Tips:

Welkom

Goud en zilver kopen – Uitleg mogelijkheden

Voor de “Geschiedenis van het goud” ga je naar deze pagina. Van het oude Egypte tot de huidige uitspraak van Wereldbank-topman Zoellick. Een overzicht van de belangrijkste feiten uit de geschiedenis van het goud. De Goldrushes, de alchemisten, Bretton Woods enz.

 

Goud of zilver: kopen of verkopen? Kijk in de etalage van Edelmetaal-Info
Uitleg over de mogelijkheden van investeren en beleggen in edelmetalen
Mogelijkheden om te kopen:

 • fysiek goud en zilver in de vorm van baren of munten
 • fysiek goud en zilver en laat het opslaan in een kluis
 • goud en zilver op een goudrekening/zilverrekening
 • goud en zilver via ETF’s
 • aandelen in mijnbouwbedrijven
 • beleggingsinstrumenten als certificaten, CFD’s, turbo’s, sprinters, speeders, futures, opties

Koop het fysieke metaal zelf

Je kunt het fysieke metaal kopen als baar in diverse gewichten en in munten. In de ‘etalage van Edelmetaal-info.nl’staan alle in-en verkoopadressen: Zilverengoudkopen.nl De Vereniging van Munthandelaren publiceert een ledenlijstvan munthandelaren. Over fysiek goud hoef je geen BTW te betalen over de andere edelmetalen wel het hoge tarief. Zilver en zilveren munten vallen in principe onder de 19%. * Zie voetnoot.

Goud in de kluis van GoldRepublic
Je kunt ook online goud en zilver kopen bij GoldMoney of Bullion Vault of de Nederlandse equivalent GoldRepublic. Je goud of zilver wordt dan gegarandeerd bewaard in een kluis in o.a. Zurich, Londen of HongKong.

Trackers/ETF’s
Een ander fenomeen in goudbeleggingen zijn trackers. De goudtracker volgt perfect de evolutie van de goudprijs. De jaarlijkse beheersvergoeding ligt rond 0,4 procent. Op de diverse internationale beurzen noteren trackers of te wel ETF’s. De koers van de tracker komt overeen met een tiende van de prijs van een ounce goud.
Wie op korte termijn wil speculeren op de goudprijs, is beter af met een tracker of turbo dan met tastbaar goud.
Ook op zilver zijn er een ETF’s gelanceerd. De bekende iShares Silver Trust wordt verhandeld op de AMEX onder de ticker “SLV”.
Er komen nog steeds meer trackers bij. Deze trackers moeten gedekt worden door de edelmetalen zelf en dus zullen de edelmetalen in de kluis moeten liggen, dus dat is ook weer een mooie vraag op de markt die de prijs van de edelmetalen kan opdrijven.

Sinds de geboorte – begin deze eeuw – van de ETF of te wel Trackers zijn er veel soorten en maten bijgekomen. Let op: enkele edelmetaaltrackers worden gedekt door futures, of te wel papier. Let daarom bij het kopen van een tracker op of het gedekt wordt door fysiek edelmetaal. Marcel Tak (IEX-profs) heeft in 2 delen een goed verhaal geschreven over de ETF’s: ETF van Tak: De Gouden ETF (1) + De Gouden ETF (2)

Ook zijn er  ETF’s op palladium en platina.

Meer informatie over trackers vind je hier

En lees hieronder verder over de mogelijkheden van bijvoorbeeld mijnbouwaandelen.

goudpensioen_336x60

Prijzen en koersen

Mijnbouwaandelen en diversen

Koop aandelen in de edelmetaalmijnen

Aandelen in edelmetaalmijnen kunnen gekocht worden via diverse brokers. In Nederland o.a. via Binck. Uiteraard kan dat ook bij een buitenlandse broker. De verhandelbare aandelen die genoteerd zijn aan Europese beurzen hebben vaak een grote spread en hebben weinig volume. Daarom kun je beter terecht in Amerika (AMEX, NASDAQ, OTC of PK) en in Canada (TSX) of eventueel Australië en Zuid-Afrika.

