on 22/09/2022

Donderdag 22 september – 17.30 uur uitgebreide update

Algemeen marktbeeld

De Fed kwam dus met 0.75 op de proppen. Goud en de andere edelmetalen stegen in eerste instantie, maar dat was niet van lange duur. de crypto’s zakten ook weer en vandaag staan de main-indices ook in het rood, terwijl de olie weer stijgt.

De Poetin Retoriek zorgde er niet echt voor dat goud uit te startblokken kwam. In hoeverre is goud dan nog een betrouwbare indicator voor oorlogsgeweld, vraag ik mezelf dan af. Niet dus.

Lees hier verder
WilgeNieuws week 38: donderdag 22 september

Nieuws week 38: maandag 19 september (ENG)

by Wilge on 19/09/2022

Maandag 19 september – 14.00 uur Engelstalige update

Eerder op de dag publiceerden we de NL-talige update. Nu de Engelstalige, het is niet de bedoeling om elke toekomstige update te splitsen, maar gezien de hoeveelheid informatie in het Nederlands en tijd die ik zelf heb, is het vandaag dus gesplitst.

Het marktbeeld vind je op de NL-talige update

Je kunt ook op deze edelmetaal-info pagina feeds vinden van diverse Engelstalige sites, zoals Kitco, Streetwise, Mining.com, Phoenix, Daily Gold, Goldsilver

Lees hier verder
WilgeNieuws week 38: maandag 19 september (ENG)