Diverse categoriën mijnen

Seniors, Mid-Tiers, juniors Royaltie bedrijven
Seniormijnen zijn mijnen die al jaren edelmetaal leveren (produceren). Juniormijnen zijn mijnen die van alles beloven op grond van verwachte exploitatie van mogelijke mijnen(exploiteren). Deze zijn dus veel speculatiever. Mochten de verwachtingen uitkomen, dan zullen ze veel harder stijgen dan de seniors. Maar andersom dus ook. Mocht er ook maar iets niet kloppen, dan keldert het aandeel in een klap met vele tientallen procenten. Seniormijnen keren vaak dividend uit dat aanzienlijk kan zijn, zeker met een stijging van de goudprijs.

Veel juniormijnen zijn niet genoteerd aan grote exchanges in de VS zoals de AMEX en de NASDAQ maar zijn zogenaamde OTC en Pinksheetstocks; of ze zijn genoteerd in Canada (Toronto), Australië of Zuid Afrika.
Vooral miners genoteerd in Canada laten soms spectaculaire stijgingen zien, derhalve dus ook de kans op even grote dalingen. Voor dat je instapt in deze zeer speculatieve mijnaandelen: doe je research, zorg voor een spreiding van meerdere juniors, tenminste 10 stuks. Wees niet te hebberig en neem op tijd je winst. Veel juniormijnen noteren nauwelijks nog een serieuze prijs. Deze markt is volledig in elkaar geklapt de afgelopen jaren. Biedt het daardoor nieuwe kansen?

Misschien kun je beter in de miners zitten die tussen de senior en junior status in hangen de zgn Mid-tiers. Vaak produceren ze al met 1 mijn. Of op rolyatiebedrijven die gespecialiseerd zijn in de mijn bouw. Zij verdienen geld door leningen te verstrekken en als tegenpresetatie ontvangen ze dan royalties over de gedolven edelmetalen.

Als je begint in mijnaandelen is het aan te raden dit te doen via een beleggingsfonds (zoals het MLIIF World Gold Fund) of via een certificaat in een mijnenindex. De reden is, dat in de edelmetaalsector meer dan gemiddeld geldt dat je gespreid moet beleggen wegens de enorme volatiliteit en grilligheid in de prestaties van afzonderlijke mijnen. Je kunt ook beleggen in een ETF die mijnbouwaandelen vertegenwoordigt, zoals de GDX en de GDXJ. Ook zijn er producten waarbij je de waaarde van een mijnbouwindex als de Hui of XAU kunt kopen.

Aandelen in pure zilvermijnen

Verwacht je meer van zilver, dan kun je denken aan de aandelen van de zilvermijnen PAAS, SSRI, SLW. Voor platina en palladium kun je denken aan (TEF) PALL en mijnbouwer SWC.

Gevaren die er zijn bij het kopen van mijnbouwaandelen

 • hefboomwerking kan weleens tegenvallen;
 • mijnen die in instabiele landen worden ontgonnen/beheerd lopen hoger risico.
 • ongelukken, milieukwesties kunnen de kosten hoger maken.
 • fraude en slecht management.

Derivaten en andere beleggingsinstrumenten
Naast de aandelen zelf, kun je ook certificaten, futures, turbo’s, speeders, sprinters, warrants en opties kopen op de mijnen of op de edelmetalen zelf. In de VS vind je opties op vele goud- en zilvermijnaandelen. Op Euronext worden enkele warrants van de Commerzbank op goudmijnen verhandeld.

Er zijn ook speciale edelmetaalcertificaten te koop.

 • Amex Goldbugs certificaten
 • Silver Open End Certificates
 • Gold Open End Certificates
 • Open End Cert op Palladium SpotPrice
 • Open End Cert op Platinum Spot Price

Deze zijn ook verhandelbaar bij brokers als Binck.

Hefboomproducten: Turbo’s, Sprinters, Speeders en CFD

Turbo  certificaten te koop , zowel long als short, overigens niet alleen op de metalen zelf, maar ook op de Hui.
De sprinters worden uitgegeven door ING. Voor Speeders kunt u ook bij diverse brokers terecht, de bank die ze uitgeeft is Commerzbank.

Futures
Goudfutures worden elektronisch verhandeld op de ECBOT. Eerst waren er alleen mini contracten beschikbaar (33,2 oz.), maar sinds 16 september worden ook de normale contracten van 100oz. elektronisch verhandeld. Via meerdere internetbrokers kan gemakkelijk in deze contracten gehandeld worden (Interactive Brokers, WH Selfinvest, Saxo Bank).
Bij openen van een long of short positie moet er voldoende geld op je rekening staan om de initial margin te kunnen voldoen die op dit moment $952 bedraagt. Dagelijks worden de winsten of verliezen van je rekening bij- of afgeschreven. Voor het normale 100oz contract geldt dat elke stijging van $1 van de goud futureprijs een winst/verlies oplevert van $100.

Wat zijn de belangrijkste goudbeurzen?

 • De Chinese Gold and Silver Exchange Society in Hong Kong
 • De COMEX-divisie van NYMEX
 • TOCOM
 • CBOT
 • De Istanbul Gold Exchange
 • MCX
 • NCDEX
 • De Shanghai Gold Exchange
 • TurkDEX
 • DGCX
 • Hong Kong Mercantile Exchange
 • Sinds 2011: Pan-Asian Gold Exchange (PAGE)

TOT SLOT:
Aan alle transacties zijn kosten verbonden die enorm kunnen verschillen. Afhankelijk van het doel van de aankoop/verkoop moet je je daarin dus goed verdiepen. Ik hoop dat deze opsomming een startpunt kan zijn voor je verdere onderzoek op het gebied van edelmetaalbeleggingen, want zonder dat eigen onderzoek, moet je er nooit aan beginnen. Koop alleen dat wat je begrijpt en weet welk risico je loopt!

Tot zover dit overzicht, update april 2020

Wilbert Geers

Zoek je een boek dat bovenstaand verhaal kan ondersteunen? Kijk dan hier!

Voetnoot betreffende BTW heffing

Zilver BTW vrij
Een aantal verkopers van zilver, verkoopt nu BTW vrij zilver. Wat ze in feite doen is het zilver opslaan in een kluis achter de douane/buitenland. Je kunt je zilver alleen ophalen en meenemen als je er alsnog BTW over betaald. Maar wie weet ben je over een paar jaar geen BTW meer verschuldigd of wil je het dan weer verkopen.

Verzamelvoorwerpen
Voor verzamelvoorwerpen geldt het 9%-tarief. Munten en bankbiljetten worden onder bepaalde voorwaarden aangemerkt als verzamelvoorwerp. De levering van bankbiljetten en munten, die in enig land de hoedanigheid van wettig betaalmiddel hebben, is vrijgesteld. Dit geldt echter niet voor bankbiljetten en munten die gewoonlijk niet als wettig betaalmiddel worden gebruikt of die een verzamelwaarde hebben.

Onder het 9%-tarief vallen daarom uitsluitend bankbiljetten en munten die:

 • de hoedanigheid van wettig betaalmiddel bezitten en bovendien een verzamelwaarde hebben of
 • de hoedanigheid van wettig betaalmiddel hebben verloren en verzamelwaarde hebben; dan wel
 • nooit de hoedanigheid van wettig betaalmiddel hebben bezeten en uitsluitend verzamelwaarde hebben

Let op!

Voor beleggingsgoud, waaronder gouden munten die aan bepaalde voorwaarden voldoen, gelden aparte regels.

Goud in de 21-ste eeuw

Quicklinks naar: aan edelmetaal informatie gelinkte websites

WilgeInvesteren en beleggen in edelmetaal